Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Νίκη Νικολιδάκη
Νίκη Νικολιδάκη
Φωτ.

Στις 8 Απρίλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και σύντροφος, αλησμόνητος πατέρας και παππούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τον αγαπητό μας Τάκη θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν αγωνιστή δυναμικό, γεμάτο ζωντάνια, εύθυμο και πρόθυμο να βοηθήσει, πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη. Επί 50 χρόνια ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, μέχρι την τελευταία πνοή του.

Στην επέτειο του θανάτου του και ως φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα που δεν την αποχωριζόταν ποτέ.

Οσο ζούμε θα τον θυμόμαστε. Ελαφρό να είναι το χώμα που τον σκεπάζει.

Βασίλης Επικαρίδης

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ ο οποίος πέθανε στις 27 Μάρτη 2003, γεννήθηκε στα Ανώγια Μυλοπόταμου Κρήτης. Καταγόταν από προοδευτική οικογένεια. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Σχολή. Εκεί ενστερνίστηκε τις προοδευτικές ιδέες. Ακούραστος και με βαθιά πίστη στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας για την αποτίναξη και τη συντριβή του φασισμού, τότε που «όλα τά 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», δίνει το «παρών» στο εθνικοαπελευθερωτικό προσκλητήριο του ΕΑΜ. Κατατάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Παίρνει μέρος στα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944. Πρωταγωνιστεί έχοντας πάντα στο μυαλό του το όραμα της ελεύθερης πατρίδας. Συλλαμβάνεται από τους Αγγλους και μεταφέρεται στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο. Οταν αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα, συμμετείχε ενεργά στους μετέπειτα κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού.

Ντίνος Κουρβισιάνος
Ντίνος Κουρβισιάνος
Το 1946 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Απολύθηκε το 1948, διορίστηκε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά δεν αποδέχτηκε το διορισμό.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ, στα ιδανικά του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του Ελένη και Κώστας Λώλας προσφέρουν, μέσω της ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης, 200 ευρώ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο της ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΣΑΠΚΑ, ο σύζυγός της Νικόλαος Σάπκας, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάρτη 1997 έχασα την αγαπημένη αδελφή μου ΝΙΚΗ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ. Αν και πέρασαν τόσα χρόνια, δεν μπορώ να την ξεχάσω. Ηταν τόσο γλυκιά και τόσο τρυφερή. Οταν στη δικτατορία της χούντας δυόμισι χρόνια ήμουν κρατούμενη στη Γυάρο και στην Αλικαρνασσό, διατήρησε το φαρμακείο μου στη Ραφήνα και φρόντισε με στοργή τη μητέρα μας, η οποία έπασχε από γεροντική άνοια.

Στη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης -Νέας Ιωνίας.

Ελπίδα Κωνσταντινίδου

* * *

Στη μνήμη των ΔΗΜΗΤΡΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, στελεχών του ΚΚΕ, ο Γιάννης και η Ελένη Παπαδήμα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΤΙΤΟΥ ΒΑΝΔΗ, ο φίλος του Γιάννης Βλαχάκης πρόσφερε 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τάκης Επικαρίδης
Τάκης Επικαρίδης
* * *

Ο αγαπημένος πατέρας μου ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Μολογάου ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ο οποίος πέθανε στις 7 Μάρτη 2003, μεγάλωσε με συντηρητικές πολιτικές ιδέες. Ομως η αγάπη του για το διάβασμα, η πραγματικότητα της ζωής, η αποστροφή στην αδικία και η αξιοπρέπειά του, του άνοιξαν το δρόμο της αμφισβήτησης για το πολιτικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε και τις κυβερνήσεις που το κυβερνούσαν και το κυβερνούν. Γι' αυτό όταν τα παιδιά του τάχθηκαν ενάντια σε αυτό το σύστημα το οποίο γεννά και στηρίζει την αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όχι μόνο δε στάθηκε εμπόδιο, αλλά ακολούθησε. Πραγματικός δημοκράτης, μισούσε τη βία και την καταπίεση με αναπτυγμένη ικανότητα να συλλαμβάνει τα μηνύματα του μέλλοντος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μνήμη του προσφέρω 40 ευρώ στη ΝΕ Κέρκυρας.

Η κόρη του Γεωργία

* * *

Φωτ,

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη.

Ο Θ. Παπαθανασίου, μετά την Απελευθέρωση φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τον εξόρισε και πάλι στη Λέρο, όπου κρατήθηκε ως το 1972.

* * *

Την 1η Απρίλη 2003 πέθανε η ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ Αθανασίου ΚΥΡΙΑΖΕΛΟΥ οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ελευσίνας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΒΙΣΙΑΝΟΣ. Στην κατοχή πιάστηκε από τους Γερμανούς, βασανίστηκε απάνθρωπα και κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Στον εμφύλιο, πιάστηκε και πάλι από την Ασφάλεια Αθήνας και κρατήθηκε στα κρατητήρια.

ΜΑΝΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΑΝΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του και στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Νίκη Κουρβισιάνου

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΝΙΚΟΥ ΡΕΛΛΙΑ και ΗΛΙΑ ΣΤΟΚΑ από την Ευρυτανία, μελών του ΚΚΕ, οι οποίοι έφυγαν πρόωρα από τη ζωή, σύντροφοί τους από την ΚΟ Ευρυτανίας προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΙΜΠΑ, τα αδέρφια του Μαρία και Τάκης Σερέτης προσφέρουν 20 ευρώ στην ΚΟ Ευρυτανίας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΑΝΤΗ, ο σύζυγός της Σταύρος Μαντής προσφέρει στην ΚΟ Ευρυτανίας 10 ευρώ.


Θανάσης Παπαθανασίου
Θανάσης Παπαθανασίου

Νίκος Ρέλλιας
Νίκος Ρέλλιας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ