Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Στυγνά μέτρα κατά Τύπου, δικαστών και έπεται συνέχεια!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δεν απέχει απ' την επιβολή στρατιωτικού νόμου η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη Σερβία απ' τις 12 Μάρτη, μέρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Πέρα απ' το μπαράζ των εκατοντάδων συλλήψεων που έχουν έως σήμερα γίνει (υπό αδιαφανείς συνθήκες και εν απουσία απαγγελίας κατηγοριών), η σερβική κυβέρνηση του (νέου) πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς άρχισε από χτες να επιδίδεται στη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, στην «αναγκαστική εξουσιοδότηση» άνω των 35 δικαστών (μεταξύ αυτών και επτά του Ανωτάτου Δικαστηρίου!) με τη... «δικαιολογία-κατηγορία»(!) πως σχετίζονταν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μέσα στον κυκεώνα του αστυνομοκρατούμενου σερβικού κράτους δεν αποκλείεται ακόμη και η λήψη κατασταλτικών μέτρων και κατά αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων!

Λουκέτο στον Τύπο...

Απ' το βράδυ της Τρίτης έως σήμερα, οι σερβικές αστυνομικές αρχές έβαλαν λουκέτο στην ημερήσια εφημερίδα του Βελιγραδίου «ΝΑCΙΟΝΑL», στην κυκλοφορία της μαυροβούνιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «DAN» στη Σερβία, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΑRS» της πόλης Βάλιεβο, στην εβδομαδιαία σερβική εφημερίδα «IDENTITET». Επιπλέον απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του προχτεσινού φύλλου της ημερήσιας εφημερίδας του Βελιγραδίου «VECERNJE NOVOSTI» επειδή είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Μικρό Χωριό Μεγάλος Ποντικός», ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας και στο συντάκτη του άρθρου!

Ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών της Σερβίας, Μπράνισλαβ Λέτσιτς, ανακοίνωσε τα μέτρα κατά της ελευθεροτυπίας στη χώρα του λέγοντας απροκάλυπτα: Τα μέτρα εντάσσονται στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Ελήφθησαν κατά των συγκεκριμένων εντύπων και τηλεοπτικού σταθμού λόγω «του περιεχομένου τους και του τρόπου με τον οποίον ασκούν δημοσιογραφία»!

Εκδιώχνουν δικαστές...

Αργότερα χτες βράδυ η σερβική Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζίβκοβιτς να «συνταξιοδοτηθούν αναγκαστικώς» 35 δικαστές επειδή κρίθηκε πως συνεργάστηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μιλόσεβιτς! Η κυβέρνηση φαίνεται δε να εξαπολύει μαζικό «κυνήγι μαγισσών» κατά όσων πρώην και νυν αξιωματούχων που θεωρεί πως θα αναχαιτίσουν το μπαράζ πολιτικο-οικονομικών «μεταρρυθμίσεων» που θέλει να «διεκπεραιώσει»... Γι' αυτό το λόγο η αποπομπή ανωτάτων δικαστικών αξιωματούχων είναι το προεόρτιο και άλλων μαζικών διώξεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του σερβικού Τύπου εξετάζονται και άλλα μέτρα κατά και άλλων δικαστών αλλά και αξιωματούχων της αστυνομίας και άλλων κρατικών υπηρεσιών με το πρόσχημα «εξάρθρωσης των δομών και ανθρώπων της πρώην κυβέρνησης»...

Απαγόρευση και κομμάτων;

Μ' αυτή τη «λογική» εμφανίστηκε χτες η πρόταση του Νέναντ Τσένακ (στελέχους του πολυκομματικού κυβερνώντος συνασπισμού της DOS και αρχηγού αυτονομιστικού κινήματος και κόμματος απ' τη σερβική βόρεια επαρχία της Βοϊβοδίνα), για απαγόρευση αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων με πρώτο το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι «επειδή είναι... φασιστικό»!

Οσον αφορά τώρα στο μπαράζ συλλήψεων, αυτό συνεχίζεται δίχως τη σύλληψη των εκτελεστών του Τζίντζιτς. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, οι δύο εκτελεστές είναι μέλη της ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος «Ζέμουν» και ο τρίτος, πιθανότατα άνθρωπος με εθνικότητα γειτονικής χώρας. Είπε πως ταυτοποιήθηκαν οι δύο απ' τους τρεις εκτελεστές, έδωσε τη φωτογραφία του τρίτου δίχως ωστόσο να ανακοινώσει τα ονόματά τους. Πάντως, φαίνεται πως αυτών που διαφεύγουν της σύλληψης παραμένει ο Μίλοραντ Λούκοβιτς που θεωρείται αρχηγός του «Ζέμουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ