Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η ώρα της διεύρυνσης και η επίθεση στους λαούς

Στις 16-17 Απρίλη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα, θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι χώρες που θα ενταχθούν είναι: Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Μάλτα, Σλοβενία και Κύπρος. Η ένταξή τους θα ολοκληρωθεί το 2004.

Οσον αφορά το τι θα σημάνει η διεύρυνση για τους Ελληνες εργαζόμενους, το αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, σε άρθρο του στην «Εστία» (31/3/2003). Να τι γράφει: «Ο προβληματισμός σήμερα δεν πρέπει να στρέφεται μόνο στις επιπτώσεις του πολέμου. Οι συνέπειες από την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες... εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί, αφού πολλές από τις υπό ένταξη χώρες ήδη προηγούνται της Ελλάδος στους πίνακες της ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύουν διεθνείς οργανισμοί. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προχωρήσουμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι μέχρι σήμερα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας πιο ελκυστική σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις... Η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει άμεσα τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να μεταδώσει το αίσθημα της ασφάλειας... στις επιχειρήσεις... χρειάζεται να αναθεωρηθεί η εργατική νομοθεσία, ώστε... να δίνει στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ευελιξία». Φοροαπαλλαγές, λοιπόν, για το κεφάλαιο, αλλά, κυρίως, πλήρης κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων (καθολική κατάργηση σταθερής δουλιάς, σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, πλήρης κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, απελευθέρωση των απολύσεων κλπ.).

Σήμερα παρουσιάζουμε τις θέσεις των ελληνικών κομμάτων για τη διεύρυνση, των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και τις ρήτρες - ποινές, που επιβάλλονται στις νέες χώρες, αν αποκλίνουν από τα κριτήρια ένταξης, αλλά και το πώς η διεύρυνση συμβάλλει στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοενωσιακών αντιθέσεων και τις συνέπειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ