Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγχείρημα «θεατρικής άνοιξης»

«Την άνοιξη του σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Εργου», επιχειρούν, το ΥΠΠΟ και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία των Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Μια πρωτοβουλία, που θα αποτελέσει -σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου- ένα συστηματικό σχέδιο προβολής του ελληνικού θεατρικού έργου στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ενότητα, η οποία ξεκινάει αμέσως και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, είναι η ενότητα εκείνη κατά την οποία θα γίνει η επιλογή έργων συγχρόνων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, ώστε αυτά να μεταφραστούν.

Θα επιλεγούν 20 έργα από μια 9μελή επιτροπή, 5 μέλη της οποίας θα προέρχονται από την Εταιρεία των Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος της Ενωσης Κριτικών και ένας εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και βέβαια και η εκπροσώπηση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Αυτή η 9μελής Επιτροπή θα επιλέξει τα έργα που θα μεταφραστούν, θα επιλέξει και τον μεταφραστή σε συνεργασία και με τη συμφωνία κάθε φορά του συγγραφέα. Η ίδια Επιτροπή θα επιλέξει άλλα 20 έργα απ' αυτά που υπάρχουν ήδη στο απόθεμα μεταφρασμένα. Ετσι στο τέλος αυτής της α΄ ενότητας θα έχουμε 40 έργα μεταφρασμένα στις γλώσσες που θα έχουν επιλέξει και οι ίδιοι οι συγγραφείς.

Η δεύτερη ενότητα είναι το επικοινωνιακό και ενημερωτικό μέρος. Γίνεται ήδη η προετοιμασία σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να αρχίσει η συνομιλία με τους παράγοντες του διεθνούς χώρου στο θέατρο και η ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη δημιουργία στο θεατρικό κείμενο. Στη διάθεσή τους θα βρεθούν οι συνόψεις των μεταφρασμένων έργων, αλλά και τα ίδια τα έργα μεταφρασμένα ολόκληρα εάν χρειαστεί.

Θα δημιουργηθεί σχετικός κόμβος στο διαδίκτυο, για να υπάρχει η ενημέρωση on line. Ολα αυτά οδηγούν στην τρίτη ενότητα, που είναι η ενότητα της παραγωγής. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ανεβάσουν κάποιο από τα έργα αυτά σε θέατρα του εξωτερικού με την εκδοχή μιας διεθνούς συμπαραγωγής και από την ελληνική πλευρά ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού θα είναι ο συμπαραγωγός, συμμετέχοντας έως το 50% του κόστους αυτής της παραγωγής.

Οπως είπε ο Γ. Σκούρτης, στην Εταιρεία έχουν έρθει ήδη προτάσεις από ξένα σχήματα που θα ανεβάσουν ελληνικά έργα. Είναι μέχρι τώρα 5 προτάσεις, «τις οποίες θα συζητήσουμε για να συμμετάσχουμε ή όχι στο ανέβασμά τους. Ο στόχος μας δεν είναι οι Ελληνες του εξωτερικού. Εχουμε και απ' το Λονδίνο, έχουμε και απ' την Αμερική, απ' το Λος Αντζελες, απ' τη Νέα Υόρκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ