Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Ο «παράδεισος» της ΕΕ

Οι άνθρωποι τώρα αρχίζουν να νιώθουν στο πετσί τους το τι σημαίνει ο «παράδεισος» της ΕΕ, που τους είχαν τάξει

Τ.Τοομσάλου
Τ.Τοομσάλου

«Αριστερός» στην Εσθονία σημαίνει «κομμουνιστής», που, με τη σειρά του, σημαίνει «φιλοσοβιετικός», άρα υποστηρικτής της «πολύχρονης κατοχής» της χώρας από τους Ρώσους! Αυτό μας είπε ένας ντόπιος κάτοικος στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Τάλιν. Ο αυθαίρετος αυτός συλλογισμός είναι ένα από τα κύρια όπλα του σημερινού καθεστώτος στη «νέα», «δημοκρατική» κι «αποκομμουνιστικοποιημένη» Εσθονία. Τέτοιοι συλλογισμοί δεν μπορούν, βέβαια, παρά να στηρίζονται στη χοντροκομμένη παραχάραξη της ιστορίας και σε άλλα κατασταλτικά μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση του ΚΚ, για να επιβάλουν τον ιδεολογικό και πολιτικό μονόλογο της αστικής τάξης.

Πού οδηγεί αυτή η παραχάραξη της ιστορίας; Στις διώξεις σε βάρος στελεχών των σοβιετικών οργάνων ασφαλείας, στη νομιμοποίηση του φασισμού, στη δικαίωση των λεγόμενων «αδελφών του δάσους», δηλαδή των ντόπιων συνεργατών της ναζιστικής Γερμανίας. Μάλιστα, έτυχε στις λίγες ώρες που βρεθήκαμε στο Τάλιν να ακούσουμε και φασιστικά τραγούδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια καφετέρια της πόλης όπου καθίσαμε τυχαία!

Σήμερα στην Εσθονία ισχύει απαγόρευση του ΚΚ Εσθονίας, που επιβλήθηκε μετά τη διάσπαση του Κόμματος το 1991, την περίοδο της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Τότε αυτό το κόμμα διασπάστηκε σε ιδεολογική βάση, αλλά σ' ένα βαθμό και σε εθνική. (Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο της ΕΣΣΔ το 40% του πληθυσμού της Δημοκρατίας αυτής δεν ήταν Εσθονοί). Το 1991, το μεγαλύτερο μέρος του ΚΚ Εσθονίας, που το αποτελούσαν Εσθονοί, υποστήριξε τις εθνικιστικές δυνάμεις που επιδίωκαν την απόσχιση από την ΕΣΣΔ. Αντίθετα, ένα άλλο κομμάτι, στο οποίο πλειοψηφούσαν οι κομμουνιστές από άλλες εθνότητες της ΕΣΣΔ που ζούσαν στην Εσθονία, υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της χώρας. Στην πορεία το πρώτο κομμάτι, που αρχικά ονομάστηκε «Αυτοτελές ΚΚ», στη συνέχεια «μεταλλάχτηκε» και αποτελεί σήμερα το Εσθονικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργασίας (ΕΣΔΚΕ). Το ΕΣΔΚΕ, αν και συμμετέχει στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, όπως και ο ΣΥΝ, (σε αντίθεση με τον τελευταίο) είναι κάθετα αντίθετο στην ένταξη της Εσθονίας τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ. Από την άλλη, το ΚΚ Εσθονίας που δρα σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας είναι μέλος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.

Ο.Σίλμπεργκ
Ο.Σίλμπεργκ
Ελπιδοφόρο είναι το αντιπολεμικό ξέσπασμα της νεολαίας του Τάλιν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, όπως και το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχει το κίνημα «ΟΧΙ στην ΕΕ».

«Τρομάζω και μόνο
στην ιδέα»

Ο Τιίτ Τοομσάλου, Πρόεδρος του Εσθονικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργασίας (ΕΣΔΚΕ) μάς λέει σχετικά με την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ:

«Η πλειοψηφία του λαού της Εσθονίας δε γνωρίζει τίποτα επί της ουσίας για την ΕΕ. Η ένταξη της χώρας μας σ' αυτήν είναι ένα ζήτημα που προωθείται από την ηγεσία της χώρας τα 10 τελευταία χρόνια. Στην ουσία, αυτό που λένε είναι ότι η Εσθονία πρέπει να μπει στην ΕΕ, για να αποκτήσει ένα είδος πολιτικής ασφάλειας από το μελλοντικό κίνδυνο της Ρωσίας. Παραπέρα, όμως, δεν κάνουν καμία προσπάθεια να αναφερθούν στις οικονομικές και κοινωνικές πλευρές της ένταξης. Βασικό επιχείρημά τους είναι πάντα η προστασία της χώρας από τη Ρωσία.

Στις συνομιλίες με την ΕΕ, οι κυβερνώντες αποδέχτηκαν τα πάντα, όλους τους όρους που έβαλε η ΕΕ για την προσαρμογή στο "κοινοτικό δίκαιο". Ως βουλευτής του Εσθονικού Κοινοβουλίου των τελευταίων τεσσάρων χρόνων παρακολούθησαν τον τρόπο που η χώρα έκανε αυτήν την προσαρμογή. Το 80% των νομοσχεδίων έπρεπε να αναθεωρηθεί στη βάση των απαιτήσεων, των τεχνητών στάνταρτ της ΕΕ. Αλλά, αναρωτήθηκε η ΕΕ, αν με αυτούς τους όρους μπορεί να ζήσει ο Εσθονός αγρότης; Στη βάση αυτή, το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν στη χώρα οι πρώτες αντιδράσεις κατά της ένταξης στην ΕΕ, π.χ. από μικρο-μαγαζάτορες. Χαρακτηριστικά, το 70% των εστιατορίων στα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν, αφού δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρτ της ΕΕ. Ετσι, οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν στο πετσί τους το τι σημαίνει ο "παράδεισος" της ΕΕ που τους είχαν τάξει».

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
- Ποια η κατάσταση τους αγροτικού τομέα στην Εσθονία και τι όρους βάζει η ΕΕ;

- «Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ διαλύθηκαν οι μεγάλοι συνεταιρισμοί, τα κολχόζ. Λόγω της έλλειψης μιας πολιτικής δασμών η χώρα δεν υπερασπίστηκε το μικρό αγρότη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Σήμερα, η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής κρέατος που δίνει το 30% της ποσότητας που παράγει η χώρα (και τώρα έχει περάσει σε φιλανδικά χέρια), ήδη χρησιμοποιεί μόνο κατά 10% εσθονική πρώτη ύλη, ενώ το υπόλοιπο κρέας το φέρνει από τη Φιλανδία, μιας κι εκεί το βρίσκει φθηνότερο. Πολύ, λοιπόν, φοβάμαι πως η αγροτική οικονομία δε θα έχει κανένα μέλλον στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια έχει στη χώρα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο η παραγωγή φυτικών, όσο και ζωικών προϊόντων. Ερχεται τώρα η ΕΕ να μας βάλει όρια παραγωγής, αυτούς τους πολύ χαμηλούς δείκτες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτά, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, ειδικά στην πρωτεύουσα, δεν τα έχει υπόψη του. Πέρα, όμως, από την πρωτεύουσα υπάρχει και η επαρχία όπου βασιλεύει η φτώχεια κι η ανεργία. Εκεί ο λαός αρχίζει ν' ανησυχεί».

- Η Εσθονία ήταν επί ΕΣΣΔ μια αναπτυγμένη αγροτο-βιομηχανική Δημοκρατία. Τι μέλλον της επιφυλάσσεται στα πλαίσια της ΕΕ;

- «Σήμερα κλίνω στην εκτίμηση πως η Εσθονία δε θα μπορέσει ποτέ πια να γίνει μια αγροτο-βιομηχανικά αναπτυγμένη χώρα. Κι αυτό, γιατί η μεγάλη βιομηχανία εξαφανίστηκε, μόλις άρχισε η βιομηχανία να περνά στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των ξένων. Για τον αγροτικό τομέα σας είπα. Φαίνεται πως για τη χώρα μας απομένει μόνο ο τομέας των υπηρεσιών, της αναδιανομής. Την ίδια ώρα, για την οικονομία της Εσθονίας, ακόμη και σήμερα, είναι έκδηλη η τάση μείωσης των μικρών καταστημάτων, των μικρών επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών, που περνάνε στα χέρια λίγων και των ξένων. Πάρτε τις τράπεζες, αυτές ήδη πέρασαν στα χέρια των Σουηδών και Φιλανδών. Οι σιδηροδρομικές γραμμές, επίσης, πουλήθηκαν και πέρασαν στα χέρια βασικά του αγγλικού κεφαλαίου. Πέρσι, έγινε κατορθωτό να εμποδίσουμε την πώληση της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας στα χέρια των Αμερικανών. Φοβερό είναι επίσης να βλέπεις τις μικρές επιχειρήσεις να γίνονται κομματάκια αλυσίδων πολυκαταστημάτων, αφού δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Γι' αυτό τρομάζω και μόνο στην ιδέα της ενίσχυσης αυτών των τάσεων στα πλαίσια της ΕΕ».

- Πώς βλέπουν οι Εσθονοί τις αναδιαρθρώσεις που γίνονται στην ΕΕ;

- «Στη σοβιετική περίοδο ο κόσμος συνήθισε να βλέπει τη Δυτική Ευρώπη σαν "παράδεισο", γι' αυτό και η ΕΕ συνδέεται στη συνείδηση του κόσμου με ένα υψηλό επίπεδο ζωής. Γι' αυτές τις αναδιαρθρώσεις στην ΕΕ ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν. Πολύ περισσότερο που ήδη στη χώρα μας, εδώ και 4 χρόνια, ο τομέας της Υγείας έχει μπει στο δρόμο της εμπορευματοποίησης. Τα πάντα με χρήμα. Διαλύθηκε το κοινωνικό σύστημα που εξασφάλιζε σε κάθε Εσθονό μια δημόσια αξιοπρεπή υγειονομική κάλυψη. Ηδη σήμερα το 50% των θέσεων στα ΑΕΙ είναι με δίδακτρα και λόγος γίνεται για αύξηση αυτού του ποσοστού έως το 90%».

- Ποια η γνώμη σας για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ίδρυση του στρατού της ΕΕ;

- «Ημασταν το μόνο κόμμα στο κοινοβούλιο που τοποθετήθηκε ενάντια στην αύξηση των αμυντικών δαπανών έως το 2% του ΑΕΠ για τις ανάγκες της προετοιμασίας εισόδου μας στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό την ώρα που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες. Το Κόμμα μας επίσημα τάσσεται και ενάντια στη δημιουργία του ευρωστρατού».

- Σημείο σχολιασμού στα ΜΜΕ έχει γίνει η ιδιαίτερα πειθήνια στάση, που κράτησαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλτικής στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ποια η γνώμη σας;

- «Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει μια φράση που αποτυπώνει τη φιλοσοφία των κυβερνώντων: "Δεν ετοιμαζόμαστε να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά να τα αναπροσαρμόσουμε με αυτά της ΕΕ". Είναι χαρακτηριστικό το ερώτημα του δημοψηφίσματος που ετοιμάζεται: "Συμφωνείτε με το ότι μετά την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ το Σύνταγμά μας θα εφαρμόζεται τόσο και όσο δε θα αντικρούεται με το κοινοτικό δίκαιο;" Μάλιστα στο δημοψήφισμά μας αυτό δεν απαιτείται κάποιος αναγκαίος αριθμός ψηφοφόρων για να θεωρηθεί έγκυρο. Ακόμη κι αν έρθει να ψηφίσει το 10% θα είναι έγκυρο!»

- Ειδικό θέμα νομίζω ότι αποτελεί το πρόβλημα της θέση των ρωσόφωνων στη χώρα σας. Ποια η κατάσταση και ποια η θέση αυτών των ανθρώπων στην περίπτωση που η Εσθονία ενταχτεί στην ΕΕ;

- Στην Εσθονία υπήρχαν το 1991 περίπου 500 χιλιάδες ρωσόφωνοι (35%). 100 χιλ. έφυγαν σε άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Απ' αυτές τις 400 χιλ. που έμειναν περίπου 100 χιλ. πήραν την εσθονική υπηκοότητα. Αλλες 100 χιλ. άνθρωποι πήραν ρώσικη υπηκοότητα, ενώ χωρίς καμία υπηκοότητα έχουν μείνει μέχρι στιγμής 200 χιλιάδες άνθρωποι. Θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι, από τη στιγμή που δεν έχουν άλλη υπηκοότητα, θα πρέπει να πάρουν εσθονική, γιατί είναι φανερό ότι έχουν συνδέσει την τύχη τους, τη ζωή τους με την Εσθονία. Πρέπει να γίνουν πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Εάν δε γίνει αυτό, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η θέση αυτών των ανθρώπων μέσα στην ΕΕ».

- Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν πως η ένταξη στην ΕΕ είναι μονόδρομος, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της χώρας σας;

- «Η θέση του κόμματός μας είναι πως η συνεργασία με άλλες χώρες πρέπει να στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος. Υπάρχουν και κράτη πιο μικρά από την Εσθονία, όπως το Λιχτενστάιν, υπάρχουν κι άλλες διακρατικές συνεργασίες πέρα από την ΕΕ, όπως είναι η EFTA (σ.σ. πρόκειται για την ένωση ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν). Τους λέμε, επίσης, ότι το Σύνταγμά μας απαγορεύει την παράδοση του δικαιώματος της λήψης αποφάσεων σε άλλα υπερεθνικά όργανα και οργανισμούς, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας».

Κίνηση «Οχι στην ΕΕ»

Κανείς στην Εσθονία δε γνωρίζει ακριβώς τους όρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Αυτή την περίοδο γίνεται η μετάφρασή τους!

«Οι αιτίες που είμαστε ενάντια στην ΕΕ είναι αρκετές», μας λέει ο Ούνο Σίλμπεργκ, λέκτορας στο οικονομικό πανεπιστήμιο της χώρας. Και συνεχίζει: «Η ένταξη στην ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και της χώρας, αλλά αυτών που κυβερνούν. Το πρώτο επιχείρημα των υποστηρικτών της ένταξης είναι η ασφάλεια της χώρας. Ομως, όλα αυτά περί "ασφάλειας" απομυθοποιούνται σήμερα, που βλέπουμε να ξεκινά ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Για ποια ασφάλεια της ΕΕ μπορεί να γίνει λόγος;

Εμείς τώρα βγήκαμε από μια ένωση και δεν επιθυμούμε να πάμε σε άλλη και μάλιστα στην ΕΕ. Αν συγκρίνουμε την ΕΕ με την ένωση, στην οποία η χώρα μας βρισκόταν, δηλαδή την ΕΣΣΔ, θα δούμε πως πέρα από τις ομοιότητες (π.χ. το κοινό νόμισμα, τα κοινά σύνορα), υπάρχουν και διαφορές. Ετσι το Σύνταγμα της ΕΣΣΔ προέβλεπε πιθανή διαδικασία αποχώρησης από την ΕΣΣΔ κάποιας Σοβιετικής Δημοκρατίας, κάτι που τουλάχιστον νομικά δεν προβλέπεται στα πλαίσια της ΕΕ. Στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχε ανεργία, ενώ υπάρχει στην ΕΕ. Οι γυναίκες στην ΕΣΣΔ έβγαιναν νωρίτερα στη σύνταξη, απολάμβαναν πολλά κοινωνικά δικαιώματα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην ΕΕ. Στην ΕΣΣΔ δεν ήταν πρόβλημα να είσαι αγρότης, κάτι που γίνεται προβληματικό στην ΕΕ. Στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχε μεγάλη κοινωνική διαστρωμάτωση, ενώ αντίθετα στην ΕΕ έχουμε πολύ πλούσιους και πάρα πολλούς φτωχούς. Δε θέλω βέβαια να πω ότι η ΕΣΣΔ δεν είχε τα δικά της προβλήματα, αλλά συγκρίνοντάς τη με την ΕΕ βλέπουμε πως εκεί ο άνθρωπος είχε τουλάχιστον κοινωνική υποστήριξη.

Με την ένταξη στην ΕΕ, η χώρα θα χάσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Μας λένε ότι αν η Εσθονία μπει στην ΕΕ θα πάρει πάρα πολλά χρήματα. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα! Αν δούμε τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες που θα έχει η χώρα, θα καταλάβουμε πως αν για το ΝΑΤΟ ήδη δίνουμε τώρα το 2% του ΑΕΠ, όταν θα μπούμε στην ΕΕ το 15% με 20% του ΑΕΠ της χώρας θα θυσιαστεί για την ΕΕ. Από οικονομική πλευρά είναι εντελώς ασύμφορη η ένταξη.

Εάν δούμε την οικονομική βάση της ΕΕ από την ίδρυσή της, θα δούμε πως αυτή στηρίζεται κι εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, την οικονομική και πολιτική ελίτ. Στόχος τους είναι να ελέγξουν όλα αυτά τα εδάφη και την αγορά τους. Τα εμπορεύματά μας δεν έχουν καμία τύχη, αντίθετα η χώρα θα κατακλυστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από ξένα εμπορεύματα».

- Γίνεται συζήτηση στη χώρα για τις συνέπειες της ένταξης;

- Η επίσημη ενημέρωση για την ΕΕ είναι απλώς προπαγάνδα. Η ευρωπροπαγάνδα που γίνεται από τα ΜΜΕ στηρίζεται στο ψέμα ή σε μισές αλήθειες. Δε δίνεται η δυνατότητα έκφρασης σε όσους έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με την ένταξη. Οι άνθρωποι σήμερα με δυσκολία τα βγάζουν πέρα στο καθημερινό κυνήγι του επιούσιου. Γι' αυτό και πολλοί απ' αυτούς δεν έχουν χρόνο και όρεξη να ψάξουν παραπέρα απ' αυτό που τους λένε για την ΕΕ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρα ζει κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχειας. Αν είχαμε την ίδια δυνατότητα με αυτούς που υποστηρίζουν την ένταξη, το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα αρνητικό. Να σημειώσω εδώ πως υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη δουλιά τους επειδή δημόσια τοποθετήθηκαν ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ.

Κι όμως, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά κάποιος οπαδός της ΕΕ σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ είναι η αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη. Την ίδια ώρα, σιωπή επικρατεί στις προβλέψεις για το επίπεδο των λαϊκών εισοδημάτων. Η ίδια η ΕΕ εκτιμά πως θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες, ώστε οι νέες χώρες να πλησιάσουν το 75% του μέσου εισοδήματος στην ΕΕ.

Κανείς στην Εσθονία δε γνωρίζει ακριβώς τους όρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Αυτή την περίοδο γίνεται η μετάφρασή τους! Η κυβέρνηση δεν υπεράσπισε κανένα εθνικό συμφέρον σ' αυτές τις επαφές, αφού ως "πρώτιστο εθνικό συμφέρον" είχε κηρύξει την ανάγκη ένταξης στην ΕΕ!».

- Η δράση του κινήματός σας θα συνεχιστεί και μετά το δημοψήφισμα;

- Το δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη δημοσκόπηση, δεν έχει καμία αξία για μας. Η ουσία για μας είναι ότι προσπαθούν να "καταπιούν" τη χώρα μας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με πολλές μορφές!»

Στόχος
το ξεζούμισμα
του λαού

ΚΚ Εσθονίας:

Οι άνθρωποι νιώθουν πως η ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ θα «ζορίσει» κι άλλο τη ζωή τους.

Οι σύντροφοι του ΚΚ Εσθονίας ζήτησαν να κρατήσουμε την ανωνυμία τους, μιας και το κόμμα δρα σε ιδιαίτερα έντονες συνθήκες απαγόρευσης.

- Πώς αντιμετωπίζει ο λαός της Εσθονίας το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ;

- «Ακόμη η προπαγάνδα τους δεν έχει πλήρως εξαπλωθεί. Ομως, ήδη διαφαίνεται το βασικό τους επιχείρημα: "Η ένταξη στην ΕΕ είναι μονόδρομος. Χωρίς την ένταξη η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει". Οτι "όλα στην ΕΕ είναι ωραία και αν τα αποδεχτούμε θα περνάμε κι εμείς καλά". Οι απλοί άνθρωποι όμως νιώθουν πως η ένταξη της μικρής Εσθονίας (που σήμερα δεν παράγει ουσιαστικά τίποτα) στην ΕΕ θα "ζορίσει" παραπέρα τη ζωή τους. Εκείνο που σίγουρα θα ισχύει θα είναι η εισφορά της χώρας στην ΕΕ. Από κει και πέρα είναι ασαφές το όποιο κέρδος για το λαό από την ένταξη αυτή. Μεγάλο ποσοστό του λαού τάσσεται ενάντια στην ένταξη, αν και το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της προπαγάνδας των ΜΜΕ αυτό το ποσοστό πέφτει. Ακόμη κι αν γίνουν ξένες επενδύσεις, όπως μας αναγγέλλουν, αυτές θα έχουν στόχο το μελλοντικό ξεζούμισμα του λαού. Να σημειωθεί πως ήδη δεν υπάρχουν εσθονικές επιχειρήσεις. Εχουν εξαγοραστεί από Σουηδούς, Φιλανδούς, Γερμανούς, Αμερικανούς. Δεν παράγεται πια τίποτα, αλλά κυρίως συναρμολογείται! Εύκολα, λοιπόν, τέτοιοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν την όποια δραστηριότητα και τη μεταφέρουν αλλού. Την ίδια ώρα, ακόμη κι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται πως εκείνο που θα χαρακτηρίσει την ένταξη θα είναι η αύξηση των τιμών!»

Οι σύντροφοι του ΚΚ Εσθονίας σημείωσαν ιδιαίτερα ότι με τον καιρό η χώρα τους γίνεται «ξέφραγο αμπέλι» των ΝΑΤΟικών και των ΗΠΑ. Οπως είπαν χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι Μπαλτίσκι και στο αεροδρόμιο Εμάρι χρησιμοποιούνται πλέον τακτικά από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ, ενώ η προετοιμασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έφερε αύξηση των αμυντικών δαπανών που έφτασαν το 2% του ΑΕΠ».

Το ΚΚ Εσθονίας σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες της απαγόρευσης της δράσης του συμμετέχει με τις δυνάμεις του τόσο στις εκδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όσο και στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερη δράση αναπτύσσει μέσα στο πιο καταπιεσμένο τμήμα της κοινωνίας, τους «ρωσόφωνους», το 75% των οποίων δεν έχει σήμερα πολιτικά δικαιώματα στην Εσθονία. Οι συνθήκες, όμως, της δράσης αυτής είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Οπως λένε οι σύντροφοι: «Από το 1991 έχει περιοριστεί η δυνατότητα του ΚΚ Εσθονίας να μιλήσει, να επικοινωνήσει με τους εργάτες, τους αγρότες, τη νεολαία, μιας και η δράση μας είναι απαγορευμένη».

«Σ' αυτές τις συνθήκες - συνέχισαν οι σ. του ΚΚ Εσθονίας - υποστηρίζουμε τη συνεχή και σταθερή δράση των ΚΚ κι ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους Ελληνες κομμουνιστές για τη δράση των οποίων μαθαίνουμε και στην Εσθονία. Θα ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τους λαούς αν οι κομμουνιστές όλου του κόσμου ένωναν τις δυνάμεις τους».

Αύριο: Λιθουανία και ΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ