Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Πάτρα
Μαχητική απάντηση!

Νέα  παμπατραϊκή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα οι εργαζόμενοι της Πάτρας κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους νεολαίους την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, που οξύνει την ανεργία, αμφισβητεί δικαιώματα, χτυπά εισοδήματα και ασφάλιση. Το νέο αγωνιστικό «ραντεβού» έχει καθοριστεί για την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, με παμπατραϊκή συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η ανεργία στην περιοχή έχει ξεπεράσει το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, ενώ μόνο το τελευταίο διάστημα 300 εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο με το κλείσιμο των επιχειρήσεων ΜΙΣΚΟ και ALGIDA. Οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης απλώνονται και αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και χώρους. Τον «τόνο» δίνουν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, όπως τα «ΑΒ Βασιλόπουλος», ο «ΖΑΡΑΣ», το «Mark's and Spenser» κ. ά., όπου επικρατούν 4ωρα - 6ωρα, τριήμερα και τετραήμερα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε επιχειρήσεις επισιτισμού, αλλά και στον ιματισμό. H δραματική επιδείνωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων έχει άμεσες επιπτώσεις και στους μικρομεσαίους βιοτέχνες και εμπόρους.

Τα ζητήματα αυτά κυριάρχησαν σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Πάτρας μετά και την επιτυχημένη συγκέντρωση στις 3 Νοέμβρη. Σε αυτήν συμμετείχαν σωματεία και συνδικαλιστές από τους κλάδους της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζόμενων νεολαίων. Εκεί επισημάνθηκε η ανάγκη της κοινής δράσης, μια και κοινά είναι τα προβλήματα και κοινή η αιτία, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε να υπάρξουν συναντήσεις με πρωτοβάθμιες οργανώσεις ΕΒΕ, προκειμένου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, αλλά και για παραπέρα συντονισμό της δράσης. Ηδη οργανώσεις μικρομεσαίων ι παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή τους στην παμπατραϊκή συγκέντρωση. Παράλληλα θα στηριχτεί η πικετοφορία διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη.

Ο Φώτης Κατσικαρώνης, πρόεδρος του σωματείου «3Ε» και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ , αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συγκέντρωσης μας δήλωσε: «Σε πρόσφατη συγκέντρωση όπου συμμετείχαν όλα τα ταξικά σωματεία και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εκτιμήθηκε πως η ανεργία και η φτώχεια στην περιοχή της Πάτρας ξεπερνούν πλέον κάθε όριο. Τα ασφαλιστικά Ταμεία οδεύουν προς κατεδάφιση, η σταθερή απασχόληση έχει αντικατασταθεί από 3ωρα, 4ωρα και πολλές φορές 12ωρα, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συνδικαλιστικό κίνημα έχει μόνο μια επιλογή προκειμένου να αντιμετωπίσει την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου: Πρέπει να μαζικοποιήσει και να συσπειρώσει πιο πλατιά δημοκρατικά τμήματα εργαζομένων. Με ένα πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις ανάγκες προχωράμε στη συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη και απαντάμε στην κυβερνητική πολιτική».

Στα θετικά μηνύματα που έρχονται από την επαφή με τους εργαζόμενους σε χώρους δουλιάς αναφέρεται η Σία Ψωμιάδη, πρόεδρος του Σωματείου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Πάτρας, που μας δήλωσε: «Καθημερινά όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της Πάτρας συνειδητοποιούν πως η κυβερνητική πολιτική που χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα, βυθίζει την περιοχή στην ανεργία και εξαθλιώνει πλατιά λαϊκά στρώματα, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κατανοούν πως η διέξοδος βρίσκεται στην αντίσταση και στη δράση μαζί με τα ταξικά σωματεία. Αυτή την αγωνιστική διάθεση εκφράζει η Συντονιστική με την απόφασή της για παμπατραϊκή συγκέντρωση. Εκεί θα συναντηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι νεολαίοι, που θέλουν να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και να παραμερίσουν και να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικό Κέντρο Πάτρας».


Τα κείμενα έγραψε η
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ