Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αθήνα Μιχαηλίδου
Αθήνα Μιχαηλίδου
Φωτ. 2

Για τη γιορτή του πολυαγαπημένου μου και αξέχαστου ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ και στη μνήμη του αγαπητού ΤΙΤΟΥ ΒΑΝΔΗ, προσφέρω στο κόμμα τους, το ΚΚΕ, 3.000 ευρώ.

Αμαλία Β. Νιοχωρίτη

* * *

Φωτ,

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος φεύγοντας άφησε πίσω του παράδειγμα ανθρώπου και μαχητή ζωής, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Λούλα Μπαλή

* * *

Φωτ.

Την 1η Μάρτη 2003, «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και των μετέπειτα λαϊκών αγώνων ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΜΑΝΤΑ. Γεννήθηκε στο χωριό Βούρβουρα Αρκαδίας και ήταν το τέταρτο παιδί μιας εντεκαμελούς φτωχής αγροτικής οικογένειας. Την πίκρα και την εκμετάλλευση τη γνώρισε από μικρή, αφού πριν τελειώσει το Δημοτικό έγινε υπηρέτρια πρώτα στην Καλαμάτα και κατόπιν στην Αθήνα. Στην Αθήνα έμαθε από τα αφεντικά της, τα οποία κατά τύχη ήταν προοδευτικοί άνθρωποι, τα πρώτα στοιχεία από τη δράση του προοδευτικού κινήματος.

Στην Κατοχή, η πείνα της πρωτεύουσας την οδήγησε και πάλι στο χωριό της, όπου η ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος βρήκε γόνιμο έδαφος στην προϊδεασμένη από την Αθήνα καρδιά της.

Οταν το 1943 ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, η Γιαννούλα, κάτω από την καθοδήγηση της φλογερής Κασσιανής, αναδείχτηκε σε δραστήριο στέλεχος της νεολαίας με δράση στα πολιτιστικά.

Το 1944, μήνα Ιούνιο, πιάστηκε μαζί με άλλους συγχωριανούς της από τους Γερμανοτσολιάδες και πέρασε τα μύρια όσα στο στρατόπεδο των Γερμανών στην Κόρινθο. Εκεί τη βρήκε η Απελευθέρωση. Γρήγορα όμως, μετά τη Βάρκιζα και τη δράση των Χιτών, για να αποφύγει το κούρεμα και την ατίμωση, έφυγε για την Αθήνα, όπου έμεινε έως το 1970, που επέστρεψε στο χωριό της.

Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Η Γιαννούλα Μαντά ήταν αυτό που ο λαός μας ονόμαζε «χρυσοχέρα». Μοδίστρα, κεντήστρα, μαγείρισσα, ασχολήθηκε με τη γεωργία, τη δεντροκαλλιέργεια, γενικά τα κατάφερνε σε όποια δουλιά καταπιάστηκε. Δυστυχώς, η κακιά αρρώστια τη χτύπησε και τα τελευταία χρόνια τη βασάνισε πολύ, ώσπου τελικά της αφαίρεσε τη ζωή.

Ολα αυτά τα χρόνια, η Γιαννούλα ήταν συνδεμένη με το ΚΚΕ και του πρόσφερε όποια βοήθεια μπορούσε. Γι' αυτό και στην πάνδημη κηδεία της στο χωριό της, της απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό ο γραμματέας της ΝΕ Αρκαδίας.

Η Γιαννούλα, παρότι δε μάσαγε τα λόγια της και δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική τοποθέτησή της, ήταν αγαπητή από τους συγχωριανούς της, ανεξάρτητα φρονημάτων, κάτι που φάνηκε με τη συμμετοχή όλου του χωριού στην κηδεία της.

Γιαννούλα, από σένα άκουσα τα πρώτα λόγια του αγώνα. Εσύ με βοήθησες και στα μαύρα χρόνια της 15χρονης φυλάκισής μου. Οσο ζω θα σε θυμάμαι. Ξέρω πως πικράθηκες τις τελευταίες μέρες της ζωής σου, που δεν ήμασταν δίπλα σου.

Ας είναι. Τώρα κοιμάσαι πια και τίποτε δε θα σε ξαναταράξει. Καλό σου ταξίδι.

Στη μνήμη σου, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

Γιώργης Μαντάς

* * *

Στη μνήμη αυτών που «έπεσαν» στους αγώνες για την Ελλάδα μας ή «έφυγαν» για πάντα, προσφέρω 600 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης στο ΚΚΕ.

Π. Κ. Σ.

* * *

Φωτ.

Πριν από ένα χρόνο, στις 18 Μάρτη 2002, πέθανε ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ Ηλία ΤΣΑΚΑΣ (καπετάν Τζαβέλας). Γεννήθηκε στο Τετράκωμο Αρτας το 1911. Το 1940 τελείωσε τη Σχολή Αξιωματικών Χωροφυλακής, ονομάστηκε ανθυπομοίραρχος και τοποθετήθηκε στην Κέρκυρα.

Το 1941 αποστρατεύτηκε. Στις 27 Δεκέμβρη 1942 ιδρύει τη δεύτερη ανταρτική ομάδα του ΕΛΑΣ στην Αρτα και ξεκινά ένοπλο αγώνα, επικεφαλής 15 ανδρών στα Αθαμανικά όρη.

Ηλίας Δεδούσης
Ηλίας Δεδούσης
Συλλαμβάνεται για πρώτη φορά τον Ιούλη του 1945 και έμεινε στις φυλακές 9 μήνες. Συλλαμβάνεται ξανά το Δεκέμβρη του 1948 και εξορίζεται στο Μακρονήσι. Δε δέχεται να υπογράψει δήλωση και στις 28 Ιούλη 1950 μεταφέρεται στον Αϊ - Στράτη. Το Δεκέμβρη του 1951 αφέθηκε ελεύθερος.

Υπήρξε γενναίος, ανιδιοτελής, μεγαλόφρων. Ξεκίνησε τον αγώνα με τα μεγαλύτερα και ωραιότερα εφόδια μεγαλοψυχίας, σύνεσης, σωφροσύνης και ανδρείας. Είχε στη ματιά του το φως και ο λόγος του ήταν σιγουριά. Διάλεξε το δρόμο που οδηγεί στη δικαιοσύνη. Μέσα στα 90 χρόνια της ζωής του, αγωνιζόμενος για την επιβίωσή του, για την ύπαρξή του, για την ίδια τη ζωή του, ήρθε σε αντιπαράθεση με το κράτος και τη βία. Οι διώξεις, τα βασανιστήρια, οι εξορίες δεν τον λύγισαν, δεν του άλλαξαν το φρόνημα. Δεν υποδουλώθηκε ποτέ. Δε γνώρισε σκλαβιά, δεν εντάχθηκε στο σύστημα. Αντεξε, ευτύχησε με αξιοπρέπεια, δεν προκάλεσε ποτέ τους άλλους. Ηταν συνετός.

Τον περιβάλλει τιμή και δόξα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας.

Η σύζυγός του Λαμπρινή Τσάκα

Ο γιος του Αλέξανδρος

* * *

Φωτ. 2

Στις 26 Μάρτη συμπληρώνονται 4 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη και αξέχαστη γυναίκα μου ΑΘΗΝΑ Λεκάκη - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ενέδρα έξω από το Δημοτικό σχολείο του χωριού Πόροι (Πούρλια) Ολύμπου, όπου τον είχε τοποθετήσει δάσκαλο ο ΔΣΕ, από απόσπασμα στρατού και ΜΑΥ, προσφέρω 250 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας και 50 ευρώ στην ΚΝΕ.

Παναγιώτης Υφαντής
Παναγιώτης Υφαντής
Παύλος Μιχαηλίδης

* * *

Φωτ.

Στις 10 Δεκέμβρη 2002 «έφυγε» άδικα από τη ζωή η αγαπημένη μας σύζυγος και μητέρα ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ. Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ήρεμη και γλυκιά προσωπικότητά της, το γλυκό χαμόγελό της που ζέσταινε τις καρδιές μας. Ο δρόμος του αγώνα για δικαιοσύνη, που διαλέξαμε και βαδίσαμε μαζί, μας έκανε ευτυχισμένους και περήφανους.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που ψήφιζε πάντα και ήταν περήφανη γι' αυτό.

Ο σύζυγός της Δημήτρης Παπάζογλου

Τα παιδιά της Τάκης - Μαρία, Δήμος Γεωργία, Παύλος - Βάσω

* * *

O παλαίμαχος κομμουνιστής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 25 Μάρτη 1995, γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1905 από εύπορους γονείς. Το 1923-'24 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του πυρήνα του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά. Το 1936 πιάστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά και εξορίστηκε.

Στην Κατοχή, από τις γραμμές του ΕΑΜ, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Το 1948 πιάστηκε πάλι και εξορίστηκε στην Ικαρία και το 1949 μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι.

Ο Αλέκος Αλεξανδράτος ήταν τίμιος, δραστήριος και πάντα στάθηκε κοντά στο ΚΚΕ. Αγωνίστηκε για το δίκαιο και την ειρήνη.

Αντί για μνημόσυνο, η σύζυγός του Κούλα Αλεξανδράτου και τα παιδιά του Παναγής και Σόνια πρόσφεραν 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 3

Ο Γιώργος Παυλής από το Καρλόβασι Σάμου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη των αγαπημένων γονιών του ΠΑΝΑΓΗ και ΜΑΡΙΓΩΣ και της αξέχαστης αδελφής του ΑΓΓΕΛΑΣ.

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ (Θεσσαλός), στέλεχος του ΚΚΕ, ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Πολέμησε στα βουνά του Μοριά και της Ρούμελης, όπου σκοτώθηκε.

Τάκης Μαμάτσης
Τάκης Μαμάτσης
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δημήτρης, Μένιος Χαράλαμπος, Κωνσταντίνα, Λούλα, Βάσω

* * *

φΩΤ.

Στις 26 Μάρτη συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρίκα προσφέρει 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 15 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Θεσσαλονίκης.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή), στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Παρθένα Υφαντή

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΑ, προσφέρουμε στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 20 ευρώ.

Οικογένεια Γ. Καζαντζίδη

* * *

Στη μνήμη της ΡΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ, καθώς επίσης στη μνήμη της ΦΑΝΗΣ Ανδρεοπούλου - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ο οποίος στην Κατοχή υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 350 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Θεσσαλονίκης.

Η αδελφή τους Χριστίνα Ανδρεοπούλου

Ο ανιψιός τους Μανώλης Παπαναργύρου

* * *

Φωτ.

Στις 25 Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΣΟΦΙΑ ΤΟΜΠΡΟΥΚΙΔΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς, 50 ευρώ στη ΝΕ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στην ΚΟΒ Σούρμενων Δήμου Ελληνικού Αττικής.

Η οικογένειά της

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΠΠΟΣ υπήρξε λαϊκός αγωνιστής, πατριώτης και κομμουνιστής. Το 1940-'41 πολέμησε τους επιδρομείς στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου. Στην Κατοχή, βρισκόταν στο χωριό του, την Αυλώνα Τριφυλλίας. Οργανώθηκε στην αρχή στην αντιστασιακή οργάνωση Νέα Φιλική Εταιρεία, πέρασε στο ΕΑΜ και αργότερα βγήκε στο βουνό αντάρτης στον ΕΛΑΣ.

Βαγγέλης Νιοχωρίτης
Βαγγέλης Νιοχωρίτης
Την πρώτη χρονιά της Κατοχής, με την καθοδήγηση του γιατρού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και μαζί με συγχωριανούς του, άνοιξαν τις αποθήκες με τρόφιμα, που βρισκόταν στην περιοχή Κοπανάκι, Δώριο, Ψάρι, τις οποίες φρουρούσαν οι κατακτητές και μοίρασαν τρόφιμα στους κατοίκους της περιοχής.

Μετά την Απελευθέρωση, ο Κυριάκης Κάππος πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, αλλά παρέμεινε αλύγιστος και ατρόμητος έως το τέλος της ζωής του.

Πέθανε περήφανος λαϊκός αγωνιστής, επαναστάτης κομμουνιστής, γνήσιος εκπρόσωπος των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού.

Αιώνια η μνήμη σου, αδελφέ και σύντροφε Κυριάκη.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ στην εφημερίδα του, το «Ριζοσπάστη».

Πολύβιος Τσακανίκας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου και αγαπημένου συζύγου μου ΗΛΙΑ Γ. ΔΕΔΟΥΣΗ, δικηγόρου, αντιστασιακού από το Χρύσοβο Μεσσηνίας, ο οποίος «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 23 Μάρτη 1995, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Αικατερίνη Ρετζέπη - Δεδούση

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 23 Μάρτη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγαπημένης φίλης μου ΑΓΓΕΛΑΣ ΚΑΡΥΔΗ. Γεννήθηκε στον Ιασμο Κομοτηνής. Από τα νεανικά χρόνια της εντάχθηκε στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, μαχήτρια του ΔΣΕ στα μετέπειτα χρόνια. Μετά το τέλος του Εμφύλιου βρέθηκε στις τότε χώρες του σοσιαλισμού. Στην αρχή στη Ρουμανία και αργότερα στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Πάντα δίπλα στο Κόμμα και τους αγώνες του.

Ολα αυτά τα χρόνια έτυχε να βρισκόμαστε μαζί, να ζήσουμε μαζί χαρές και λύπες, χρόνια φιλίας και συντροφικότητας αξέχαστα.

Θα σε θυμάμαι πάντα, Αγγέλα. Στο μνημόσυνό σου δε θα βρεθώ. Θα λείπω στο εξωτερικό.

Στη μνήμη σου και αντί για λουλούδια στον τάφο σου, προσφέρω 20 ευρώ στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ και 30 ευρώ στην ΚΟΒ Παγκρατίου, στην οποία ανήκες για πολλά χρόνια.

Αγγέλα Καρύδη
Αγγέλα Καρύδη
Αθηνά Καλούδη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΑΡΣΙΤΑΛΙΔΗ, οι κουνιάδες του Ερασμία και Χριστίνα προσφέρουν 40 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».


Τίτος Βανδής
Τίτος Βανδής

Βαγγέλης Χαλκίδας
Βαγγέλης Χαλκίδας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ