Κυριακή 30 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Οι θεμελιακές θέσεις

Στο βήμα η Αλ. Παπαρήγα και στο προεδρείο η Μ. Αλειφεροπούλου -Χαλβατζή και ο Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Στο βήμα η Αλ. Παπαρήγα και στο προεδρείο η Μ. Αλειφεροπούλου -Χαλβατζή και ο Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το θέμα για την απάντηση -όχι μόνο των γιατρών και του κινήματος στο χώρο της Υγείας- αλλά γενικότερα του λαϊκού κινήματος σε αυτή την επίθεση.

«Κατά τη γνώμη μας, είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι γενικότερος και έχει να κάνει με τη στάθμη του κινήματος και ο δεύτερος είναι ότι στον τόπο μας οι διεκδικήσεις γύρω απ' τα ζητήματα της Υγείας περιορίζονταν κυρίως σε κινητοποιήσεις μέσα στον ίδιο το χώρο της Υγείας. Είναι κάτι που προσπαθούμε και εμείς ως κόμμα να το αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια μέσα στις συνθήκες της μεγάλης επίθεσης. Θεωρούμε ζήτημα στρατηγικής σημασίας, η πάλη για το δημόσιο σύστημα Υγείας να γίνει υπόθεση του γενικότερου κινήματος, χωρίς να υποβαθμίζουμε το ρόλο των ανθρώπων που δουλεύουν στον τομέα της Υγείας.

Θα απαντήσουμε σε αυτή την επίθεση, οργανώνοντας έναν αγώνα για τη μείωση των συνεπειών από αυτή την επίθεση ή θα αντιτάξουμε μια ριζικά διαφορετική εναλλακτική πολιτική στον τομέα της Υγείας, που κοιτάει μπρος και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και γίνεται μέρος γενικότερου κινήματος βαθιάς αλλαγής στην Ελλάδα;

Εμείς απαντάμε με το δεύτερο. Αυτό δε σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε τον αγώνα για συγκεκριμένα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε χώρο. Αλλά, όταν έχεις να κάνεις με μια στρατηγική του αντίπαλου πρέπει να έχεις κίνημα, επίσης, συνολικής στρατηγικής».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα έθεσε τρία ζητήματα:

1. Πρέπει να αναδειχτεί ένα πλαίσιο θέσεων που να ξεκινάει όχι τι μου δίνουν και τι ζητάω αλλά τι χρειάζομαι. «Κατά τη γνώμη μας, αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένα δωρεάν και σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους. Οχι άλλο για τους δημόσιους υπάλληλους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ κλπ.».

2. Πρέπει να είναι καθολικά δωρεάν. Να μην υπάρχουν δηλαδή εισφορές Υγείας. «Για την πρόταση αυτή ξεκινάμε απ' το σκεπτικό: Ζούμε σε εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι κάτω από αυτό που προσφέρουν και κάτω από αυτό που χρειάζονται. Εχουμε χίλιους δυο άλλους τρόπους που καταβάλλουμε άμεση και έμμεση φορολογία».

3. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας. «Θα αντιτάξει κάποιος ότι είμαστε στον καπιταλισμό. Αυτό είναι γεγονός, αλλά και μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού πρέπει να προβάλλονται αιτήματα που έχουν μια στοιχειώδη, σύγχρονη λογική και που -για μας- ανοίγουν το δρόμο προς τα μπρος. Αυτό σημαίνει κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

«Αναμφισβήτητα, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, υπάρχουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και μάλιστα στον τομέα της πρωτοβάθμιας υπάρχουν αρκετοί, ορισμένοι οδοντίατροι κλπ. Σ' αυτή την περίπτωση ακολουθούμε την πολιτική συμμαχιών, που υιοθετούμε απέναντι σε αυτά τα στρώματα. Κατά τη γνώμη μας, ένα διευρυμένο δημόσιο σύστημα καθολικής ασφάλισης, μπορεί να απορροφήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό. Αν ήμασταν εμείς στην εξουσία θα είχαμε μια πολιτική ένταξης και απορρόφησης αυτού του δυναμικού. Θέλουμε συμμάχους και όχι αντίπαλους και δεν ταυτίζουμε, βεβαίως, έναν ελευθεροεπαγγελματία γιατρό με τον Αποστολόπουλο κλπ.

Αυτές είναι οι θεμελιακές μας θέσεις για τον τομέα της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ