Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Νέα συλλαλητήρια σήμερα

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι σήμερα οι σπουδαστές των ΤΕΙ διαδηλώνοντας ενάντια στην υποβάθμιση. Η ΕΣΕΕ διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση που έχει οριστεί για τις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία. Η ΠΚΣ ΤΕΙ συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση με δικό της πλαίσιο, διεκδικώντας την πραγματική λύση στο αδιέξοδο των ΤΕΙ με τη δρομολόγηση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΚΣ που δηλώνει πως συνεχίζει τον αγώνα, καλεί τους σπουδαστές να δώσουν μία απάντηση: «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς ΑΕΙ - ΤΕΙ, με μόνο προαπαιτούμενο για τη δουλιά μας το πτυχίο. Θέλουμε υψηλού επιπέδου γνώσεις με ειδίκευση μέσα στο πτυχίο μας και δεν παζαρεύουμε ούτε τις σπουδές μας, ούτε το πτυχίο μας, ούτε τα όνειρά μας».

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις μετά την προώθηση της σχετικής ρύθμισης από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να απασχολήσουν και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η οποία ξεκινά αύριο, Πέμπτη 9 Μάρτη και ολοκληρώνεται μεθαύριο, Παρασκευή.

Η προχτεσινή έκτακτη σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ αποφάσισε πως «θεωρεί σημαντική και προς τη σωστή κατεύθυνση την προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ να περιγράψει το σημερινό πραγματικό επίπεδο των ΤΕΙ», τονίζοντας παράλληλα πως «η τελευταία τροπολογία δεν αποτελεί οριστική λύση, αλλά είναι θετικό βήμα στην πορεία των Ιδρυμάτων μας. Η οριστική λύση του προβλήματος, είναι η ένταξή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με διατήρηση του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα».

Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας δηλώνει ότι θα «προσβάλλει με όλα τα νόμιμα μέσα τη νομοθετική αυτή ρύθμιση που εξυπηρετεί μεν προεκλογικά τον εκμαυλισμό ενός μέρους του εκλογικού σώματος, θίγει όμως βαθύτατα την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνουν σήμερα στις 11π.μ. στην Καμάρα, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ενώ ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους οι σπουδαστές της Καβάλας, και της Κοζάνης. Στο μεταξύ από τα μαθήματά τους συνεχίζουν να απέχουν οι σπουδαστές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης ενώ κανονικά λειτουργούν τα ΤΕΙ Δράμας, Καβάλας, Φλώρινας και Σερρών.

Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στις σχολές ΣΕΥΠ, ΣΤΕΓ και ΣΔΟ του ΤΕΙ - Θ οι οποίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το σημερινό συλλαλητήριο απέχοντας παράλληλα και από τα μαθήματά τους έως την Παρασκευή. Αποχή πραγματοποιούν και οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ και της ΣΤΕΤ-Δ.

Χτες, όμως, πραγματοποιήθηκε και η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου συζητήθηκε η τροπολογία που ψήφισε η Βουλή την προηγούμενη βδομάδα. Η Σύγκλητος δίχως να αποκλίνει στο ελάχιστο από το ψήφισμα που πριν λίγες μέρες είχε δώσει στη δημοσιότητα η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τόνισε πως η Σύγκλητος καταδικάζει τη συγκεκριμένη τροπολογία αποφεύγοντας όμως να προτείνει η ίδια λύσεις. Ενώ προχωρώντας και λίγο μακρύτερα δηλώνει πως θα καταθέσει πρόταση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων με την οποία θα ζητηθεί να παραμείνουν κλειστά για μία ημέρα όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι φοιτητές της ΠΚΣ που συμμετείχαν στη Σύγκλητο, τόνισαν πως οι κινήσεις αυτού του είδους είναι «τουφεκιές στον αέρα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Κάλεσαν επίσης τη Σύγκλητο να διεκδικήσουν όλοι μαζί με το φοιτητικό κίνημα, τη θεσμοθέτηση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Του μόνου θεσμού που δε διαχωρίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση σε ΤΕΙ - ΑΕΙ, που εξασφαλίζει γνώσεις υψηλού επιπέδου με ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, χωρίς να αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ