Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Μήνυμα αντεπίθεσης

Πανεργατικές συγκεντρώσεις, στις 16 Δεκέμβρη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράζεται και στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας, αλλά και να αποκρουστεί η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, είναι οι στόχοι πάλης, που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Αθήνας για το επόμενο διάστημα. Σταθμός στην αγωνιστική πορεία, που έχει χαράξει, αποτελεί η πανεργατική συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.

Σε πρόσφατη σύσκεψη, που διοργάνωσε η Συντονιστική και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), αποφασίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλιάς, για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

Ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Συντονιστικής, μας τόνισε σχετικά: «Φέτος είμαστε αντιμέτωποι με έναν κρατικό προϋπολογισμό, που πιστεύουμε πως είναι από τους πιο άγριους που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα. Για άλλη μια φορά, επιχειρείται ο πλούτος να μείνει στα χέρια των λίγων, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν την "ταμπακέρα". Διαβάζοντας κανείς τον προϋπολογισμό, θα καταλάβει ότι και πάλι τα κονδύλια για την υγεία μειώνονται. Το ίδιο και οι δαπάνες για την παιδεία, συμπληρώνοντας το σκηνικό που έχουν δημιουργήσει οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και η ανάγκη για καλύτερη μόρφωση των παιδιών μας πηγαίνει "περίπατο". Παράλληλα, ο "χορός" των ιδιωτικοποιήσεων καλά κρατεί και κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, που ασκούν κοινωφελές έργο ή που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα, δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη του».

Οπως επισήμανε, «αυτή την περίοδο επιταχύνει η κυβέρνηση την αντιασφαλιστική της επίθεση, υπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Στην αρχή του χρόνου, είχαμε το νέο αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99, ο οποίος συμπλήρωσε και διεύρυνε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Στη συνέχεια, είχαμε τις αρνητικές εξελίξεις στο ΙΚΑ, με την παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του σε ιδιώτες, για να την παίζουν στο Χρηματιστήριο και θα ακολουθήσουν και τα άλλα Ταμεία. Στόχος των παραπάνω είναι η ελάφρυνση του προϋπολογισμού, για να πιαστούν τα κριτήρια της ΟΝΕ, ενώ ανοίγουν το δρόμο για τη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα, που δε θα αφήσει τίποτα όρθιο στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι «αυτή την περίοδο αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμορφώνουν τα πλαίσια διεκδικήσεων για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ένα θεσμό που χτυπιέται από τους εργοδότες με ευθύνη και των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πλαίσιο διεκδικήσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που κάθε φορά χρησιμοποιείται σαν "πιλότος" για τις υπόλοιπες συμβάσεις. Εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Διεκδικούμε κατώτερο μεροκάματο 10.000 δραχμές και κατώτερο μισθό 250.000 δραχμές, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (200.000 δρχ.), επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και διάρκεια επιδότησης όσο διαρκεί η ανεργία, νομοθετική εφαρμογή 35ωρου με 7ωρη ημερήσια απασχόληση και εβδομάδα πέντε ημερών, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, κ.ά. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιήσουν Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το ποια πραγματικά αιτήματα μπορούν και πρέπει να παλέψουν».

Ο Γ. Κομνηνός υπογράμμισε πως «το πέρασμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής διευκολύνουν και προωθούν, με τη συμβιβαστική και υποτακτική τους στάση, οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν αυτές οι οργανώσεις έπαιζαν τον πραγματικό τους ρόλο, της υπεράσπισης, δηλαδή, των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Το βάρος της αντίστασης σηκώνει ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι συντονιστικές επιτροπές σε κάθε περιοχή, τα ταξικά σωματεία.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, να παλέψουν και να ανατρέψουν στην πράξη την πολιτική του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση, στις 16 Δεκέμβρη, δε θα είναι μια επετειακή συγκέντρωση, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Θα επιδιώξουμε μέχρι την ημέρα της συγκέντρωσης και μετά από αυτή, να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους σε χώρους δουλιάς και να καταθέσουμε σε αυτούς σχέδιο δράσης, αντίστασης και αγώνα για το επόμενο διάστημα».

Η Θεσσαλονίκη

Σε πανεργατική συγκέντρωση, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, προχωρούν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με απόφαση του ΠΑΜΕ, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό και, συνολικά, στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ανάγκη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική να υψωθεί ταξικό μέτωπο όλων των εργαζομένων, επισημάνθηκε σε σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου και αποφασίστηκε η συγκέντρωση. Ενα τέτοιο πανίσχυρο μέτωπο - τονίστηκε - θα στοχεύει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην ανάκτηση των χαμένων, αλλά και την κατάκτηση σύγχρονων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους. Προς μια τέτοια κατεύθυνση - υπογραμμίστηκε - πρέπει να πρωτοστατήσουν οι ταξικές δυνάμεις. Ενα βήμα προς τα μπρος - σημειώθηκε - είναι η πανεργατική συγκέντρωση, που επιβάλλεται να αγκαλιάσει χιλιάδες εργαζόμενους και γι' αυτό το σκοπό αποφασίστηκε πρόγραμμα εξορμήσεων σε τόπους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ