Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΡΙΖΙΚΟΣ ανασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγάλο τραπεζοασφαλιστικό όμιλο της «Allianz», ειδικά όσον αφορά την τράπεζά της, Dresdner Bank. Αυτό σημαίνει εφαρμογή δραστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης θέσεων εργασίας (πλέον των 11.000 θέσεων εργασίας, που περικόπτονται στην Dresdner), της πώλησης τραπεζικών δραστηριοτήτων και της «εξυγίανσης» της εξασθενημένης τράπεζας.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα αναπτυχθεί το 2003 με ρυθμούς ελαφρώς υψηλότερους του 3% εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χερστ Κέλερ, μειώνοντας τις προβλέψεις του από το 3,7%. Ο Χ. Κέλερ τόνισε πως η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε προβλεφτεί, καθώς οι καταναλωτές και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

ΖΗΜΙΕΣ για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια ανακοίνωσε για το οικονομικό έτος 2002 η «Assicurazioni Generali» -ο τέταρτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη- έπειτα από την υποβάθμιση της αξίας ορισμένων επενδύσεων. Παρά τις ζημίες, η «Generali» διατήρησε το μέρισμα προς τους μετόχους. Οι καθαρές ζημίες της «Generali» άγγιξαν πέρυσι τα 754 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,1 δισ. ευρώ του 2001. Τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 6%, στα 46,9 δισ. ευρώ.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των τελευταίων τριάντα ετών, και οι έξι πρόεδροι των ΗΠΑ -είτε πρόκειται για Δημοκρατικούς είτε για Ρεπουμπλικάνους- προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάρτηση της Αμερικής από τις εισαγωγές πετρελαίου. Ολοι τους απέτυχαν. Το 1973, ο πρόεδρος Νίξον δεσμεύτηκε να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το 1980, μέσω του Προγράμματος Ανεξαρτησίας. Εκείνη τη χρονιά, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 40% των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου. Το 1979, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τόνισε πως οι εισαγωγές αργού δεν πρόκειται ποτέ πια να αυξηθούν. Και όμως αυξήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ