Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός και μισθοί

Ηκυβέρνηση Σημίτη και το οικονομικό της επιτελείο περηφανεύονται για την οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα, γιατί όπως υποστηρίζουν με τη συγκεκριμένη πολιτική κατάφεραν και να... αυξήσουν τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων (!) και να εκπληρώσουν το στόχο της «σύγκλισης» της Ελλάδας με την ΕΕ. Ναι, έτσι λένε, οι αθεόφοβοι. Και δεν κοκκινίζουν. Παραθέτουν μάλιστα και «εθνικολογιστικά» στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Οκτώβρη του 1993, που επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία - και ειδικότερα από το 1996 και μετά, που την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας ανέλαβαν οι «εκσυγχρονιστές», με επικεφαλής τον καθηγητή (πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) Κ. Σημίτη - τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό πάνω από 1%-1,5%!

Εμείς, θα αποφύγουμε την παράθεση πολλών αριθμών και θα αρκεστούμε στην παράθεση μόνο δύο επίσημων στοιχείων, που βεβαιώνουν με το δικό τους τρόπο το μέγεθος της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων.

Πρώτον, το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο μεροκάματο - όπως προκύπτει από τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ)- αυξήθηκε στην περίοδο από 1η Ιούλη 1996 μέχρι σήμερα κατά 17,8%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 13,1%. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει μια πραγματική αύξηση της αγοραστικής δύναμης όσων αμείβονται με το κατώτατο μισθό ή μεροκάματο κατά 3,7% για τα 4 χρόνια ήτοι μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,9%.

Δεύτερον, το γεγονός ότι στην τελευταία τετραετία οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα ένιωσαν πολύ έντονα τη φορολογική αφαίμαξη των ισχνών εισοδημάτων τους. Στα χρόνια αυτά είχαμε μια έντονη υπερφορολόγηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών σε «μη έχοντες και μη κατέχοντες». Ετσι, η όποια αύξηση προέκυψε για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων από την εισοδηματική πολιτική, την πήρε πίσω η κυβέρνηση με τη φορολογική πολιτική και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν πως ο φόρος εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό πολλαπλάσιο της ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων.

Στην ουσία, με τα στοιχεία αυτά που παραθέτουν, έρχονται να επιβεβαιώσουν - για μια ακόμη φορά - τη γνωστή ρήση ότι «στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και ο λαός υποφέρει». Τη δραματική πτώση που σημειώθηκε στην αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων με τις εισοδηματικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας - και όχι μόνο - την ένιωσε και συνεχίζει να τη νιώθει η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων, που χρόνο με το χρόνο νιώθουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει ταχύτερα και το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς να γίνεται όλο και πιο ελαφρύ. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, την οποία προσπαθεί να παρακάμψει η κυβέρνηση Σημίτη, είτε προβάλλοντας αστήρικτους ισχυρισμούς περί δήθεν αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων είτε ομολογώντας δειλά - δειλά πως η «σύνθλιψη» των λαϊκών εισοδημάτων ήταν το μεγάλο τίμημα που πλήρωσαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι (μισθωτοί, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ) για να εκπληρωθεί ο «εθνικός στόχος» ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και ότι τώρα (που η Ελλάδα είναι στον προθάλαμο της ΟΝΕ) είναι η ώρα για να... δρέψουν οι εργαζόμενοι τους καρπούς των θυσιών τους!

Ομως, με υποσχέσεις και «θα» οι εργαζόμενοι δε χορταίνουν. Το «φτάνει πια», που βγαίνει όλο και πιο συχνά από τα χείλη της συντριπτικής πλειοψηφίας του εργαζόμενου ελληνικού λαού, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και με την ψήφο τους στις 9 Απρίλη. Μια ψήφος που θα τιμωρεί την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και όλους εκείνους που στήριξαν δημόσια ή σιγοντάρισαν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και θα επιβραβεύει όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων με πολιτικές που θα διανέμουν και αναδιανέμουν τον πλούτο προς όφελος των εργαζομένων. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό ότι - όπως λέει και ο λαός μας - «ο φόβος φυλάει τα έρμα», που - σε προεκλογικές περιόδους - σημαίνει το εξής: Οσο λιγότερες ψήφους πάρουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία) και όσοι θεωρούν «μονόδρομο» την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με πρόσχημα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τόσο θα αυξηθούν οι προϋποθέσεις για μια πιο φιλολαϊκή πολιτική που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλες πολιτικές - κοινωνικές δυνάμεις.

Ναι, οι εργαζόμενοι μπορούν και με την ψήφο τους να «σπάσουν τον τσαμπουκά» του τύπου «κυβέρνηση είμαστε και κάνουμε ό,τι θέλουμε». Ενας ιδιότυπος και προκλητικός «τσαμπουκάς», που εκφράστηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια από τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αλαζονικές δηλώσεις του τύπου «μας ψήφισε ο λαός να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» και τον ακούσαμε κατά τη διάρκεια μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των συνταξιούχων και άλλων μεγάλων τμημάτων από τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Για να μην ξανακούσουμε το ίδιο προκλητικό επιχείρημα, που συνοψίζεται στο «αφού μας ψηφίσατε, τώρα μπορούμε να σας αλλάξουμε τα φώτα», είναι ανάγκη το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ως εδώ και μη παρέκει, να εκφραστεί με την καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν με χέρια και με πόδια αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ