Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέα εξέγερση κατά στρατού και πολυεθνικών...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Σε επιβράδυνση της παραγωγής πετρελαίου έως και προσωρινή αναστολή των εργασιών τους, αναγκάστηκαν χτες πολυεθνικές του μαύρου χρυσού που δρουν στο δυτικό δέλτα του ποταμού Νίγηρα, όπως η γαλλική ΤΟΤΑΛ - ΦΙΝΑ - ΕΛΦ, η αμερικανική ΣΕΒΡΟΝ - ΤΕΞΑΚΟ, ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος ΣΕΛ, εξαιτίας των κλιμακούμενων συγκρούσεων ανάμεσα στις νιγηριανές πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλα μέλη των τοπικών φυλών Ιτζό και Ιτσεκίρι. Η αναστολή λειτουργίας εγκαταστάσεων των πετρελαϊκών εταιριών έγινε μετά την προχτεσινή επίθεση με εκρηκτικά σε διυλιστήριο της ΕΛΦ στο δέλτα του Νίγηρα, με αποτέλεσμα δύο Νιγηριανούς στρατιώτες νεκρούς και άλλους δύο πολίτες.

Η νιγηριανή αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη της επίθεσης σε ένοπλα μέλη της φυλής Ιτζό. Πάντως, το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε δηλώσεις του Νταν Εκμπεμπίμπε, αρχηγού της φυλής (που είναι η πολυπληθέστερη στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα), ο οποίος προειδοποίησε πως θα ανατιναχτούν τουλάχιστον 11 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πετρελαιαγωγοί τριών πολυεθνικών ως αντίποινα για τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας και του νιγηριανού στρατού κατά του αυτόχθονα πληθυσμού.

Οι κατασταλτικές επιθέσεις του νιγηριανού στρατού (που πολλές φορές παίζουν το ρόλο περιφρούρησης της ασφάλειας των πολυεθνικών του πετρελαίου) έχουν μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες προκαλέσει το θάνατο δεκάδων αμάχων και κύμα εκατοντάδων προσφύγων.

Ο τελευταίος ξεσηκωμός της φυλής των Ιτζό έχει ξεκινήσει απ' τα μέσα του μήνα, με αιτήματα πολιτική εκπροσώπηση στη νέα νιγηριανή κυβέρνηση (που θα προκύψει απ' τις εκλογές του Απρίλη) και αποζημιώσεις απ' τις πετρελαϊκές εταιρίες που φονεύουν τους κατοίκους στο δέλτα του Νίγηρα, λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο και καταστρέφουν το περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ