Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Αντικειμενικότητα «με το γάντι»

Η αντικειμενικότητα των δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ήταν για ακόμα μία φορά το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ προχώρησε σε σύσταση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, MEGA, ALPHA, STAR και ALTER για μετάδοση ειδήσεων χωρίς αντικειμενικότητα.

Η σύσταση αφορά τα δελτία ειδήσεων στις 15 του Φλεβάρη, οπότε οι παραπάνω τηλεοπτικοί σταθμοί κατάφεραν κυριολεκτικά να υποβαθμίσουν το σημαντικό θέμα των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που γίνονταν εκείνη την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς παρουσίασαν σαν πρώτο θέμα στα δελτία τους την άφιξη του τέως στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννης Λασκαρίδης, ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, «αφιέρωσε» μόνο τέσσερα (!) λεπτά από το δελτίο ειδήσεων στις διαδηλώσεις και οκτώ λεπτά στα επεισόδια που συνέβησαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων.

Την προσωρινή διακοπή για ένα μήνα της εκπομπής «Φύλλο και φτερό» και πρόστιμο 500.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννης Λασκαρίδης, ο σταθμός καταστρατήγησε τόσο την απόφαση του ΕΣΡ 60/8.10.2002 που ζητούσε η εκπομπή να μεταφερθεί στις 23.00 το βράδυ όσο και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του καναλιού περί ανεπανόρθωτης βλάβης, λόγω μείωσης των εσόδων από τις διαφημίσεις και έκανε δεκτές τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στο σταθμό το Ραδιοτηλεοπτικό.

Οσον αφορά τα «τερτίπια» του σταθμού, που άλλαξε όνομα στην εκπομπή και από «Φύλλο και φτερό» την ονόμασαν «Με το γάντι» για να μπορεί να προβάλλεται το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε ότι «με τον τρόπο αυτό φαλκιδεύεται και καταστρατηγείται το γράμμα του νόμου. Πρόκειται περί μεθοδεύσεως και το μόνο που επιδιώκεται είναι να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΣΡ».

Παράλληλα, το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής του αποφάσισε την άμεση και οριστική διακοπή των τηλεοπτικών σταθμών «ΑΘΗΝΑ TV» και «ΓΑΛΑΤΣΙ TV», γιατί ενώ έχουν δηλώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ΕΣΡ δεν το εφαρμόζουν και προβάλουν βιντεοκλίπ, μέντιουμ, χαρτομαντεία, αστρομαντεία, καθώς και μηνύματα γνωριμιών και επικοινωνιών μέσω τηλεφωνικών γραμμών (090).

Την ίδια στιγμή και για τα ίδια παραπτώματα το Συμβούλιο επιβάλλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς «MAGIC Πειραιά» και «Polis» πρόστιμα 200.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Ενώ στο παιδικό κανάλι «0-6» επέβαλε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του για 3 μήνες, γιατί παρ' όλο που στο σύνολο σχεδόν του προγράμματός του έχει παιδικές εκπομπές, ωστόσο προβάλει μηνύματα με γραμμές (090).

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει λυθεί είναι το θέμα του TEMPO, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα ισχύσει ή όχι η ανάκληση της άδειας του τηλεοπτικού σταθμού που είχε αποφασίσει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Επίσης, το Συμβούλιο επέβαλε σύσταση κύρωσης για παράνομη δικτύωση και παράνομη χρήση δεύτερης συχνότητας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Super Sport», «Athens News Μαγνησίας», «Βόλος 98,6», «Ακρόραμα 99,8», «Ράδιο Βέρα», «Δημοτική Ραδιοφωνία Βόλου», κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ