Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Ταύτιση είδησης και εμπορεύματος

Την «απαρέσκειά» του εκφράζει το ΕΣΡ για το «μαύρο» για την ενημέρωση Σάββατο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αντιδρά με χτεσινή του ανακοίνωση, εκφράζοντας την απαρέσκειά του στην υπερπροβολή της άφιξης του τέως και στο «θάψιμο» των μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το «μαύρο» για την ενημέρωση Σάββατο της 15ης Φεβρουαρίου. Χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» το φαινόμενο των δελτίων ειδήσεων, μιλά για εμπορευματοποίηση της είδησης, ενώ θέτει και θέμα απονομιμοποίησης κάθε έννοιας λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης σε περίπτωση που επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Κάνει λόγο επίσης, για το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων και τη χρήση τους από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η προβολή της επίσκεψης του τέως από την πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ως κύριας είδησης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, και η υποβίβαση του κατεξοχήν γεγονότος της ημέρας, της διαδήλωσης κατά του πολέμου σε δευτερεύουσας σημασίας είδηση, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την απόλυτη ταύτιση είδησης και εμπορεύματος. Και όλα αυτά τη στιγμή όπου η παγκόσμια κινητοποίηση κατά του πολέμου αποτέλεσε όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, γεγονός υψίστης σημασίας και κύριο αντικείμενο των ειδήσεων όλων των τηλεοράσεων.

Η εικόνα την οποία παρουσίασαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως εκτιμά και το ΕΣΡ, στις 15 Φεβρουαρίου πρέπει «δυστυχώς να θεωρηθεί απόδειξη ότι για την ιδιωτική τηλεόραση η έννοια της είδησης έχει χάσει πλέον το περιεχόμενό της και έχει ταυτιστεί με την απώλεια του μέτρου».

Το ΕΣΡ πιστεύει ότι η αντίδραση της κοινής γνώμης σ' αυτό το «απαράδεκτο φαινόμενο των ειδήσεων» θα ληφθεί υπόψη από τους υπεύθυνους των ειδήσεων, οι οποίοι θ' αντιληφθούν ότι οι «επιλογές τους δε συνάδουν προς την έννοια της πληροφόρησης και την έννοια της ποιότητας του περιεχομένου των ειδήσεων». Το Συμβούλιο θεωρεί ότι τη συγκεκριμένη ημέρα η ιδιωτική τηλεόραση «απέδειξε αδυναμία αντίληψης του έργου για το οποίο η πολιτεία έχει θέσει στη διάθεσή της τις τηλεοπτικές συχνότητες».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το ΕΣΡ απέχει από κάθε μορφή επέμβασης στην ελευθερία των διευθυντών των ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Εκφράζει, όμως, την απαρέσκειά του απέναντι στο φαινόμενο της εμπορευματοποίησης της είδησης και θεωρεί ότι «πιθανή επανάληψη της ίδιας στάσης απονομιμοποιεί κάθε έννοια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης ως πηγής πληροφόρησης και συστατικού φορέα της δημοσιότητας». Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, χτες, άφησε ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων, λέγοντας ότι το ΕΣΡ «ψάχνει εάν υπάρχουν προϋποθέσεις για να παρέμβει».

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ είχε κληθεί για να δώσει διευκρινίσεις και στοιχεία ο Γ. Κουρής για τις καταγγελίες που έχει κάνει κατά των Α. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη. Οι καταγγελίες προς το ΕΣΡ, αφορούσαν τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και τη μετοχική του σύνθεση. Με αίτησή του όμως, ο Γ. Κουρής επικαλούμενος «έκτακτες υποχρεώσεις», ζήτησε αναβολή της ακρόασης για την Τρίτη 11 Μάρτη 2003.

Το ΕΣΡ χτες επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο ALTER γιατί σε δελτίο ειδήσεων είχε προβάλει σκηνές με βασανισμούς ζώων από Περουβιανούς στρατιώτες. Οι σκηνές, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, δεν προβλήθηκαν από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ δεν πήρε απόφαση για την εκπομπή «Φύλλο και φτερό» που παρουσίαζε σατανιστές, θέμα που είχε μεταδοθεί και από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ