Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Διακοπή σχέσεων με στρατιωτικούς συνδέσμους ΗΠΑ - ΟΗΕ...

Στρατιώτες της Ν.Κορέας στα σύνορα

Associated Press

Στρατιώτες της Ν.Κορέας στα σύνορα
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ένα τηλεφώνημα στα γραφεία της - υπό αμερικανική ηγεσία - διοίκησης του ΟΗΕ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως εφεξής σταματά τις σχέσεις και την οιανδήποτε επικοινωνία με τους εκεί στρατιωτικούς συνδέσμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες ενέργειες, που παραβιάζουν κατάφωρα τη συμφωνία εκεχειρίας του 1953, με την οποία τερματίστηκε ο (υποκινούμενος απ' τις ΗΠΑ) Κορεατικός Πόλεμος.

«Ο λαϊκός κορεατικός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει και νέα σημαντικά μέτρα που αφορούν την εκεχειρία, για τη δική του άμυνα», ανέφερε σχετική βορειοκορεατική ανακοίνωση... Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Πανμουντζόν δε σχολίασε άμεσα αυτή τη σοβαρή εξέλιξη.

«Το Τόκιο ετοιμάζει
την καταστροφή του»...

Την ίδια ώρα, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA, επικαλούμενο δήλωση ανώτερου αξιωματούχου, μετέδωσε νέα αυστηρή προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ κατά της Ιαπωνίας και της υποστήριξης που παρέχει στις ΗΠΑ, μεσούσης της κλιμακούμενης έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και ενόψει ενδεχόμενων σχεδίων επέμβασης κατά της ΛΔ Κορέας. «Η Ιαπωνία σχεδιάζει την καταστροφή της», έλεγε το λιτό σχετικό τηλεγράφημα, ενώ την ίδια ώρα το Τόκιο έκανε τις τελευταίες ετοιμασίες προ της εκτόξευσης δύο νέων κατασκοπευτικών δορυφόρων, διαρρέοντας παράλληλα «πληροφορίες» πως η ΛΔ Κορέας σχεδιάζει νέα πυραυλική δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς... Ως γνωστόν, η Πιονγιάνγκ έχει καταδικάσει την εκτόξευση των δύο νέων ιαπωνικών κατασκοπευτικών δορυφόρων, την οποία η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κοϊζούμι «θεωρεί απαραίτητη για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών»...

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Εν τω μεταξύ, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της ΛΔ Κορέας, ο Βορειοκορεάτης υπουργός Οικονομίας, Μουν Μπονγκ Β ανακοίνωσε χτες στην Πιονγιάνγκ αύξηση των εσόδων (κατά 14,4% ) του φετινού προϋπολογισμού (σε σχέση με πέρσι) και πως το 15,4% θα δαπανηθεί για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας. «Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για βασικά συμφέροντα της επανάστασης, ώστε να αναπτυχθεί η εθνική αμυντική βιομηχανία και να εκπαιδευτεί ο λαϊκός στρατός (δύναμης τουλάχιστον 1.100.000 στρατιωτών!) ως μία αόρατη δύναμη, προκειμένου να μετατραπεί η χώρα σε απόρθητο φρούριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ