Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Μάτια «στραμμένα» στον Κιούμπρικ και στον Κόπολα

H Νικόλ Κίντμαν στην ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά»
H Νικόλ Κίντμαν στην ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά»
Ενδιαφέρουσα είναι απόψε η κινηματογραφική βραδιά στη μικρή οθόνη, αφού θα προβληθούν δύο ταινίες μεγάλων σκηνοθετών: Τα «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, καθώς και το «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν.

«Μάτια ερμητικά κλειστά». Το «κύκνειο άσμα» του κορυφαίου δημιουργού Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που αναφέρεται γύρω από τη σχέση του γάμου, του έρωτα, του σεξ, της ζήλιας και της απιστίας. Βολεμένοι μέσα στην παθητική ασφάλεια που αποπνέει η ζωή τους, οι Γουίλιαμ και Αλις Χάρφορντ δεν είναι σε θέση ν' αντιληφθούν, αλλά και ν' αποδεχτούν πως μπορεί να υπάρχει ένας κόσμος παρακμής, έντονων συναισθημάτων και ανομολόγητων παθών. Κάποια νύχτα που θα είναι διαφορετική από τις άλλες, η Αλις θα εξομολογηθεί στον Γουίλιαμ μια απόκρυφη ερωτική φαντασίωση που έχει σχέση με έναν άλλον άνδρα. Η εξομολόγηση της γυναίκας θα οδηγήσει τον άνδρα σε μια απρόβλεπτη ερωτική οδύσσεια, αφού ξαφνικά θα συνειδητοποιήσει ότι η ζωή έχει ένα προσωπείο, που εκείνος δεν μπορούσε να το φανταστεί. Από αυτή την κατάσταση θα βγει γεμάτος ενοχές, ενώ στο τέλος οι δύο ήρωες της ταινίας θα βρεθούν συναισθηματικά απογυμνωμένοι. Πρωταγωνιστούν ο Τομ Κρουζ και η Νικόλ Κίντμαντ (STAR 21.00).

«Ποτέ την Κυριακή». Μια ταινία που φέρει την υπογραφή του Ζυλ Ντασσέν και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και λόγω των πρωταγωνιστών της, αλλά και για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ενας Αμερικανός διανοούμενος έρχεται στην Ελλάδα και γνωρίζεται με την Ιλια, μια ιερόδουλη, γεμάτη κέφι και ζωντάνια. Κάθε Κυριακή το σπίτι της είναι ανοιχτό με φαγητό, τραγούδι και πιοτό για όλους. Ο Αμερικανός, που σαγηνεύεται από την Ιλια και την ερωτεύεται, προσπαθεί να την αλλάξει. Κάτι όμως που δε θα καταφέρει, αφού η Ιλια δεν μπορεί να γίνει διανοούμενη και ο Αμερικανός, στο τέλος, μαθαίνει από τη γυναίκα που θέλει να είναι ανεξάρτητη τη χαρά της ζωής. Η Μελίνα Μερκούρη για την ερμηνεία της στην ταινία βραβεύτηκε το 1960 στις Κάννες, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» απέσπασε Οσκαρ. Μαζί με την Μελίνα Μερκούρη παίζουν ο Ζυλ Ντασσέν, ο Τίτος Βανδής, που χάθηκε πρόσφατα, η Δέσπω Διαμαντίδου και ο Γιώργος Φούντας (ΕΤ-1 21.00).

«Ο Νονός». Αριστουργηματική γκανγκστερική ταινία που φέρει την υπογραφή του Φράνσις Κόπολα. Τον «Νονό» Ντον Βίτο Κορλεόνε, έναν από τους επικεφαλής της Μαφίας στις ΗΠΑ, υποδύεται εξαιρετικά ο Μάρλον Μπράντο. Η ταινία παρακολουθεί την άνοδο και εξέλιξη ενός Σικελού, που καταφέρνει να γίνει άρχοντας της Μαφίας. Η υπόθεση ξεκινά το 1945 σ' ένα κτήμα της Νέας Υόρκης όπου ένας ηλικιωμένος της Μαφίας, ο Βίτο Κορλεόνε, γιορτάζει τους γάμους της κόρης του Κόνι με τον νεαρό Κάρλο Ρίτσι. Στο γάμο παρευρίσκονται και οι γιοι του Κορλεόνε, Μάικλ, Σόνι και Φρέντο. καθώς και ο νομικός του σύμβουλος Τομ Χάγκεν. Ο Σόνι είναι το δεξί χέρι του πατέρα του και πρόκειται να γίνει ο επόμενος «Νονός», όταν ο Ντον Βίτο πεθάνει. Η οικογένεια έχει αντίπαλη μια άλλη οικογένεια Μαφίας εξίσου ισχυρή. Ο Κόπολα καταγράφει τη σχέση του οργανωμένου εγκλήματος με την επίσημη και οικονομική εξουσία στην Αμερική. Δίπλα στον Μάρλον Μπράντο παίζουν οι Αλ Πατσίνο και Τζέιμς Κάαν (ANTENNA 23.10).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ