Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Πώς η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο

ΑΒΑΚΣ

Associated Press

ΑΒΑΚΣ
Η Ελλάδα συμμετέχει πολλαπλά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ και στη σφαγή του ιρακινού λαού. Η υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις είναι καθοριστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεισφορά της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας, που είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες κήρυξαν τον πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση δε, η ελληνική συνεισφορά είναι σημαντικότερη απ' όλες τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, ακόμα και από αυτή της Τουρκίας!

Η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο και η υποστήριξη στις δυνάμεις που έχουν εισβάλει στο Ιράκ είναι πολύπλευρη. Εχει τη μορφή: «Διευκολύνσεων» στις δυνάμεις των εισβολέων. Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα.

Ελληνική συμμετοχή στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο

Στην εκστρατεία αυτή που ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί εντάσσουν και την εισβολή στο Ιράκ και θα εντάξουν και τους επόμενους πολέμους που θα κάνουν με άλλοθι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στη βάση του δόγματος περί προληπτικού πολέμου που επικυρώθηκε από το ΝΑΤΟ το Νοέμβρη του 2002 στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα. Στα πλαίσια αυτά από την ελληνική κυβέρνηση έχουν διατεθεί:

1. Η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ». Συμμετέχει στην επιχείρηση «Διαρκής Ειρήνη» με περιπολίες και νηοψίες στον Περσικό, καλύπτοντας το εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

ΕΛΛΗ

Eurokinissi

ΕΛΛΗ
2. Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ». Συμμετέχει στην επιχείρηση «Διαρκής Προσπάθεια» με περιπολίες και νηοψίες στην Αν. Μεσόγειο. Κατά διαστήματα στην ίδια επιχείρηση συμμετέχουν ένα ελληνικό υποβρύχιο και ένα ναρκαλιευτικό. Η επιχείρηση αυτή επεκτείνεται και στο Αιγαίο και για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί και μια πυραυλάκατος που εδρεύει στη Σύρο.

3. Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B ORION. Απογειώνονται καθημερινά από τη Ελευσίνα με αποστολή την κάλυψη της Αν. Μεσογείου, την περιοχή όπου κινούνται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το «Ρούσβελτ» και το «Τρούμαν», περιοχή απ' όπου τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια που εκτοξεύουν πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά του Ιράκ, τους οποίους φορτώνουν από τη Σούδα.

4. Ελληνες στρατιωτικοί, επιτελείς στα αμερικανικά στρατηγεία του «αντιτρομοκρατικού». Συμμετέχουν στο Στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα και στο στρατηγείο του Μπαχρέιν. Μάλιστα ο Μπους σε συγκέντρωση που έγινε στην Τάμπα ευχαρίστησε τους εκπροσώπους τους 48 εθνών για τη στήριξη που παρέχουν στις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ανάμεσά τους και τον Ελληνα ταξίαρχο Ευ. Κουμπή.

Εισβολή στο Ιράκ

ΣΟΥΔΑ
ΣΟΥΔΑ
Στα πλαίσια του πολέμου κατά του Ιράκ με την έναρξη των επιχειρήσεων των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων έχουν διατεθεί:

5. Ο εναέριος χώρος. Εχει παραδοθεί ολόκληρος ο ελληνικός εναέριος χώρος και το FIR Αθηνών. Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί και το σύστημα αεράμυνας με αιχμή τους «Πάτριοτ» που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

6. Ελληνικά πληρώματα στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ (ΑΒΑΚΣ). Εχουν ενταχθεί τόσο στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο όσο και στην «προστασία» της Τουρκίας έναντι του Ιράκ.

7. Η βάση της Σούδας. Από δω τα ιπτάμενα τάνκερ πραγματοποιούν καθημερινά δεκάδες απογειώσεις για να ανεφοδιάσουν στον αέρα τα βομβαρδιστικά που κατευθύνονται στο Ιράκ. Στη Σούδα ανεφοδιάζονται με πυραύλους «Τόμαχοκ» τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Επίσης από τη Σούδα ανεφοδιάζονται με πυρομαχικά τα αεροπλανοφόρα για τα μαχητικά που εξορμούν είτε από τη Μεσόγειο είτε από τον Περσικό.

  • Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί στρατηγικής σημασίας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών. Τον τελευταίο καιρό αποτελεί πλέον αμερικανικό έδαφος, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να μπαινοβγαίνουν, χωρίς καν και τις τυπικές διατυπώσεις που υποτίθεται πως ισχύουν.
  • ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
    ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
    Η Σούδα συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και μαζί με τις εγκαταστάσεις ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.
  • Στη Σούδα από τις 20 Γενάρη 2003, που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης, μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, στη μεν αεροπορική βάση είχαν προσγειωθεί 1.726 μεταγωγικά και 193 μαχητικά αεροσκάφη, αμερικανικά και βρετανικά. Στη δε ναυτική βάση της Σούδας ελλιμενίστηκαν μέσα στο Φλεβάρη 86 «συμμαχικά» πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, ενώ από την 11η Σεπτέμβρη 2001 έχουν ελλιμενιστεί 616 πολεμικά πλοία, από τα οποία τα 269 αμερικανικά.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΤΡΙΟΤ
ΠΑΤΡΙΟΤ

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ