Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» μόνος και πικραμένος

Ο Δ. Ποταμίτης στην παράσταση «ΕλληναςΒάτραχος»
Ο Δ. Ποταμίτης στην παράσταση «ΕλληναςΒάτραχος»
Ξάφνιασε η είδηση θανάτου του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Ποταμίτη, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν ότι πάλευε με τον καρκίνο αρκετό καιρό. Ο Δημήτρης Ποταμίτης «έφυγε» χτες το πρωί, στο νοσοκομείο Μεταξά, όπου νοσηλευόταν. Μόνο μερικοί - λιγοστοί φίλοι του ήταν κοντά του.

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό. Ακολούθησαν συνεργασίες με το «Ελεύθερο Θέατρο» του Μάνου Κατράκη και το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού, σε σημαντικούς ρόλους. Το 1973 δημιούργησε το θέατρο «Ερευνας», με Κεντρική Σκηνή και Παιδική, που λειτούργησαν μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη, οπότε με επιστολή ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του θεάτρου.

Μπορεί ένας από τους λόγους να ήταν η ασθένειά του - κάτι που δε γνωρίζαμε - αλλά υπήρχαν κι άλλοι λόγοι. Λόγοι που τον είχαν πικράνει όλα αυτά τα χρόνια που έδινε μάχες για να κρατήσει το θέατρο. «Είναι λόγοι» - έγραφε - «αισθητικοί, ηθικοί, αλλά και οικονομικοί. Στους καιρούς που ζούμε και υπό τις συνθήκες που η εξουσία από τη μια και η τηλεόραση από την άλλη έχουν αναλάβει εργολαβικά την παραγωγή πολιτικής, αλλά και πολιτισμού, οδήγησαν τον τόπο σ' αυτό το πανηγύρι θολοκουλτούρας, διαπλοκής, συναλλαγής και βυζαντινισμού, που σήμερα αποκαλείται "πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου", με τον αποπροσανατολισμό του κοινού, με το φασισμό μιας διαφήμισης αθέμιτα ανταγωνιστικής. Με τους κάθε λογής παραγοντίσκους που μισούν κατά βάθος τον πολιτισμό, αλλά λατρεύουν τα κονδύλια από την ΕΟΚ. Με την εξαγορά της σιωπής των πνευματικών ανθρώπων με βραβεύσεις και οφίτσια. Με τον παντελή, αναίτιο αποκλεισμό μας από τη μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και τον εξαναγκασμό να λειτουργούμε σαν "κρυφό σχολειό"». Και κατέληγε ο Δημήτρης Ποταμίτης: «Δε νομίζουμε ότι μπορούμε να μιλάμε για αντίσταση, αλλά για μια αξιοπρεπή αποχή. Το θέατρο "Ερευνας" θα επανέλθει, όταν η μυθολογία ξαναδώσει τη θέση της στην ιστορία».

Δεν πρόλαβε να γίνει. Ο Δημήτρης Ποταμίτης είχε επιλέξει ένα προφίλ χαμηλών τόνων, παρέμεινε με αγώνα στο μικρό απόκεντρο θέατρο, όπου πειραματίστηκε και δημιούργησε, ακολουθώντας με πίστη και τόλμη τις αρχές που έθεσε από την εποχή της νιότης του.

Το 1989 έπαιξε στην Επίδαυρο τον «Ορέστη» με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Εχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές και 8 θεατρικά έργα. Το έργο του «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» παίχτηκε σε πολλά θέατρα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανέβηκε μεταφρασμένο σε 9 γλώσσες, σε δώδεκα χώρες, ενώ απόσπασμά του διδάσκεται στην Ε΄ Δημοτικού. Το Γενάρη του 1996 παρουσίασε το έργο τους «Ελληνας Βάτραχος», στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου, αποσπώντας θερμότατα σχόλια του αγγλικού Τύπου.

«Κι αν θες να μάθεις τον ορισμό της παρακμής/ ψάξε το λεξικό στη λέξη Δαίμονες/ Θα μάθεις ότι οι Δαίμονες έχουν φτερά/ Ιδια κι απαράλλαχτα ολότελα με των αγγέλων» (Δ. Ποταμίτης).

Η κηδεία του θα γίνει αύριο από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ