Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Απλόχερη στήριξη στους τραπεζίτες

Γενικόλογες διαπιστώσεις για «αναβολή της εξόδου από την ύφεση» με εκκλήσεις για συγχωνεύσεις και συνεργασίες τραπεζών

Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου είναι η μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία και στις αγορές του τζόγου. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, που δόθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Από την ομιλία του υπουργού «απουσίαζε» κάθε ουσιαστική αναφορά για το καυτό ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του Ιράκ και των επιπτώσεών του, που ήδη έχουν αρχίσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Την ίδια ακριβώς τακτική τήρησε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της ΕΕΤ Θ. Καρατζάς. Με δυο λόγια γίνεται φανερή η αδυναμία ή απροθυμία της κυβέρνησης και του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου να παρακολουθήσουν και να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις. Ετσι η κυβέρνηση περιορίζεται να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: Να παρέχει δηλαδή απλόχερη στήριξη και κάθε είδους «διευκολύνσεις» στους ιμπεριαλιστές και σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική να υπακούει στα κελεύσματα της πλουτοκρατίας και των τραπεζιτών.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση με φράσεις του τύπου «αβεβαιότητα των προοπτικών», «στασιμότητα και έντονη διαταραχή των μακροοικονομικών ισορροπιών» κλπ. Σαν κύριες αιτίες της «ανεπαρκούς ανάπτυξης» στην παγκόσμια οικονομία ανέφερε χαρακτηριστικά το αποτέλεσμα, δηλαδή «τις επιπτώσεις της πολεμικής σύγκρουσης στο Ιράκ» και όχι την αιτία (καπιταλιστικές κρίσεις) που οδήγησαν στην ίδια τη σύγκρουση, προφανώς για να μην περεξηγηθεί από τους διαφόρους «εταίρους» της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «στη μεγάλη τους πλειονότητα οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών βρίσκονται σε συνθήκες έντονης επιβράδυνσης». Πρόσθεσε ότι η οικονομία της ΕΕ έχει «επηρεαστεί έντονα και η έξοδος από την ύφεση αναβάλλεται συνεχώς» και αναφέρθηκε στα μέτρα και τις ρυθμίσεις που πάρθηκαν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών.

Στις «νέες πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης ο Ν. Χριστοδουλάκης περιέλαβε το νέο αναπτυξιακό νόμο λέγοντας ότι «προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στην αξιολόγηση και διαχείριση των επενδύσεων». Επίσης, αναφέρθηκε στις «νέες αποκρατικοποιήσεις» που θα έχουν στόχο και την «ενδυνάμωση των στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα». Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην ενδυνάμωση των τραπεζών καλώντας σε «συγχωνεύσεις και διεύρυνση των συνεργασιών με άλλα πιστωτικά ιδρύματα». Εκανε και ειδική μνεία στις κοινοτικές οδηγίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και που αφορούν τον «ενιαίο χρηματοπιστωτικό χώρο», κάτι που θα σημάνει την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του κόστους των τραπεζών. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο νέο ρόλο που έχουν οι τραπεζίτες στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Με απίστευτο θράσος ισχυρίστηκε ότι το...«νέο θεσμικό πλαίσιο» θα αποτρέπει τα φαινόμενα υπερβολών και «της απερισκεψίας κατά την περίοδο 1999-2000 που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες και απογοήτευση ιδιαίτερα τους μικροεπενδυτές». Υποσχέθηκε μάλιστα και την πλήρη αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου (σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 33,4%) που θα δοθεί σε 7 ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς προσπάθησε να δικαιολογήσει την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών λέγοντας ότι τα επιτόκια είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Να σημειωθεί ότι και ο τραπεζίτης έδωσε έμφαση στη «συνεργασία των τραπεζών απέναντι στις καταλυτικής σημασίας εξελίξεις στο επίπεδο της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ