Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Ξεκινάει αύριο η δίκη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρχίζει αύριο η δίκη για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» με την κυβέρνηση να έχει στήσει στον Κορυδαλλό ένα πρωτοφανές, περίεργο και με όλες τις λεπτομέρειες καθεστώς αδιαφάνειας γύρω από τη διεξαγωγή της. Οπως είπε ο υπουργός Τύπου, στο χώρο διεξαγωγής της δίκης καθώς και στην αίθουσα Τύπου - όπου η δίκη θα μεταδίδεται με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης - δε θα επιτρέπεται η παρουσία ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ούτε δημοσιογραφικών μαγνητοφώνων, ενώ ειδικά μηχανήματα θα απενεργοποιούν ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο να μην είναι μόνον οι κατηγορούμενοι αλλά και οι δημοσιογράφοι. Η μόνη διευκόλυνση που θα τους παρέχεται θα είναι η παροχή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης με τη συνδρομή, γι' αυτό το σκοπό, ιδιωτικής εταιρίας. Αλήθεια, πού αποσκοπούν αυτές οι επιλογές; Γιατί αδιαφάνεια, για να μην πούμε κατευθυνόμενη ενημέρωση; Ποιος και τι φοβάται απ' αυτή τη δίκη μιας υπόθεσης που έγινε «σόου», επίσης κατευθυνόμενης ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της περιβόητης «εξάρθρωσης» αυτού του προβοκατόρικου μηχανισμού;

Κατά τ' άλλα στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 19 άτομα που κατηγορούνται ότι στην 27χρονη πορεία αυτού του μηχανισμού διέπραξαν σωρεία αδικημάτων, πραγματοποίησαν ληστείες και δολοφόνησαν 23 άτομα.

Στο διάστημα των οκτώμισι μηνών που πέρασε από το μοιραίο εκείνο βράδυ της 19ης Ιούνη, με την έκρηξη του πυροκροτητή στα χέρια του Σ. Ξηρού, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το θέμα της τρομοκρατίας, ισχυρίστηκε ότι εξάρθρωσε πλέον την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Κυρίως, όμως, πέρασε μια σειρά νομοθετικά μέτρα που θα ήταν πολύ δύσκολο κάτω από άλλες συνθήκες να ψηφιστούν τέτοιοι νόμοι, ενώ στα σκαριά έχει και τον τρομονόμο ν. 2.

Αύριο λοιπόν η δίκη των φερόμενων ως μελών της «17 Νοέμβρη». Κατηγορούμενοι οι Αλ. Γιωτόπουλος, Δ. Κουφοντίνας, Σ. Ξηρός, Χρ. Ξηρός, Β. Ξηρός, Δ. Γεωργιάδης, Γ. Σερίφης, Π. Σερίφης, Θ. Σερίφης, Ηρ. Κωστάρης, Κ. Καρατσώλης, Β. Τζωρτζάτος, Π. Τσελέντης, Θ. Ψαραδέλλης, Κ. Τέλιος, Σ. Κονδύλης, Ν. Παπαναστασίου, Αν. Παπαναστασίου και η Αγ. Σωτηροπούλου. Οι 18 είναι έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού, πλην του Γ. Σερίφη, στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Ολοι τους αύριο θα καθίσουν στο «γυάλινο κλουβί» που δέχτηκε σφοδρές αντιδράσεις από το δικηγορικό κόσμο.

Αντιδραστικές αλλαγές

Στην αυριανή δίκη φτάνουμε με μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών στην Ποινική Δικονομία που θίγουν και φαλκιδεύουν βασικές αρχές και κατακτήσεις, ακόμη και αυτού του αστικού δικονομικού συστήματος. Εκτός από τον τρομονόμο που ψηφίστηκε πριν ακόμη «ανοίξει» η υπόθεση της «17 Νοέμβρη», πρόσφατα είχαμε και το νόμο που απαγορεύει τη μετάδοση της δίκης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και καθιέρωνε τους προεπιλεγμένους δικαστές.

Ετσι, όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό σύστημα:

  • Καταργείται ο θεσμός των ενόρκων για τα αδικήματα του λεγόμενου οργανωμένου εγκλήματος. Ετσι, οι ένορκοι δικαστές, που καθιερώθηκαν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους και έχουν την αρχή τους στη λαϊκή κυριαρχία, δέχονται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.
  • Νοθεύεται η κλήρωση των δικαστών, καθώς καθιερώνεται η προεπιλογή «ολίγων και εκλεκτών» δικαστικών λειτουργών, από τους οποίους γίνεται η κλήρωση.
  • Με την απαγόρευση της μετάδοσης της δίκης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ανατρέπεται μια μεγάλη κατάκτηση που είναι η δημοσιότητας της δίκης. Η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θεσπίστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θεωρείται ως περιστολή της αρχής της δημοσιότητας της ακροαματικής διαδικασίας.
  • Για πρώτη φορά έχουμε «αόρατους μάρτυρες», οι οποίοι θα καταθέσουν από ένα ειδικό πατάρι που έχει διαμορφωθεί στην αίθουσα στη δίκης. Τα ονόματά τους δε θα γίνουν γνωστά και θα καταθέσουν με κωδικούς.
  • Είχαμε ανακριτικές πράξεις, χωρίς να υφίσταται κράτηση του κατηγορούμενου (περίπτωση Σ. Ξηρού στο νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»).
  • Δόθηκαν απολογίες αμέσως μετά τη σύλληψη των κατηγορούμενων κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στον εισαγγελέα Ι. Διώτη, χωρίς την παρουσία δικηγόρων.
  • Είχαμε καταγγελίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων υπόπτων.
  • Ενεργοποιούνται οι λεγόμενες διατάξεις επιείκειας για όσους καταδίδουν τους συγκατηγορούμενούς τους ή δίνουν πληροφορίες στις διωκτικές αρχές. Το μέτρο αυτό θα δούμε να εφαρμόζεται πιθανότατα σ' αυτή τη δίκη. Επίσης, ενέχει κινδύνους κάποιος να προβαίνει σε ψευδείς καταθέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει το ατιμώρητο των δικών του πράξεων.
  • Είχαμε εξέταση DNA στην περίπτωση του Σ. Ξηρού στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού», με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και ο ίδιος ο τρομονόμος.

Ολες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές, δοκιμαζόμενες σ' αυτή την υπόθεση δημιουργούν προηγούμενο ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, κατά της πολιτικής και της εξουσίας της άρχουσας τάξης. Αυτή τη λογική εξυπηρετούν και απόψεις, (ανεξαρτήτως προθέσεων), που δίνουν τον χαρακτηρισμό του «πολιτικού κρατούμενου» σε κατηγορουμένους που οι ίδιοι ομολόγησαν ότι είναι «μέλη της 17Ν», ότι συμμετείχαν σε πράξεις ατομικής τρομοκρατίας και κατανόμασαν άλλους ως «συνεργάτες» τους, «καθοδηγητές» της 17Ν κλπ. Οι απόψεις αυτές (όσες είναι καλοπροαίρετες) εκτός των άλλων δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο αμαυρώνουν τη λαϊκή δράση «ταυτίζοντάς» την με τη δράση μηχανισμών χρησιμοποιούμενων από μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών κρατών. Αλλωστε αυτή η υπόθεση, που πολιτικά εξυπηρέτησε το κατεστημένο και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, στην κατεύθυνση χτυπήματος του λαικού κινήματος και των λαικών ελευθεριών.


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ