Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΕ - ΕΜΠ
Η υποχρηματοδότηση αιτία της ισοπέδωσης των πτυχίων

Από την πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ
Από την πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση των φοιτητών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ
Το αδιέξοδο που δημιουργείται με την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών στα επαγγελματικά δικαιώματα και τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα αποφοίτων (ανώτατων και άλλων ιδρυμάτων) τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών, στηλίτευσαν χτες οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο.

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, παρουσίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ενταθεί στο μέλλον με τους αποφοίτους «πολλών ταχυτήτων» και κατήγγειλε ότι το Επιμελητήριο δέχεται πιέσεις για να εγγράψει ως μέλη του αποφοίτους τριετών αμφίβολης ποιότητας σπουδών. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από υψηλού επιπέδου μηχανικούς», επισήμανε ο Γ. Αλαβάνος, και ανέφερε το ζήτημα της έντονης σεισμικότητας και της κοινωνικής ευθύνης, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι το ΤΕΕ ουδέποτε επιδίωξε να περιορίσει τον αριθμό των μηχανικών στη χώρα, εννοώντας ότι δεν είναι συντεχνιακοί οι λόγοι που το οδηγούν να αντιστέκεται στο να υπάρξει ισοτιμία των πτυχίων των «μηχανικών» τριετούς φοίτησης με αυτά των αποφοίτων των Πολυτεχνείων.

«Η ΕΕ διαχειρίζεται καταστάσεις παρακμής με πολιτικές παρακμής», είπε ο Θ. Ξανθόπουλος, εξηγώντας ότι όλο το πρόβλημα ξεκινάει από την επιλογή υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, που οδηγεί σε υποβάθμιση (ποιοτική και χρονική) των σπουδών. Σ' αυτή τη λογική, ο πρύτανης του ΕΜΠ εξηγεί ότι η ΕΕ βαφτίζει όλα τα μεταδευτεροβάθμια ιδρύματα «πανεπιστήμια», χωρίς υποδομή και με αδιαφορία για την ποιότητα των έργων στο μέλλον, «ρίχνει όλους τους αποφοίτους βορά σε μια ανελέητη αγορά», στη «ζούγκλα του ανταγωνισμού, χωρίς κανόνες», στην «αναζήτηση φθηνών πιστωτικών μονάδων» και πτυχίων από «πανεπιστήμια-σούπερ μάρκετ», δηλαδή σε μια «απάτη».

Απέναντι σ' αυτά, οι θέσεις τόσο του Πολυτεχνείου όσο και του ΤΕΕ προτάσσουν την ανάγκη γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης και την ανάγκη ενιαίων πενταετών προπτυχιακών σπουδών για το επάγγελμα του μηχανικού. Σχετικά με το θέμα της ισοτιμίας τίτλων και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ είπαν ότι πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης όχι επαγγελματικής αλλά ακαδημαϊκής ισοτιμίας μέσω μιας «τομεακής οδηγίας» της ΕΕ, που θα αφορά τους μηχανικούς. Ξεκαθάρισαν, επίσης, ότι, με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το ΤΕΕ εγγράφει ως μέλη του αποφοίτους του εξωτερικού μόνον εφόσον έχουν λάβει ισοτιμία των πτυχίων τους με τα ελληνικά Πολυτεχνεία από το ΔΙΚΑΤΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ