Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ «ΑΘΗΝΑ 2004»
«Ανάγκη νομιμοποίησης» διαπιστώνουν οι ελεγκτές

Τη νομιμοποίηση των παράνομων προσλήψεων των υψηλά αμειβόμενων γενικών διευθυντών της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος των υπηρεσιακών πράξεων που έχουν ενεργήσει ή θα ενεργήσουν στο μέλλον. Αυτό προτείνουν στην έκθεσή τους οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διενήργησαν έλεγχο στα οικονομικά της «Αθήνα 2004», τα συμπεράσματα της οποίας αποκαλύπτει ο «Ρ».

Ο «Ρ» δημοσίευσε χτες και προχτές τον κατάλογο των παράνομων προσλήψεων γενικών διευθυντών της εταιρίας και τη λίστα με τις αποζημιώσεις τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών, που αποζημιώθηκαν με 400 εκατομμύρια δραχμές χωρίς να τα δικαιούνται. Σήμερα δημοσιεύουμε μια σοβαρότατη διαπίστωση των ίδιων των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το αποκαλυπτικό στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δικαστές που ελέγχουν τα οικονομικά της «Αθήνα 2004» προτείνουν (σ.σ. και, μάλιστα, σε ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης) τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να «αποκατασταθούν» οι παρανομίες και να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο μέλλον! Και, μάλιστα, διαπιστώνουν ότι αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλες οι μέχρι σήμερα πράξεις των γενικών διευθυντών, που ακριβώς επειδή έχουν προσληφθεί παράνομα θεωρούνται άκυρες!

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν ως αποδέκτες τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι καλούνται να πάρουν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα! Γεγονός που μάλλον δε συνάδει με το ρόλο της συγκεκριμένης ελεγκτικής αρχής. Οπως, μάλιστα, έλεγε στο «Ρ» νομικός στον οποίο θέσαμε υπόψη την έκθεση, «αντί για προτάσεις των δικαστών προς την κυβέρνηση, θα έπρεπε η Τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή να στείλει την έκθεσή της στον εισαγγελέα».

«Στον αέρα» οι διευθυντές


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου συντάσσουν στην έκθεσή τους ένα κεφάλαιο με τίτλο «Ανάγκη νομιμοποίησης». Τι προτείνουν, λοιπόν, προς τους αποδέκτες της έκθεσης; (πρωθυπουργό, πρόεδρο «Αθήνα 2004», υπουργούς Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και τον πρόεδρο της Βουλής)

Τα εξής:

«Αμεση πρακτική συνέπεια των προεκτιθεμένων (σ.σ. εννοεί παράνομες προσλήψεις γενικών διευθυντών) είναι ότι οι ανωτέρω δεν έχουν αποκτήσει νόμιμα την ιδιότητα του γενικού διευθυντή και είναι αναγκαία η νομιμοποίησή τους, ανάλογα με τη μορφή της νομικής πλημμέλειας, που συντρέχει κατά περίπτωση, τόσο για να αποκατασταθεί το κύρος των υπηρεσιακών (εταιρικών) πράξεων, που έχουν ενεργήσει ή θα ενεργήσουν (μέχρι τη νομιμοποίησή τους) με την ιδιότητα αυτή, όσο και για να τακτοποιηθούν ως εταιρικές δαπάνες, οι καταβληθέντες σ' αυτούς μισθοί και οι λοιπές παροχές, που προϋποθέτουν νόμιμη απόκτηση της ιδιότητας αυτής».

Με απλά λόγια, οι δικαστές λένε ότι όσες πράξεις έχουν κάνει μέχρι τώρα οι γενικοί διευθυντές που έχουν προσληφθεί παράνομα, θεωρούνται άκυρες. Και όταν μιλάμε για πράξεις, μιλάμε για διαχείριση δεκάδων δισεκατομμυρίων και αμέτρητες προσλήψεις στον τομέα ευθύνης τους!

Οι ελεγκτές συνεχίζουν την πρότασή τους και απευθύνονται πλέον προς τους αποδέκτες του πορίσματος: «Στους αποδέκτες - αναφέρουν παρακάτω - της παρούσας έκθεσης, που ασκούν τη νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα της ΟΕΟΑ, εναπόκειται να επιλέξουν τον ενδεδειγμένο και πρόσφορο τρόπο νομιμοποίησής τους».

Οσον αφορά τους διευθυντές της εταιρίας «Αθήνα 2004» η Τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της πως οι συγκεκριμένες θέσεις μετά την 1-7-2000 που έχουν καλυφθεί «με προαγωγική ή εξελικτική διαδικασία, και όχι με πρόσληψη κατόπιν προκήρυξης, δεν έχουν πληρωθεί νόμιμα, τα δε πρόσωπα που τις κατέλαβαν δεν έχουν αποκτήσει νόμιμα την ιδιότητα του διευθυντού, με ό,τι αυτό περαιτέρω συνεπάγεται, ιδίως ως προς τη διαφορά των αποδοχών, που έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν λόγω της αναβάθμισής τους».

Δεν προβλέπονται...

Το τελικό συμπέρασμα των ελεγκτών σχετικά με τις αποζημιώσεις τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της «Αθήνα 2004», που ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια δρχ. χωρίς να το δικαιούνται (σ.σ. ρεπορτάζ «Ρ» 13.3.2003), είναι το εξής: «Οι ως άνω επί μέρους περιπτώσεις δαπανών - στο σύνολό τους περίπου 400.000.000 δραχμές - προερχόμενες από διάθεση ελευθεριότητας της Διοικήσεως της ΟΕΟΑ, δεν έχουν σχέση με το σκοπό της, δεν προβλέπονται από το καταστατικό της, δεν είναι δαπάνες λειτουργικές απορρέουσες από πράξεις διαχειρίσεως σύμφωνες με το άρθρο 2 παράγ. 4 του Ν. 2598/1998 και δεν συμβιβάζονται με το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ