Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Τα «σημάδια» της Θράκης

Δυστυχώς, τα ντοκιμαντέρ, που είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η κρατική τηλεόραση, προβάλλονται νωρίς το πρωί. Πολύ νωρίς.

Από τη ΝΕΤ στις 10.01 θα παρουσιαστεί η 3η εκπομπή «Θράκη: Χτες - σήμερα - αύριο» και θα μας ξεναγήσει στο «Διδυμότειχο». Μέσα από τα μάτια μιας μικρής μαθήτριας που φιλοδοξεί να γίνει δημοσιογράφος, περνά η αγωνία των κατοίκων της πόλης. Το ιστορικά φορτωμένο παρελθόν, η εμμονή μερικών ανθρώπων σ' αυτό, μα και η σύγχρονη ματιά ενός προικισμένου επιχειρηματία, που μπορεί να δώσει το στίγμα του μέλλοντος και μιας αισιόδοξης οικονομικής προοπτικής και πολιτισμικής αίσθησης της πόλης και του περίγυρου της. Η κάμερα καταγράφει το βυζαντινό κάστρο με τις εκκλησίες, την Αγία Πέτρα. Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Ρακιτζή.

Αμέσως μετά, στις 10.30, η ΝΕΤ παρουσιάζει ένα οδοιπορικό στις αξέχαστες ελληνικές πατρίδες, που έχει για τίτλο «Ακολουθώντας τα παλιά σημάδια», αρχίζοντας από τον Πόντο. Πανάρχαιες ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ανασύρει από τη λήθη ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ο Νίκος Γκίνης, και επιχειρεί επιτυχώς να καταγράψει σε σελιλόιντ τα ερείπια οικισμών που χτίστηκαν από Ελληνες τόσο στις ακτές του Εύξεινου Πόντου όσο και στα βάθη της Ανατολίας. Πολιτιστικά κέντρα από τον 8ο αιώνα π. Χ. έως τις ημέρες μας, σχεδόν το 1922, και αρχιτεκτονικά μνημεία των νεοτέρων χρόνων που έχουν ιδιαίτερη αξία για εμάς τους Ελληνες. Με αφετηρία το Βόσπορο, ο φακός επισκέπτεται τις πόλεις Ηράκλεια, Σινώπη, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Κερασούντα και συνεχίζει στο εσωτερικό από τα Παφλαγονικά όρη ως τις ποντιακές Αλπεις. Το δεύτερο οδοιπορικό είναι στο κέντρο της Ανατολίας και καταγράφει τις μοναδικές εκκλησίες που λαξεύτηκαν τον 10 αιώνα μ. Χ. στους βράχους της Καππαδοκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ