Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Αντικειμενικότητα και διαφάνεια

Οι ελλείψεις σχετικά με στοιχεία του τμήματος διαφάνειας που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και ο προκλητικός τρόπος αποσιώπησης των μεγάλων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων της 15ης Φλεβάρη από τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ στην προηγούμενη συνεδρίασή του είχε πάρει απόφαση να καλέσει τους εκπροσώπους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, για ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν την αντικειμενικότητα των ειδήσεων, μετά τις αντιδράσεις για τη «μαύρη» μέρα της δημοσιογραφίας. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ως γνωστό στις 15 Φλεβάρη εξαφάνισαν τα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν κατά του πολέμου σε όλη τη χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προκλητικά ασχολήθηκαν με την αιφνίδια άφιξη του τέως και της οικογένειάς του. Το ΕΣΡ με ανακοίνωσή του αναφερόταν στην αντίδραση της κοινής γνώμης για το «απαράδεκτο αυτό φαινόμενο των ειδήσεων» επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπεύθυνους των ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και εξέφραζε την απαρέσκειά του απέναντι στο φαινόμενο της εμπορευματοποίησης της είδησης. Τόνιζε μάλιστα ότι η προβολή της επίσκεψης του τέως από την πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ως κύριας είδησης και η υποβίβαση του κατ' εξοχήν γεγονότος της μέρας, που ήταν οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου, «αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την απόλυτη ταύτιση είδησης και εμπορεύματος». Εξηγήσεις για το θέμα αυτό έχουν κληθεί σήμερα να δώσουν εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, MEGA, ALPHA, STAR και ALTER.

Το ΕΣΡ έχει καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν στοιχεία ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών έχουν ήδη δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Για μία όμως ακόμη φορά αποδεικνύεται πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, είναι αδιαφανές αφού δε φθάνει μέχρι φυσικού προσώπου, μέτοχοι είναι αχυράνθρωποι και off shore εταιρίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει το ασυμβίβαστο και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν ή έχουν πάρει και δημόσια έργα. Σε ακρόαση για παροχή διευκρινίσεων και ενδεχόμενες παραβιάσεις που έχουν σχέση με ελλείψεις σε στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο τμήμα Διαφάνειας, έχουν κληθεί σήμερα εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών: ANTENNA, MEGA, ALPHA, ALTER, SEVEN, STAR, TEMPO, ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και «902».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ