Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΚΗΔΕΙΑ

ΦΩΤ.

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΑΡΕΤΗ ΤΖΗΜΑ

κηδεύουμε σήμερα, Τετάρτη 12 Μάρτη 2003, στις 16.30, από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Τα παιδιά: Κώστας, Ελευθερία, Θανάσης, Σωτήρης

Τα αδέρφια: Βασίλης και Μυρτώ Στράτου

Τα εγγόνια: Ελλη, Ευθύμιος, Φώτης, Αρετή, Δανιήλ, Λευτέρης

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς

Η Αρετή Τζήμα (Στράτου) γεννήθηκε το 1925 στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Ηταν μέλος του Γραφείου Πωγωνιανής. Το 1944 εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Το 1945 - 1946 δούλεψε στην ΕΠΟΝ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης.

Στις 2 Γενάρη 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Ηπείρου. Την ίδια χρονιά, ανέλαβε ως υπεύθυνη γυναικών στο λόχο Βασίλκου του τάγματος Δημητρίου.

Μετά τον ελιγμό της Μουργκάνας, έμεινε στο ανεξάρτητο τμήμα Πωγωνίου του καπετάν Λευτέρη (Θωμάς Λευτέρης).

Το 1949 παντρεύτηκε στο βουνό τον Θωμά Λευτέρη (Γκιάτη), καπετάνιο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Στα τέλη του 1949, πέρασαν μαζί στην Πολωνία, όπου ο σύζυγός της εργάστηκε ως δάσκαλος. Ο Θωμάς Λευτέρης επέστρεψε, με εντολή, στην Ελλάδα παράνομα. Δολοφονήθηκε στο Καλπάκι και άφησε την Αρετή Θωμά με έναν γιο και έγκυο στην κόρη του.

Μετά στάλθηκε στη Ρουμανία, όπου δούλεψε ως στέλεχος του ΚΚΕ στη Φλωρίκα και αργότερα ως δακτυλογράφος στο Εκδοτικό του ΚΚΕ.

Το 1961, με τα δυο παιδιά και τη μάνα της, πήγε στην Τασκένδη. Εκεί δούλεψε ως δακτυλογράφος στην Τοπική Κομματική Οργάνωση έως το 1965.

Στην Τασκένδη παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον αγωνιστή Γιώργο Τζήμα (Γκόγκο). Το 1965 μετακόμισαν οικογενειακώς στην Πράγα. Εργάζονταν και οι δύο στο περιοδικό «Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού». Ο σύζυγός της πέθανε το 1981.

Τον ίδιο χρόνο η Αρετή Τζήμα, με την οικογένειά της, επέστρεψε στην πατρίδα και συνέχισε την κομματική δουλιά. Από το 1982 έως το 1987 δούλεψε δακτυλογράφος στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνεπής κομμουνίστρια συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ.

Εως το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Τιμώντας τη μνήμη της, τα παιδιά της Κώστας, Ελευθερία, Σωτήρης προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ και 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτική αναγνώστρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ