Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Κατάργηση της ανεργίας με κατάργηση της εκμετάλλευσης

Προτείνοντας άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων, το Κομμουνιστικό Κόμμα απορρίπτει τις αυταπάτες κατάργησης της ανεργίας  στον καπιταλισμό

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία, τις αιτίες που τη γεννούν, τα άμεσα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, καθώς και η πρόταση του Κόμματος για την αντιμετώπισή της, παρουσιάστηκαν τελευταία στη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Για το ΚΚΕ δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της ανεργίας από το χτύπημα στη ρίζα της, δηλαδή το σημερινό σύστημα το οποίο τη δημιουργεί και τη θρέφει. Μέτρα για την άμεση ανακούφιση των ανέργων μπορεί να υπάρξουν, ωστόσο στο δοσμένο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλέγμα κανείς δεν μπορεί να έχει αυταπάτες για ουσιαστική μείωση ή και κατάργησή της.

Η ουσιαστική στήριξη του ΚΚΕ και σε αυτές τις εκλογές, το δυνάμωμά του και η ταυτόχρονη αποδυνάμωση του δικομματισμού και της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τα κόμματα που τον συνθέτουν, θα μπορέσει να οδηγήσει σε συνθήκες διεξόδου.

Οι γενικές κατευθύνσεις

Μέσα σε 8 βασικές ενότητες αναπτύσσονται οι απόψεις του ΚΚΕ για το χτύπημα «του κακού στη ρίζα του».

  • Το ΚΚΕ παλεύει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της άμυνας της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της να ανήκουν στο λαό, να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια λαϊκή περιουσία.
  • Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που αφορούν τη δουλιά, τις αμοιβές, εισοδήματα - συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πληροφόρησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν ανατραπούν οι αναδιαρθρώσεις που έχει ήδη προωθήσει σε μεγάλο μέρος η κυβέρνηση και η ΕΕ.
  • Ειδικά παραγωγικά και θεσμικά μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, που προϋποθέτουν απειθαρχία στις όποιες ντιρεκτίβες της ΕΕ, έχουν άμεσο ή έμμεσο στόχο την περιθωριοποίησή του.
  • Κατάργηση των νομοθετημένων σήμερα «αναπτυξιακών κινήτρων» και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων στη βάση της παραγωγικής τους κατεύθυνσης και της συμβολής τους στην αύξηση της απασχόλησης.
  • Οργάνωση της πολιτικής εκπαίδευσης, ειδίκευσης, επανειδίκευσης και έρευνας, που θα εναρμονίζονται με τους βασικούς άξονες ανασυγκρότησης του παραγωγικού προτύπου και της δομής της ελληνικής οικονομίας. Η ειδίκευση, κατάρτιση και επανακατάρτιση θα είναι τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι στα χέρια των ιδιωτών με τα περίφημα σεμινάρια που τελικά κάνουν το χρυσό αυγό για την εργοδοσία.
  • Μελέτη και χάραξη πολιτικής απέναντι σε κάθε βιομηχανική μονάδα, ώστε να εντάσσεται σταδιακά σε ένα συνολικό κλαδικό σχεδιασμό.
  • Προώθηση των αλλαγών σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πιο πάνω προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και νέων ευκαιριών απασχόλησης.
  • Εναρμόνιση, αλληλεπίδραση της παραγωγικής και της κοινωνικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ουσιαστικός εργατικός και κοινωνικός έλεγχος των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους.
Αμεσα μέτρα

Παράλληλα με τις παραπάνω θέσεις, το ΚΚΕ υιοθετεί προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, για τη στήριξη των ανέργων, αλλά και για την υπεράσπιση κατακτήσεων των εργαζομένων. Προτάσεις, που από μόνες τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπό το «βραχνά» της ΟΝΕ.

Τέτοια μέτρα είναι: Η άμεση στήριξη των ανέργων με επιδότηση που διαρκεί μέχρις ότου εξασφαλιστεί δουλιά, στα επίπεδα του 80% του βασικού μεροκάματου, με διασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους στη διάρκεια της επιδότησης και με επιδότηση των νέων που μπαίνουν στην παραγωγή, χωρίς να μπορούν να βρουν δουλιά. Να διασφαλιστούν στους ανέργους και στα μέλη των οικογενειών τους τα κοινωνικά δικαιώματα και οι κοινωνικές παροχές που δίνονται σε όσους εργάζονται. Να υιοθετηθούν τα μέτρα που προτείνουν τα συνδικάτα, θεσμικά και οργανωτικά, για τα ζητήματα των απολύσεων.

Καθιέρωση του 35ωρου με σταθερό νομοθετημένο 7ωρο τη μέρα, με αύξηση αποδοχών και με διασφάλιση των συνταξιουχικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κατάργηση της υπερεργασίας και δραστικό περιορισμό των υπερωριών, με παράλληλη μείωση έως και μηδενισμό των πρόσκαιρων και προσωρινών θέσεων απασχόλησης. Αντιμετώπιση του προβλήματος της «μαύρης» εργασίας και παροχή ίσων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς εργάτες.

Να κατοχυρωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο φασόν και σε άλλες παρόμοιες μορφές παράκαμψης της σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων και συνταξιούχων, προκειμένου να λειτουργήσει και ως μέσο αναθέρμανσης της αγοράς με πολλαπλές επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης. Εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ