Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

(Το φοβερό έγκλημα στα «Σωληνουργεία»)

Ο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ, «Ρίζος» της περασμένης Παρασκευής, μ' αφορμή το φοβερό νέο έγκλημα στη «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ» μας φέρνει στα «κρεματόρια» της «ισχυρής» Ελλάδας. Ανατριχιαστικά τα νούμερα, αλλά κι οι αλήθειες που βγαίνουν από αυτά...

ΟΠΟΙΟΣ και να 'ναι στο δοβλέτι, στο θρονί της εξουσίας, είτε Παπανδρέου, είτε Μητσοτάκης, είτε Σημίτης, ο κόσμος της δουλιάς πληρώνει με το αίμα του, με τη ζωή του στα μεσαιωνικά κάτεργα το μεροκάματο του τρόμου. Καίνε τα νούμερα όταν ακουστεί πως από το 1974 μέχρι σήμερα οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στους χώρους της δουλιάς είναι πάνω από 3.500... Μέσα στο 2001, 188 εργάτες νεκροί κι άλλοι τόσοι στο 2002, στο στερνό ματωμένο μεροκάματο. Τα στατιστικά καταγράφουν πως στην «ισχυρή» κι «υπερσύγχρονη» χώρα μας κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε κι ένα εργατικό «ατύχημα» και πως κάθε τρεις μέρες 1 εργάτης χάνει τη ζωή του...

Σ' ΑΥΤΟΝ το φοβερό λογαριασμό με τα «Σωληνουργεία της Κορίνθου» μια προσθήκη ακόμη με τους 6 νεκρούς και τους δυο τραυματίες εργάτες. Ενας συνάδελφός τους, που δούλευε σε κοντινή απόσταση, θα πει: «...Πήγα πρώτος εκεί μ' έναν πυροσβεστήρα κι αντίκρισα τα λιωμένα πτώματα των συναδέλφων μας. Σήμερα είδα την τέλεια κόλαση...». Κι ένας άλλος θα συμπληρώσει την εικόνα λέγοντας: «Δουλεύουν και δεν ξέρουν αν θα βγούνε έξω ζωντανοί...».

ΤΟ Π.Α.ΜΕ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως όπως δείχνουν όλα «αιτία - για το νέο αυτό έγκλημα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργαζομένων σε εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, καθώς και έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε μπουκάλα ασετιλίνης, η οποία με την έκρηξή της έφερε το φοβερό θανατηφόρο αποτέλεσμα. Ατελείωτος στους χώρους εργασίας είναι ο κατάλογος των θανατηφόρων και άλλων ατυχημάτων με θύματα εργαζόμενους και θύτες τους εργοδότες. Ατελείωτη είναι η ασυδοσία των εργοδοτών...».

ΕΙΝΑΙ πολύ αποκαλυπτικά όλα αυτά που από την πρώτη κιόλας στιγμή ήρθαν στο φως με το νέο φοβερό έγκλημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους στα «Σωληνουργεία Κορίνθου» 6 εργάτες κι άλλοι δυο τραυματίστηκαν.

ΤΟ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ του θανάτου, που ξαφνικά λαμπάδιασε και κυριολεκτικά έλιωσε τους εργάτες έφτασε ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά νέες αλλαγές, με τις οποίες θα αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Ετσι μεγαλώνει και διευκολύνεται του εργοδότη η ασυδοσία.

ΕΙΝΑΙ παλιά και γνώριμη η μεθοδολογία που εφαρμόζουν εργοδότες κι από κοντά η κυβέρνηση, να τα φορτώνουν τελικά όλα στους εργάτες. Αυτοί φταίνε γιατί τους κομμάτιασε στο Λαύριο η έκρηξη στην «Πυρκάλ». Αυτοί φταίνε, που σκοτώνονται στις οικοδομές. Οι ναυτεργάτες είναι πάντα φταίχτες γιατί τα πλωτά φέρετρα των εφοπλιστών τούς πνίγουν... Κι είναι ατέλειωτος ο φοβερός αυτός κατάλογος γι' αμέτρητες ζωές που χάνονται, για το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνεται εξαιτίας της εγκληματικής ασυδοσίας του εργοδότη.

ΕΙΝΑΙ έγκλημα, είναι εγκλήματα. Κι είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που προσφέρει στην εργοδοσία πλήρη κάλυψη και ασυδοσία.

ΣΗΜΕΡΑ είδα την τέλεια κόλαση είπε ο συνάδελφος των έξι νεκρών εργατών, που έγιναν λιώμα. Εσείς βέβαια, κύριοι της κυβέρνησης δεν τ' ακούσατε. Είχατε φιέστες και πανηγύρια. Και προετοιμάζετε νέες «αναδιαρθρώσεις με κοινωνικό πρόσωπο»! Ο πήχης για τα εργατικά «ατυχήματα», τα εγκλήματα - κάθε 15 λεπτά της ώρας κι ένα «ατύχημα» - φαίνεται πως τραβάει για ψηλότερα. Με τις «αναδιαρθρώσεις» πάντα της κυβέρνησης που ετοιμάζονται.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ