Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικάζονται 77 μαθητές για αγώνες του '99!

Ανακοίνωση καταγγελία του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Την Τετάρτη 12 Μάρτη, συνεχίζεται η «βιομηχανία» δικών με βάση τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβρη του '99 προκειμένου να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών που πάλευαν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτή τη φορά δικάζονται 77 μαθητές - μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων σχολείων της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 1999. Την αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της και καλεί τη νεολαία και το λαό της χώρας να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους και να δώσουν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει τους μαθητικούς αγώνες.

Οι 77 μαθητές που διώκονται, το 1999 ήταν μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των σχολείων: 2ο και 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, 7ο, 8ο, 10ο, 15ο ΤΕΕ του συγκροτήματος του Ευκλείδη, 6ο και 14ο νυχτερινό ΤΕΕ. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο Θανάσης Κουτσουράς μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μαθητής του 14ου νυχτερινού ΤΕΕ.

Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «παρεμπόδισαν, διατάραξαν και διέκοψαν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και παρέμειναν παράνομα στους χώρους λειτουργίας τους».

Με την πρακτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών της επιχειρείται να σταλεί ένα σαφώς αυταρχικό μήνυμα προς τη νεολαία, που διεκδικεί μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα: Πώς θα καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων όσοι από τους μαθητές αγωνίζονται συλλογικά, αντιστέκονται στην αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικούν ένα καλύτερο αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Ομως ο αυταρχισμός δε θα περάσει. Θα τον σπάσει ο μαζικός, ενωτικός αγώνας λαού και νεολαίας.

Το ΚΣ της ΚΝΕ

«Η όξυνση της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας πιστεύουμε πως πρέπει να προβληματίσει τον καθένα μας μιας και η όξυνση αυτή δένει με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν είναι τυχαίο πως η δίκη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το νεολαιίστικο κίνημα δίνει σημαντικό "παρών" στο πλευρό του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ετοιμαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ είναι βέβαιο πως η νεολαία και ο λαός της χώρας μας θα δώσει απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει τους αγώνες και θα εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη του. Θα δώσει απάντηση μέσα και από την ένταση των αγώνων του για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλιά, την ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται στο Ιράκ και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ