Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ούτε τις φρεγάτες ούτε τα χρήματα!

Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να μας εγκαταλείπει, για να την έχουμε οδηγό για τα παρόντα και τα μέλλοντα.

Κατά τον τέταρτο λοιπόν χρόνο της Επανάστασης του 1821, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει... υψηλή οικονομικοπολιτική διπλωματία και την έπαθε από τους άσπονδους «φίλους». Αποφάσισε, λοιπόν, για να τους καλοπιάσει και κάτω από τις πιέσεις τους, όπως γίνεται και σήμερα, να αγοράσει από την Αμερική τρεις ατμοκίνητες πολεμικές φρεγάτες που βρίσκονταν σε πειραματικό στάδιο.

Οπως αναφέρουν τα ιστορικά χρονικά, τα αμερικανικά ναυπηγεία «Leroy - Bayard» της Νέας Υόρκης εξασφάλισαν μια αποικιακής φύσεως συμφωνία, με την οποία εκταμίευαν ανεξέλεγκτα ποσά από το δεύτερο «δάνειο της εθνικής ανεξαρτησίας» που ήταν κατατεθειμένο σε τράπεζες του Λονδίνου. Τα ποσά που έπαιρναν ξεπερνούσαν τα 1.000% (χίλια τοις εκατό) του προϋπολογισμού των κορβετών!

Οταν όμως, μετά από πολλές καθυστερήσεις ναυπηγήθηκαν οι τρεις κορβέτες, η Αμερική αρνήθηκε να τις παραδώσει, επικαλούμενη το δόγμα Μονρόε που «απαγόρευε» στις Ηνωμένες Πολιτείες... ανάμειξη στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο και χάνει τη δίκη, με το συμβιβασμό να της παραδοθεί η μία μόνο, από τις τρεις κορβέτες. Οι δύο άλλες... κατασχέθηκαν για να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα.

Τελικά η μοναδική φρεγάτα φτάνει, μετά από μυθιστορηματικές περιπέτειες, πολύ αργά, δηλαδή και μετά την πτώση του Μεσολογγίου και τελικά... καίγεται, μαζί με άλλα πλοία, στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Καποδίστρια.

Πάντοτε ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι, γιατί η αυτοκρατορία του κακού, εγκαταλείποντας όλα τα προηγούμενα δόγματα, επεμβαίνει σε Ευρώπη, Ανατολή και Δύση, στέλνοντας κορβέτες θανάτου.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ