Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες «δωροδοκίας»;

Στις 6 Μάρτη η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το ρωσο-αμερικανικό Σύμφωνο για τη «μείωση των στρατηγικών όπλων», που είχε υπογραφεί το Μάη του 2002 από τους προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζορτζ Μπουςστη Μόσχα. Η χρονική σύμπτωση αυτής της επικύρωσης με τον προετοιμαζόμενο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της πόλεμο κατά του Ιράκ, έκανε πολλούς δημοσιογράφους και παρατηρητές να τη χαρακτηρίσουν ως προσπάθεια «δωροδοκίας» της Ρωσίας, ώστε αυτή να «μαλακώσει» τη στάση της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Ο Γκ. Μαμέντοφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσπάθησε να αποσυνδέσει τα δύο γεγονότα, σημειώνοντας πως «το να λέμε πως έγινε ένα δώρο στη Ρωσία, είναι ανοησία. Αρκεί να ακούσουμε τους λόγους του Προέδρου των ΗΠΑ για τις στρατηγικές υποθέσεις, την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συζήτηση της Γερουσίας. Εκεί αναλυτικά και πολύ χαρακτηριστικά σημειώνεται πως η συμφωνία χρειάζεται στις ΗΠΑ». Την ίδια ώρα ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε τη σημασία και για τη Ρωσία της σχετικής συμφωνίας μείωσης των στρατηγικών όπλων των δύο πλευρών κατά τα 2/3, ιδιαίτερα μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε εδώ πως εμπειρογνώμονες υποβαθμίζουν τη σημασία του συγκεκριμένου Συμφώνου, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου, ενώ οι ΗΠΑ δε θα καταστρέψουν τους πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές που θα μειώσουν, αλλά απλώς θα τους «αποσύρουν», δηλαδή θα τους αποσυναρμολογήσουν και θα τους αποθηκεύσουν! Εκτός αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα εύκολης παραίτησης των δύο πλευρών από την τήρηση του Συμφώνου.

Δεύτερη και τρίτη προσπάθεια;

Πριν την επικύρωση του συγκεκριμένου Συμφώνου είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος της Γεωργίας Ε. Σεβαρντνάτζε, ο οποίος ανακάλεσε τη δημόσια διαφωνία του με την παραπέρα παραμονή των ρωσικών στρατιωτικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή της Αμπχαζίας. Οπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε, συμφώνησε με την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων μετά από «παρότρυνση»... των ΗΠΑ.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται με «γοργούς ρυθμούς» να καταργήσουν αυτές της μέρες και την «τροπολογία Τζάκσον - Βένικ», η οποία είχε επιβληθεί κατά της ΕΣΣΔ και άλλων σοσιαλιστικών χωρών το 1974 και ισχύει και σήμερα κατά της Ρωσίας, θέτοντας περιορισμούς στο εμπόριο των δύο χωρών. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν «πάγιο αίτημα» της ρωσικής πλευράς στις διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ