Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Το στοιχείο του εγκλήματος

Σκηνή από την ταινία «Το στοιχείο του εγκλήματος» του Λαρς Φον Τρίερ
Σκηνή από την ταινία «Το στοιχείο του εγκλήματος» του Λαρς Φον Τρίερ
Η πρώτη ταινία του κορυφαίου σύγχρονου Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ, ξεχωρίζει σήμερα το βράδυ. Πρόκειται για ένα σκοτεινό, παραισθητικό, φιλόδοξο και ατμοσφαιρικό θρίλερ, που αποκάλυψε σε ένα έκπληκτο κοινό τη γέννηση ενός αυθεντικού ταλέντου. «Το στοιχείο του εγκλήματος», σε σκηνοθεσία Λαρς Φον Τρίερ. Ο Φίσερ επιστρέφει στο Κάιρο αφού ηγήθηκε μιας έρευνας για φόνο στην Ευρώπη. Εμφανώς επηρεασμένος από αυτή την εμπειρία, που θυμάται όμως ελάχιστα, βασανίζεται από τρομερούς πονοκεφάλους. Αναζητά τη βοήθεια ενός θεραπευτή και με υπνωτισμό ταξιδεύει πίσω στις αναμνήσεις του, στον πόνο του, στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει αλλάξει πολύ. Η παρακμή και η εγκατάλειψη κυριαρχούν. Ο Φίσερ επισκέπτεται τον Οσμπορν, έναν παλιό του καθηγητή από τη Σχολή Αστυνομίας, που είναι πια συνταξιούχος και ζει στο δικό του κόσμο. Το βιβλίο του «Το στοιχείο ενός εγκλήματος», έχει επιδράσει καταλυτικά στη φιλοσοφία του Φίσερ, αλλά ο Οσμπορν τώρα αναιρεί τις αρχικές του θεωρίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως επικίνδυνη φαντασία. Οι τελευταίοι από μια σειρά φόνων, γνωστοί ως φόνοι LOTTO, έχουν γίνει σ' ένα άσυλο. Ο Φίσερ αναλαμβάνει την έρευνα, κάτω από την επίβλεψη του Κράμερ, αρχηγού της Αστυνομίας... Συνδυάζοντας τους εφιάλτες του Κάφκα, την πλοκή του Χίτσκοκ, τους γρίφους του Μπόρχες, τους μελλοντικούς κόσμους του Μπλέιντ Ράνερ και του Αλφαβίλ αλλά και την ποίηση του Ταρκόφσκι, ο νεοτεριστής Δανός, μας προσφέρει μια ταινία που δε μοιάζει με καμία άλλη. Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Ελφικ, Με Με Λέι, Εσμον Νάιτ, Τζέρολντ Γουέλς. (ΕΤ-3, 00.20)

«Ο άνθρωπος που δεν υπέκυψε ποτέ», σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ. Ο βετεράνος αστυνομικός του Φοίνιξ, Μπεν Σόκλεϊ, στέλνεται από την υπηρεσία του στο Λας Βέγκας για να συνοδέψει στο Φοίνιξ τη μάρτυρα μιας δολοφονίας. Φθάνοντας εκεί, ο Σόκλεϊ διαπιστώνει πως η Γκας Μάλι είναι μια δυναμική, πεισματάρα και πολύ μορφωμένη γυναίκα. Η Γκας τον εκλιπαρεί να μην τη βγάλει από τη φυλακή, γιατί κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν τόσο εκείνη όσο και τον ίδιο. Ομως ο Σόκλεϊ δε συμφωνεί μαζί της και αποφασίζει να πάνε στο Φοίνιξ... Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ιστγουντ, Σάντρα Λοκ, Πατ Χινγκλ. (ΑΝΤ1, 00.30)

«Θανάσιμες σκέψεις», σε σκηνοθεσία Αλαν Ρούντολφ. Η Τζόις Ουρμπάνσκι και η Σίνθια Κέλογκ είναι δύο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες που περνούν σχεδόν όλο το χρόνο τους προσπαθώντας να διευθύνουν το Σαλόνι Ομορφιάς, που ανήκει στην πρώτη. Η Σίνθια τα καταφέρνει πολύ πιο εύκολα από την Τζόις που περνά δύσκολες στιγμές εξαιτίας του άνδρα της, ενός τύπου τόσο σκληρού και βίαιου που σχεδόν όποιος τον γνωρίζει εύχεται να βρει το θάνατο που του αξίζει. Πρωταγωνιστούν: Ντέμι Μουρ, Γκλιν Χέντλι, Μπρους Γουίλις, Τζον Πάνκοου, Χάρβεϊ Καϊτέλ. (MEGA, 00.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ