Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ευρω-υποκρισία για τα ναρκωτικά

Εκφράσεις, όπως «ηθικό δικαίωμα», «προοδευτική πολιτική», «φιλανθρωπία», «επικαιροποίηση» και «επιστημονική τεκμηρίωση», αποτέλεσαν το σαθρό καμουφλάζ της Ελληνικής Προεδρίας για την προωθούμενη πολιτική της διαχείρισης του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης και διατυπώθηκαν στο «Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου - έτσι το ονόμασαν οι οργανωτές - για τα ναρκωτικά», που έγινε στο Ζάππειο στις 6-8 Μάρτη 2003.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ενόψει της Συνόδου της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ στη Βιέννη (Απρίλης 2003). Στο στόχαστρο της Ελληνικής Προεδρίας - και όσων έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τις απόψεις της - μπήκαν οι Διεθνείς Συμβάσεις 1961, '71, '88 του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Οι θέσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι μόνο συμπυκνώθηκαν, σε γενικές γραμμές, στη λογική: Περιθάλπω τον «τραυματία», αντί να σταματήσω τον πόλεμο. Ετσι, την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στα ναρκωτικά αποτέλεσαν, για άλλη μια φορά, η «καλύτερη» διαχείριση και συντήρηση του προβλήματος, η εγκατάλειψη της πρωτογενούς πρόληψης, η αποποινικοποίηση της κάνναβης, η επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης και η εμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Κάνοντας λόγο για «αναθεώρηση» ή «επικαιροποίηση» των Συμβάσεων, η ελληνική πλευρά ζήτησε, ουσιαστικά, την κατάργησή τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποποινικοποίηση, παρακάμπτοντας τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, την «ανάγκη» για διαχωρισμό διαφορετικών ουσιών, ενώ ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, χαρακτήρισε το θέμα της πρόληψης «βεβαρημένο με πολλή ιδεολογία» και υπογράμμισε την επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας για συμμετοχή του συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, τάχθηκε και η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για αλλαγή πολιτικής. Για να στηρίξουν την παραπάνω «ανάγκη», επιστρατεύτηκαν και Ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να πείσουν για τη «διαφορετική επικινδυνότητα της κάνναβης», την αποτελεσματικότητα των υποκαταστάτων.

Οι σύνεδροι αγνόησαν τα συμπεράσματα της Ετήσιας Εκθεσης του ΟΗΕ, η οποία επισημαίνει ότι «η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα είναι μέγα ιστορικό λάθος», ενώ εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Συνέδριο χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ως «ρώσικη ρουλέτα».

Οπως ήταν αναμενόμενο, αποκλείστηκε, με έντεχνο και μεθοδευμένο τρόπο, η φωνή των μαζικών φορέων, των συλλόγων οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων, του επιστημονικού και συνδικαλιστικού κινήματος από τα κέντρα χάραξης της αντιναρκωτικής πολιτικής και κατ' επέκταση από το συγκεκριμένο Συνέδριο.


Ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), μετά από δυναμική πορεία που πραγματοποίησε, κατάφερε να πάρει μέρος στις εργασίες. Μάλιστα, η δυναμική παρουσία του ΕΣΥΝ σχολιάστηκε ευνοϊκά απ' τον Γάλλο εκπρόσωπο, ο οποίος είπε ότι, επιτέλους, ακούστηκε και η φωνή του κοινού, αν και μπήκε απ' το ...παράθυρο. «Θα ήταν μέγα κοινωνικό έγκλημα για την ανθρωπότητα η αθώωση της κάνναβης», επισήμανε, στην παρέμβασή της, η πρόεδρος του ΕΣΥΝ Ελένη Μωραϊτη.

Το Συνέδριο - και με την υποκρισία του - επιβεβαίωσε την ανάγκη της πάλης των νέων για ζωή χωρίς καμιά εξάρτηση.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ