Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
«Διεύρυνση»... της συρρίκνωσης των αγροτών

Πολωνία: Κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ

Associated Press

Πολωνία: Κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ
«Διεύρυνση» των κερδοσκοπικών συμφερόντων των ευρω-πολυεθνικών και όχι των αγροτών, σημαίνει η ένταξη των 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Η διεύρυνση της ΕΕ συνδυάζεται, άμεσα, εκτός των άλλων, με τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που μόνο περαιτέρω αρνητικές συνέπειες επιφυλάσσει. Στους σχεδιασμούς της εξοικονόμησης πόρων από τον αγροτικό τομέα, εντάσσεται και η μοιρασιά των «περικομμένων» κονδυλίων μέσω της ΚΑΠ, για τους αγρότες των 25 χωρών, της «νέας» διευρυμένης ΕΕ. Τούτο, σε συνδυασμό με τις νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις, τις νέες περιοριστικές ποσοστώσεις, την πλήρη κατάργηση των τιμών ασφαλείας, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, οδηγώντας στη φτώχεια και το μαζικό ξεκλήρισμα. Τόσο των Ελλήνων, όσο και αυτών των άλλων 14 χωρών της ΕΕ, καθώς και των 10 υπό ένταξη χωρών.
  • Η αναθεώρηση της ΚΑΠ σε δημητριακά - κτηνοτροφία, προβλέπει μείωση των δαπανών στη δεκαετία 2004 - 2013, κατά 2,24 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Θα ακολουθήσει μείωση και για το βαμβάκι το λάδι τα καπνά κ.ά.
  • Η «μειούμενη» χρηματοδότηση της ΚΑΠ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη για τους αγρότες των 25 χωρών της ΕΕ, θα έχει συνολικές αρνητικές επιπτώσεις. Γιατί συμφωνήθηκε, τα ίδια κονδύλια προσαυξημένα μόλις κατά 1% ετησίως μετά το 2006, να μοιράζονται πλέον στους αγρότες των 25 χωρών της ΕΕ.
  • Για τους αγρότες των 10 νέων χωρών, από το 2004, προβλέπονται να λαμβάνουν το 25% των όποιων επιδοτήσεων δίνονται για τα προϊόντα των 15 χωρών της ΕΕ και το ποσοστό αυτό να αυξάνει κατά 5% μέχρι το 2007 και κατά 10% μέχρι το 2013, με βάση τις όποιες επιδοτήσεις θα υπάρχουν τότε.
  • Για τις υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επιβλήθηκε ο όρος να διαλυθούν οι παραγωγοί συνεταιρισμοί και να ιδιωτικοποιηθεί η γη. Δηλαδή, απαιτήθηκαν οι στυγνοί όροι των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
  • Σχετικά με την ευρωπροπαγάνδα στην Ελλάδα περί μια νέας αγοράς των 75 εκατομμυρίων, οι υπό ένταξη χώρες ήταν ήδη εισαγωγείς ελληνικών αγροτικών προϊόντων (π.χ. εσπεριδοειδή) και δεν αποκλείεται στα πλαίσια της ΕΕ να χαθούν ως αγορές, στα πλαίσια του ευρωανταγωνισμού. Δεν αποκλείεται επίσης η χώρα μας να γίνει εισαγωγέας ζωοκομικών προϊόντων και από τις χώρες αυτές, που σημαίνει παραπέρα συρρίκνωση της κτηνοτροφίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ