Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Ημερολόγια Καταστρώματος

Αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη είναι το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Καταστρώματος»
Αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη είναι το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Καταστρώματος»
Δύο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ ξεκινάνε αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ. Το ένα είναι αφιερωμένο στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη και το άλλο είναι ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ στο Αιγαίο.

Ενα «ταξίδι» στην ποίηση, αλλά και τη σκέψη του μεγάλου ποιητή Γιώργου Σεφέρη είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Ημερολόγια Καταστρώματος», που μεταδίδεται από την ΝΕΤ το Σάββατο 1 Μάρτη στις 10 το βράδυ. Οι περιπλανήσεις του Γιώργου Σεφέρη, αυτού του ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας, που σωρεύονται σ' ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα πριν μεταγραφούν σε αυτή την άλλη γλώσσα, την ποίηση. Ηταν ένας εργάτης της γλώσσας, ορκισμένος εχθρός των υψηλότονων ρητορικών σχημάτων και της συναισθηματικής εκμετάλλευσης, εραστής της δουλιάς και του λιτού, ένας μανιακός χειροτέχνης της γραφής. «Πελεκώντας τον εαυτό μας, έτσι γράφουμε», μια φράση του Σεφέρη, που δείχνει ανάγλυφα τη συχνά μακρόχρονη και εξαιρετικά επίπονη οδύσσεια της δημιουργίας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σεφέρης έκλεινε μέσα από το φακό της φωτογραφικής του μηχανής τις στιγμές του και τις ομορφιές του κόσμου τούτου σε ασπρόμαυρο φιλμ - κάπου 2.500 αρνητικά βρίσκονται στο αρχείο του Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, που τα έχει στην κατοχή της με σκοπό την ουσιαστική τους αξιοποίηση. Και μπορεί για κάποιους ο Σεφέρης να είναι το «Νόμπελ» που έφερε στην Ελλάδα, για κάποιους άλλους, όμως, ρομαντικούς είναι η ποίησή του, είναι τα ταξίδια, είναι η σκέψη του και το μυαλό του που μπορούσε να απλώνεται πέρα από σύνορα και ορίζοντες.

Το ιστορικό και πολυτραγουδισμένο καΐκι του καπετάν Ανδρέα Ζέππου «ανοίγει» πανιά από την Κυριακή 2 του Μάρτη στις 8 το βράδυ στα «τηλεοπτικά ύδατα» της ΝΕΤ και μέσα από την εκπομπή «Αιγαίο νυν και αεί». Η σειρά που θα προβάλλεται κάθε Κυριακή από τη ΝΕΤ περιλαμβάνει 13 ημίωρα επεισόδια, παραγωγής 1999 - 2002, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Κολόζη.

Με το καΐκι, τον «Ζέππο», φτιαγμένο προπολεμικά από τον καπετάν Ανδρέα Ζέππο, κάνουμε ένα θαλασσινό ταξίδι 1.500 μιλίων γεμάτο εκπλήξεις και περιπέτεια. Αναζητούμε διαχρονικά πρόσωπα, νομάδες της θάλασσας, ταξιδεύουμε σε δρόμους θαλασσινούς, που εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Αιγαιοπελαγίτες ακολουθούν. Αυθεντικές ιστορίες ζωής από μουσικούς, ψαράδες, καραβομαραγκούς, σφουγγαράδες, αγγειοπλάστες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανθρώπους με στάση ζωής, με πολιτισμό, που ανεπιτήδευτα ξεπηδά σαν ανάσα από μέσα τους.

Η θαλασσινή περιπλάνηση θα ξεκινήσει από τον ταρσανά της Σύρου, όπου περιμένει ο «Ζέππος», για να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Αιγαίο και να φτάσει μέχρι τη Σίφνο, την Πάρο, τη Νάξο, τα Πατερονήσια, τις Νησίδες Χταπόδια, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, τη Δονούσα, τις Μάκαρες, τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Λέβιθα, την Κάλυμνο, τη Σύμη, την Τήλο, τη Νίσυρο, την Αστυπάλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ