Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σύγκρουση πολιτισμών», όχι συμφερόντων!

Επανέλαβε τις γνωστές αντιδραστικές θεωρίες περί «σύγκρουσης πολιτισμών» ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης χορηγίας της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» στη «Γιούνισεφ»

Αυτό δεν είναι «σύγκρουση πολιτισμών», είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού

Associated Press

Αυτό δεν είναι «σύγκρουση πολιτισμών», είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού
Υπογράφτηκε χτες στο ΥΠΠΟ η σύμβαση χορηγίας της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» προς τη «Γιούνισεφ», η οποία προβλέπει παροχή 7.000.000 δολ. από την «ΠΟ» για τον εμβολιασμό 1,5 εκατομμυρίου παιδιών ανά τον κόσμο κατά των θανατηφόρων ασθενειών: ιλαράς, διφθερίτιδας, πολιομυελίτιδας, φυματίωσης, κοκίτη, τετάνου και για χορήγηση βιταμίνης Α.

Η σύμβαση επικυρώνει την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ «ΠΟ» και «Γιούνισεφ» πριν μερικούς μήνες. Ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να επικαιροποιήσει αυτή τη διαδικασία, καταγγέλλοντας, υποτίθεται, τα δεινά των παιδιών από τον πόλεμο, κινούμενος φυσικά εντός της κυβερνητικής «διπλοπροσωπίας» για την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ. Είπε ότι «το πρόβλημα της σύγκρουσης των πολιτισμών, είναι παρόν, είναι οξύτατο και η δική μας απάντηση σε όλες τις θεωρίες της σύγκρουσης των πολιτισμών, που είναι θεωρίες βαθύτατα γεωπολιτικές, είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί ένας πολιτισμός των πολιτισμών που βασίζεται στην πολιτιστική ισοτιμία, στην αποδοχή του άλλου, στην αποδοχή της ετερότητας, στο σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου». Το μόνο που βλέπει, λοιπόν, ο υπουργός είναι μια «σύγκρουση πολιτισμών», με γεωπολιτικό «βάθος», θεωρία που «αναμασούν», με διάφορες παραλλαγές, οι αστοί πολιτικοί και διανοούμενοι, ήδη από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στην υπογραφή της σύμβασης, από τη «Γιούνισεφ» παραβρέθηκε ο Ρούντολφ Ντόιτκομ, ο οποίος ερωτώμενος εάν η «Γιούνισεφ» θα στείλει τώρα πόσιμο νερό στα παιδιά της Βασόρας, απάντησε: «Οι υπεύθυνοι γι' αυτό συνάδελφοί μου θα αναλάβουν οποιοδήποτε κίνδυνο και κάθε δυνατή πρωτοβουλία, παίρνοντας ντόπιους οδηγούς, προκειμένου να μεταφέρουν νερό ακόμα και νύχτα στα μέρη όπου χρειάζεται και είναι απαραίτητο». Για... περισσότερες πληροφορίες παρέπεμψε στο γραφείο της «Γιούνισεφ» στο Αμάν. Τότε παρενέβη ο υπουργός, λέγοντας ότι θα επικοινωνήσει «προσωπικά» με τη «Γιούνισεφ» για να την «κινητοποιήσει». Βέβαια, θα βοηθούσε πραγματικά τα παιδιά της Βασόρας, αν η κυβέρνησή του δε συμμετείχε ενεργά στην επίθεση εναντίον τους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότερα τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών σε «εμπόλεμες ζώνες»(2020-01-01 00:00:00.0)
Η πείνα θεριεύει ενώ εκατοντάδες παιδιά πέφτουν θύματα του πολέμου(2015-08-20 00:00:00.0)
Η δουλειά και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα!(2011-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-06-06 00:00:00.0)
Υποφέρουν οι λιλιπούτειοι Παλαιστίνιοι(1996-03-24 00:00:00.0)
Παιδιά στρατιώτες(1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ