Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Αντίθετη στο νομοσχέδιο η ΕΣΗΕΑ

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και λειτουργία γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης» εκφράζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Το νομοσχέδιο ήδη έχει κατατεθεί από τον υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαππα, στη Βουλή.

Σε επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τονίζεται ότι την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν και σκότωναν δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, ο υπουργός Τύπου κατέθεσε προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο, όπως τονίζει η ΕΣΗΕΑ, υποβαθμίζει, «αν δεν ακυρώνει στην πράξη, τη δημοσιογραφική λειτουργία και την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, αφού περιέχει αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις». Δημιουργεί συγχρόνως νέα «επαγγελματική κατηγορία, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει απαράδεκτα τη λειτουργία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος». Μέσα από το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, επιχειρείται η «δημοσιογραφοποίηση» δημόσιων διοικητικών υπαλλήλων.

Σε επιστολή της προς τον Χρήστο Πρωτόπαππα, μεταξύ άλλων, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και διαδικασίες που αναφέρονται γενικότερα στα ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, στις εφημερίδες και στις εργασιακές σχέσεις. Τονίζεται ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η «συγκέντρωση της πληροφόρησης».

Η ΕΣΗΕΑ, σε σχετική ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει ότι το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή έχει συναχθεί ερήμην των επαγγελματιών δημοσιογράφων και της Ενωσης Συντακτών. Τέτοιου είδους διαδικασίες, τονίζεται στην επιστολή προς τον Χρήστο Πρωτόπαππα, ως «προς τον τύπο και την ουσία της ενημέρωσης», βρίσκουν την ΕΣΗΕΑ κατηγορηματικά αντίθετη, ενώ την πλήρη ευθύνη για τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο νομοσχέδιο την έχει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ