Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Νομοσχέδιο αντιφάσεων

Αντιφάσεις διαπιστώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τύπου, με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης». Οπως επισημαίνεται στις παρατηρήσεις του Συμβουλίου, κάποιες από τις ρυθμίσεις που επιχειρούνται με το σχέδιο νόμου, ουσιαστικά, δίνουν τον έλεγχο στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, ενώ έρχονται σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 21, παράγραφος 4, το ΕΣΡ τονίζει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος δημιουργεί αντίφαση με τα οριζόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα 310/96 και το άρθρο 1 του νόμου 3021/02, γιατί ενώ τα στοιχεία των εκδοτικών επιχειρήσεων τηρούνται στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι σε περίπτωση μεταβιβάσεως μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εκδοτικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών οπτικοακουστικού περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου ποσοστού άνω του 5% η μεταβίβαση ελέγχεται ως προς τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. Οπως τονίζει το ΕΣΡ, «η εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας σε άλλο όργανο ενέχει τον κίνδυνο να εκδοθούν αντιφατικές αποφάσεις, αφού και το ΕΣΡ ελέγχει "τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων χρηματοδότησης".

Οσον αφορά στο άρθρο 23, παράγραφος 3, σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών «πανελλήνιας εμβέλειας», ενώ το Συμβούλιο κατ' αρχήν δεν αντιτίθεται στην καθιέρωσή τους, μέσα από τις παρατηρήσεις είναι υποχρεωμένο να σημειώσει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος «ευνοεί αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ραδιοφωνικών επιχειρήσεων της Αθήνας εις βάρος των επαρχιακών και με διαδικασίες που δε θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι "ανοιχτές σε όλους"». Η ρύθμιση, όπως τονίζει το ΕΣΡ, δεν οδηγεί στη δημιουργία σταθμών που θα καλύπτουν την επικράτεια, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους σταθμούς να επιλέξουν περισσότερες της μίας περιοχές, όπου θα εκπέμπουν το σήμα τους.

Την αντίθεση του ΕΣΡ, επίσης, έχει προκαλέσει και η δημιουργία Ινστιτούτου Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο προτίθεται το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ να δημιουργήσει. Οπως τονίζεται στις παρατηρήσεις του Συμβουλίου για το άρθρο 28, παράγραφος 3, η δημιουργία ενός τέτοιου Ινστιτούτου, «ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καλύπτει ένα κενό, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε ουσιαστικό κέντρο εξουσίας (με την έννοια ότι θα μπορεί ίσως να γνωμοδοτεί επί θεμάτων εκκρεμούντων στο ΕΣΡ και, επομένως, να "προκαταλαμβάνει" τις αποφάσεις του)». Την ίδια ώρα, το ΕΣΡ πιστεύει ότι ένα τέτοιο Ινστιτούτο θα ήταν χρήσιμο, μόνο αν ήταν στην εποπτεία του Συμβουλίου και όχι του ...υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ