Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΠΑΣΟΚ
Υποκρισία και συνενοχή!

«Υποκρισία», «συνενοχή» και «απροκάλυπτη ενοχή». Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν αυθεντικά την υπερδεκαετή τακτική του ΠΑΣΟΚ (είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση) στο θέμα του πολέμου και όσες φορές ο πόλεμος, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας.

Υποκρισία

Ο πιο αυθεντικός εκφραστής της υποκρισίας του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Α. Παπανδρέου. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου σαν μια ακόμα ευκαιρία για να προβάρει το... «ζιβάγκο» της αντιπολίτευσης.

Ελεγε τότε ο Α. Παπανδρέου από τα έδρανα της Βουλής, με αφορμή την «Καταιγίδα της Ερήμου»:

«(Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο του Κόλπου), εμείς σεβόμεθα τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά εκείνο που δε δεχόμεθα είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στρατιωτικά, γι' αυτό ζητάμε την απόσυρση του "Λήμνος" ή της "Ελλης"» (χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, πρακτικά της Βουλής 16/1/1991).

Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία ο Α. Παπανδρέου απευθύνθηκε τότε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Τότε, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τα αντιπολιτευτικά έδρανα, εμφανιζόταν ως υπέρμαχος του αυτονόητου, της πλήρους απεμπλοκής της Ελλάδας δηλαδή από τον πόλεμο, ακόμα και παρά την απόφαση του ΟΗΕ. Ηταν τότε που το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την απόσυρση των ελληνικών πλοίων από τη ΝΑΤΟική αρμάδα, στον Περσικό.

Εχουν περάσει 12 χρόνια από εκείνη την ομιλία του Α. Παπανδρέου στη Βουλή. Και φυσικά, σήμερα, την ελληνική φρεγάτα στον Κόλπο δεν την έχει στείλει ο Μητσοτάκης. Την έχει στείλει το ΠΑΣΟΚ! Ομοίως και τη βάση της Σούδας. Δεν την έχει παραχωρήσει η ΝΔ όπως το 1991. Σήμερα τη βάση της Σούδας (στην οποία από το Σεπτέμβρη έχουν ελλιμενιστεί πάνω από 600 (!) πολεμικά πλοία, με προορισμό τον Περσικό Κόλπο) την έχει παραχωρήσει το ΠΑΣΟΚ! Σήμερα δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που υποκλίνεται στους Αμερικάνους. Είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που λέει (Χρ. Πρωτόπαππας, 7/1/2003) ότι η βάση της Σούδας θα συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί έτσι επιτάσσουν οι συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ!

Συνενοχή

Το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είχε ως λογικό επακόλουθο το πέρασμά του από την τακτική της υποκρισίας στην πρακτική της συνενοχής με τους ιμπεριαλιστές.

Τα σχετικά διαπιστευτήρια τα έδωσε το ΠΑΣΟΚ (ως κυβέρνηση πια) κατά το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Βοσνίας. Ηταν τότε, το Μάη του 1995, που η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ συνυπέγραψε το τελεσίγραφο της ΝΑΤΟικής επιδρομής εναντίον των Βαλκανίων, ήταν τότε που το ΠΑΣΟΚ ενέπλεξε ευθέως τη χώρα στη γιουγκοσλαβική κρίση, μέσω της λειτουργίας της βάσης του Ακτιου και της συμμετοχής ελληνικού πλοίου στο ναυτικό αποκλεισμό της Αδριατικής, ήταν τότε που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η κυβερνητική πρόθεση να στείλει Ελληνες στρατιώτες στη Βοσνία (όπως και έστειλε αργότερα, όπως έπραξε και στο Κοσσυφοπέδιο, και την Αλβανία, και στο Αφγανιστάν).

Βλέπετε είχε ήδη περάσει ένας χρόνος από εκείνη την περίφημη δήλωση του Α. Παπανδρέου, που (ξεχνώντας τι είχε πει στη Βουλή το 1991 για τον Περσικό), βροντοφώναζε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 1994, στις Βρυξέλλες: «Πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον»!

Απροκάλυπτη ενοχή

Εκεί που πλέον έπεσε κάθε μάσκα ήταν με τη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Επί 78 μέρες το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Και επί 78 μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συναινούσε, συμμετείχε και χειροκροτούσε τα εγκλήματα!

Φυσικά, δεν έπαψαν να υποκρίνονται. Ελεγαν ότι «δε συμμετείχαν» (!) στο έγκλημα. Κι όμως, την ίδια ώρα: Μετέτρεψαν τη χώρα σε προγεφύρωμα των Αμερικανών «Ράμπο». Παρέδωσαν τα λιμάνια της Ελλάδας στην αρμάδα του ΝΑΤΟ. Από το έδαφος της Ελλάδας πέρασαν όλοι οι μισθοφόροι του Κλίντον. Εδωσαν τη Θεσσαλονίκη για επιμελητειακό κέντρο της επιδρομής. Συμμετείχαν με πλοίο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Εθεσαν τα ελληνικά πληρώματα των ΑΒΑΚΣ στην υπηρεσία του στρατηγού Κλαρκ. Και δεν έμειναν εκεί. Μετά την ήττα της Γιουγκοσλαβίας έσπευδαν στο Βελιγράδι (Γ. Παπανδρέου) για να συμμετάσχουν στις πιέσεις κατά του γιουγκοσλαβικού λαού για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς...

Πορεία υποτέλειας

Από εκεί και πέρα η συμπεριφορά τους είναι δεδομένη. Συμμετέχουν με στρατεύματα στην επιδρομή του Μπους στο Αφγανιστάν. Ηταν το ΠΑΣΟΚ που πρώτο τάχθηκε με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, με το οποίο κηρύχτηκε πόλεμος σε όλο τον κόσμο, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, μετά τις 11 Σεπτέμβρη. Και είναι φυσικά ο κ. Σημίτης ο οποίος δήλωσε, παραμονή της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής» σταυροφορίας του Μπους, ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν «αναπόφευκτος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ