Κυριακή 23 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
«Νόμος» ό,τι πουν οι Αμερικάνοι!

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν το σεβασμό τους προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών (...) και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι (...).

» Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη (...).

» Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην αρχή ότι οι διεθνείς διαφορές θα επιλύονται με ειρηνικά μέσα (...) τα οποία είναι σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τα παραπάνω δεν είναι παρά τα όσα αναφέρονται στο προοίμιο της συμφωνίας για... τις βάσεις! Αυτό είναι (στα χαρτιά) το καθεστώς για τη λειτουργία της βάσης της Σούδας!

Στα χαρτιά, λοιπόν, ο νόμος του ελληνικού κράτους, η διμερής συμφωνία που διέπει το καθεστώς της Σούδας, μιλάει για «ειρήνη», για «διεθνές δίκαιο», για «Χάρτη του ΟΗΕ», για «αποχή» από ενέργειες κατά της ειρήνης!

Ο κ. Σημίτης, είπε στο διάγγελμά του, την Τρίτη: «Η Ελλάδα θα τηρήσει όποιες υποχρεώσεις έχει από συνθήκες και συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει»!

Ε, λοιπόν, ας... εφαρμόσει τη συμφωνία για τις βάσεις! Δεσμεύτηκε ότι θα την εφαρμόσει! Και αφού όλα τα παραπάνω καταπατούνται βάναυσα (διεθνές δίκαιο, ΟΗΕ, αμυντικός χαρακτήρας βάσης κλπ.), αφού ο πόλεμος αυτός είναι παράνομος («στερείται νομιμοποιητικής βάσης» είπε ο Ανάν) ας εφαρμόσει, κυρίως το άρθρο 8 της συμφωνίας:

«Καμία διάταξη της Συμφωνίας αυτής - λέει το άρθρο 8 - δεν αίρει το εγγενές δικαίωμα της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να λαμβάνει αμέσως όλα τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα (...) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»!

Αφού η κυβέρνηση σέβεται τη νομιμότητα και αφού «δε μετέχει» στον πόλεμο, γιατί δεν εφαρμόζει το δικαίωμά της να κλείσει τη Σούδα;..


Ν.Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ