Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Τα ελληνικά κόμματα του ευρωμονόδρομου

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι στρατηγική επιλογή της ντόπιας ολιγαρχίας, γιατί ενισχύει την εξουσία, δύναμη και κερδοφορία της. Γι' αυτό τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ παρουσιάζουν τη συμμετοχή της χώρας μας σαν «επένδυση της ασφάλειας για τη χώρα και το μέλλον της».

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφωνούν απόλυτα στην ενίσχυση του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου, συμφωνούν και στη διεύρυνση.

Το ΠAΣOK θεωρεί τη διεύρυνση ως σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ενίσχυση της διείσδυσης του κεφαλαίου από την Ελλάδα στα Βαλκάνια, ότι η Ελλάδα θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο θεωρώντας την περιοχή ενδοχώρα της. Αξιοποιεί δε την Προεδρία της EE και γι' αυτό το σκοπό. Ο πρωθυπουργός, ως προεδρεύων της ΕΕ, μόλις πρόσφατα στο Βελιγράδι στη Διάσκεψη Κορυφής χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υποσχέθηκε ότι: Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ, θα προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, στις 21 του Ιούνη, ανέφερε ο Κ. Σημίτης, θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ και θα υποστηριχτεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση σταθερότητας και ανάπτυξης της περιοχής.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει το γεγονός ότι η σύμβαση για την ένταξη υπεγράφη επί της Ελληνικής Προεδρίας και ότι εντάχθηκε η Κύπρος (παρότι ουσιαστικά έχει αποφασιστεί η διχοτόμησή της), προκειμένου να πείσει ότι η κυβέρνηση, σαν αξιόπιστη και δραστήρια, είναι ικανή να διαχειριστεί αποτελεσματικά σημαντικά λαϊκά ζητήματα, την ίδια στιγμή που προωθεί εντατικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Πιστεύει ότι θα επιδράσει αποτελεσματικά στις λαϊκές συνειδήσεις για την αναγκαιότητα του μονόδρομου της ενίσχυσης του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου, ότι θα καταφέρει να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, να καρπωθεί οφέλη σε πιθανές πρόωρες εκλογές.

Η ΝΔ, παρά τη δημαγωγική κριτική της προς την κυβέρνηση για προεδρία χωρίς όραμα και σχεδιασμό, αλλά και την «παράλληλη προεδρία» που ανήγγειλε με σύνθημα «Ευρώπη για όλους - Ευημερία, ασφάλεια», ουσιαστικά στηρίζει τις στρατηγικής σημασίας κοινοτικές επιλογές και εστιάζει την κριτική της στον τρόπο διαπραγμάτευσης και διαχείρισης από το ΠΑΣΟΚ (ευρωστρατός, ΚΑΠ).

Χαρακτηριστικά, σε άρθρο στην ιστοσελίδα της ΝΔ, αναφέρεται ότι επιδίωξή της είναι «ο ενεργότερος δυνατός ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ, με τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, αλλά και σε όποιον σκληρό πυρήνα πολιτικής δημιουργείται κατά περίπτωση, Αμυνα, Σένγκεν κ.ο.κ.», ώστε να αναβαθμίζεται «ο ρόλος της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και να αποτελεί τον ευρωπαϊκό προπομπό στα Βαλκάνια και να της ανατίθενται οι ανάλογες ευθύνες».

Επίσης, διά του εκπροσώπου Τύπου της, η ΝΔ χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικύρωση της ένταξης δέκα νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας:

«Είναι ευχή όλων να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή και να απομακρύνει για πάντα την πιθανότητα μίας νέας διαίρεσης της ηπείρου μας». Η ΝΔ με την ένταξη των πρώην σοσιαλιστικών χωρών εκφράζει την πεποίθηση ότι δε θα ξανάρθει ο σοσιαλισμός. Συνεχίζοντας τόνισε την ανάγκη «να προχωρήσει στη μεγαλύτερη και βαθύτερη πολιτική ενοποίησή της», προσβλέποντας και στην ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Μίλησε ταυτόχρονα «για μία οικονομία ευημερίας και ισόρροπης ανάπτυξης», για «γενναιότερα βήματα για μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας», για «μία Ευρώπη για όλους», εννοώντας ότι πρέπει να ενισχυθεί το κεφάλαιο και στην Ελλάδα, σπέρνοντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι θα ωφεληθεί ο ελληνικός λαός. Επίσης, η ΝΔ «χαιρετίζει με βαθιά ικανοποίηση και την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας», γιατί η «συμμετοχή της Κύπρου στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δημιουργεί ένα λειτουργικό πλαίσιο που ανανεώνει τις ελπίδες για την επίλυση και του πολιτικού της προβλήματος», όταν ήδη η Κύπρος έχει ουσιαστικά διχοτομηθεί με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΕ.

Ο ΣΥΝ έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης, του ευρωστρατού, της ΟΝΕ, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και υιοθετεί το σύνθημα για περισσότερο «κοινωνική Ευρώπη». Συγκαλύπτει έτσι τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ, ως συνασπισμού κυρίαρχων καπιταλιστικών τάξεων, για την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα και έξω από την ΕΕ. Η λογική του ΣΥΝ είναι η παραπέρα ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου σαν «απάντηση της Ευρώπης στις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και ο δρόμος για τη θετική παρέμβαση της Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», γι' αυτό «οι μεγάλοι κίνδυνοι που προκύπτουν από την παγκόσμια κυριαρχία της μιας υπερδύναμης μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της δημιουργίας και άλλων πόλων...» (Ν. Κωνσταντόπουλος στο προσυνέδριο του ΣΥΝ). Στην κατεύθυνση αυτή αποδέχεται τον ευρωστρατό υπεραμυνόμενος της αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ. Ετσι υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο την ένταξη των νέων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «εγχείρημα ιστορικής εμβέλειας που έτσι κι αλλιώς επιβαλλόταν μετά την κατάρρευση του διπολισμού στον κόσμο και στην Ευρώπη», (Μ. Παπαγιαννάκης), αφού θεωρεί ότι η ενίσχυση της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού κέντρου θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο άλλο κέντρο, τις ΗΠΑ. Σπέρνει έτσι αυταπάτες στο λαό ότι η πολιτικοστρατιωτική εξισορρόπηση δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων θα εξασφαλίσει την ειρήνη, όταν εν μέσω κρίσης και οξύτατων ανταγωνισμών, αυτό οδηγεί σε γενικευμένο πόλεμο, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΕΕ συμμετέχει στους πολέμους της τελευταίας 10ετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ