Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Μετά την ικανοποίηση η ... παρέμβαση

Αργά χτες το βράδυ έγινε παρέμβαση του προέδρου του ΕΣΡ στο ALTER για μη νόμιμη μετάδοση φωτογραφίας των κατηγορουμένων της «17Ν»

Παρέμβαση έκανε χτες αργά το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, γιατί κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων έδειξε φωτογραφία των κατηγορουμένων της «17Ν». Η φωτογραφία ήταν από το βίντεο γουόλ, ενώ ο φακός έκανε και ζουμ στα πρόσωπα των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, απαγορεύεται η φωτογράφιση από τη στιγμή που δεν το επιθυμούν οι κατηγορούμενοι. Μετά από την παρέμβαση του Ιωάννη Λασκαρίδη ο τηλεοπτικός σταθμός σταμάτησε την προβολή της φωτογραφίας.

Κατά τ' άλλα, ικανοποιητικός για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως είπε χτες ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, ήταν ο τρόπος που κάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί την πρώτη μέρα της δίκης της «17Ν». Για τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασαν οι δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος του ΕΣΡ υποστήριξε ότι είναι νωρίς ακόμη να κρίνει κανείς τον τρόπο μετάδοσης, ενώ διευκρίνισε επίσης πως το ΕΣΡ για ό,τι λέει ο καθένας στα παράθυρα, δεν μπορεί ν' ασκήσει έλεγχο.

Το ΕΣΡ από την πρώτη στιγμή της δίκης καταγράφει επί 24ώρου βάσεως τα προγράμματα και τα δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, προκειμένου ν' ασκήσει έλεγχο για τυχόν παρεκτροπές. Σε γενικές γραμμές, υποστήριξε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, την πρώτη μέρα δεν παρατηρήθηκαν έκτροπα. Το υλικό της μετάδοσης της δίκης της «17Ν» θα ελεγχθεί από το ΕΣΡ. Κάτι που, όπως φαίνεται, δεν είναι και τόσο εύκολο, αφού υπάρχουν μόνο δύο υπάλληλοι για την απομαγνητοφώνηση των υλικών.

Το ΕΣΡ εστιάζει την προσοχή του και στο θέμα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Οι φωνές της μάνας, που αναζητούσε τα παιδιά της στα νερά του Αλιάκμονα λίγες στιγμές μετά την πτώση του μοιραίου λεωφορείου, ήταν μία ακόμη ασέβεια των τηλεοπτικών σταθμών απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία. Η φωνή μάλιστα της μάνας που έχανε τα παιδιά της, για ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς έγιναν και ...«αποκλειστικές»! Το ΕΣΡ χτες αποφάσισε να ζητήσει κασέτες από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά και από τη ΝΕΤ, που και αυτή δε σεβάστηκε τον ανθρώπινο πόνο.

Την ερχόμενη βδομάδα πρόκειται να προσέλθει στο ΕΣΡ ο Γ. Κουρής μετά τις καταγγελίες που έκανε κατά του Α. Αθανασούλη και του Γ. Βαλσαμίδη, τους οποίους ο Γ. Κουρής θεωρεί ότι ελέγχουν τον ALTER, αλλά, για να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και δημόσια έργα, έβαλαν ως μετόχους στο κανάλι τις συζύγους τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Α. Αθανασούλης και Γ. Βαλσαμίδης, μέτοχοι της εταιρίας ALTEC, ζήτησαν από το ΕΣΡ για τις συζύγους τους πιστοποιητικό διαφάνειας. Το ΕΣΡ, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, δεν έδωσε πιστοποιητικό και αναμένει και την ακρόαση του Γ. Κουρή, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, ο μουσικός τηλεοπτικός σταθμός «Jeronymo Groovy» άλλαξε χέρια και ονομασία. Στις τηλεοπτικές οθόνες βγαίνει ως τηλεοπτικός σταθμός 10 με ιδιοκτήτη τον Γιώργο Τράγκα. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι ήδη έχουν κατατεθεί στο ΕΣΡ τα χαρτιά της μεταβίβασης.

Το ΕΣΡ, επίσης, έχει ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις του για το νέο νόμο του υπουργείου Τύπου, που εκτός από τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ. Οι παρατηρήσεις του ΕΣΡ θ' αποσταλούν στον υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαππα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ