Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βουτιά 5% το Φλεβάρη

Στα απολύτως απαραίτητα περιορίστηκε η λαϊκή κατανάλωση. Ραγδαία πτώση και στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών

Κατακόρυφη πτώση σε ποσοστό 5% σημείωσε το Φλεβάρη του 2003 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρας συγκριτικά με το Φλεβάρη του 2002, γεγονός που σε τελευταία ανάλυση αντανακλά το δραστικό περιορισμό της λαϊκής κατανάλωσης κατά τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), η πτώση της παραγωγής στον μεταποιητικό κλάδο οφείλεται στη μείωση των παραγγελιών και η πτώση (16%) της παραγωγής στα ορυχεία στις καιρικές συνθήκες της περιόδου. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε εργαλειομηχανές που έγιναν στη βιομηχανία δείχνουν να υποχωρούν στα απολύτως απαραίτητα. Ετσι η παραγωγή ντόπιων «κεφαλαιουχικών αγαθών» (εργαλειομηχανών) κατέγραψε (σε σύγκριση με το Φλεβάρη 2002) κάθετη υποχώρηση σε ποσοστό 19%. Ανεξάρτητα από τυχόν συγκυριακούς παράγοντες, οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό και τον εκτοπισμό των ελληνικών προϊόντων από τα ξένα, γεγονός που προκύπτει και από τη συνεχή διεύρυνση των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής το Φλεβάρη του 2003 σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2002 είναι η ακόλουθη:

  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας (μεταποίηση) παρουσιάζει μείωση κατά 5%. Καταγράφεται δηλαδή ουσιαστική επιδείνωση σε μια σειρά κλάδους που αντανακλούν την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μείωση της παραγωγής «τροφίμων και ποτών» φτάνει σε 4,1%, στο «δέρμα - υπόδηση» σε 16,8%, ενώ από τους 23 επιμέρους κλαδικούς δείκτες οι 16 σημειώνουν πτώση με ποσοστά που κυμαίνονται από 0,5% μέχρι 65,3%.
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε ραγδαία πτώση 19%. Πτώση επίσης κατά 12,6% εμφανίζουν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 3,5% τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής (ορυχεία - μεταλλεία - μεταποιητική βιομηχανία - ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο και νερό) εμφανίζει ισχνή αύξηση μόλις 0,7%, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή στα ορυχεία περιορίστηκε κατά 16%.

Σε μέσα επίπεδα έτους (σύγκριση Γενάρη - Φλεβάρη 2003 με το αντίστοιχο δίμηνο του 2002) καταγράφονται οι εξής μεταβολές:

  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας (μεταποίηση) παρουσιάζει πτώση 0,8%.
  • Ο γενικός δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση 0,1%, εξαιτίας της αύξησης 4,2% στον τομέα «ηλεκτρισμού -φυσικού αερίου, νερού», ενώ η παραγωγή στα ορυχεία μειώθηκε κατά 11,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ