Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην περιοχή Ευήνου

Ευοίωνες χαρακτηρίζονται οι ως τώρα έρευνες για την ανακάλυψη πετρελαίου στον Εύηνο της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τα Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του Ευήνου, ενώ η διάνοιξη της σχετικής γεώτρησης - όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε - θα ξεκινήσει στις 17 Απρίλη.

Τα συμπεράσματα των πρώτων ερευνών συνηγορούν ότι, στην περίπτωση που όντως υπάρχει πετρέλαιο στην περιοχή, η δυναμικότητα του κοιτάσματος μπορεί να αποφέρει έως και 30.000 βαρέλια ημερησίως, παραγωγή που μπορεί να καλύψει το 20% των ημερήσιων αναγκών της χώρας . Αλλος ένας παράγοντας που επίσης δημιουργεί αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι, τα κοιτάσματα χαρακτηρίζονται οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, λόγω του ότι βρίσκονται στη στεριά, με αποτέλεσμα το κόστος εξόρυξης να είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για θαλάσσιες εξορύξεις, όπως είναι τα κοιτάσματα του Πρίνου.

Παρόλο όμως που η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας εν πολλοίς χαρακτηρίζεται «πετρελαιοπιθανή» και πιθανές ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας σε πετρέλαιο, εντούτοις τα δικαιώματα έρευνας και, πιθανά εξόρυξης και εκμετάλλευσης, έχουν παραδοθεί από την κυβέρνηση σε ξένες πολυεθνικές του κλάδου. Αντίθετα οι δραστηριότητες της ΔΕΠ - ΕΚΥ, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στον οποίο ανήκει, συρρικνώνονται δραστικά και το έργο της παραχωρείται στις ξένες πολυεθνικές.

Πιο συγκεκριμένα οι πετρελαιοπιθανές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έχουν παραδοθεί σε κοινοπραξίες ξένων εταιριών, (δύο αμερικανικές και μία αγγλική) στις οποίες συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό η ΔΕΠ - ΕΚΥ. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο 2289/95 με τον οποίο παραχωρήθηκε στις ξένες κοινοπραξίες το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης, προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες κοινοπραξίες, έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των περιοχών για 25 χρόνια και την πλειοψηφία των μετοχών, αφού για τη ΔΕΠ - ΕΚΥ η συμμετοχή της σ' αυτές τις κοινοπραξίες περιορίζεται μόλις στο 12%.

Ετσι, η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και των Ιωαννίνων παραδίδεται στην κοινοπραξία των εταιριών ENTERPRISE OIL LTD KAI UNION TEXAS TRANSNATIONAL LTD με εντολοδόχο την πρώτη εταιρία, ενώ η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας στην οποία βρίσκονται και τα πιθανά κοιτάσματα του Ευήνου για τα οποία γίνεται ο λόγος, στην εταιρία TRITON INTERNATIONAL PETROLEUM CO.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ