Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζέι Γκάρνερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Στρατηγός εν αποστρατεία, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, ειδικός σε θέματα αεράμυνας, επικεφαλής του προγράμματος «πόλεμος των άστρων» επί κυβέρνησης Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Τζέι Γκάρνερ θα ηγηθεί του, φέροντος εύσχημου ονόματος, «υπουργείου Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων», κατά το μνημόνιο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου τονίζεται η ανάγκη να ενταχθούν υπό την άμεση εξουσία των ΗΠΑ όλες οι περιοχές που ελέγχει ο στρατός, ακόμα και πριν τον τερματισμό του πολέμου. Ηδη ονομάστηκε «αντιβασιλιάς», ανθύπατος, ακόμη και «σερίφης της Βαγδάτης». Χαρακτηρισμοί όχι ιδιαίτερα κολακευτικοί... Αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν με την τοποθέτηση του Γκάρνερ στο πλευρό του Τόμι Φρανκς, ως κύριων κατοχικών ηγητόρων.

Υπήρξε υπεύθυνος του προγράμματος «Πάτριοτ», κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στα κουρδικά χωριά του Βόρειου Ιράκ και ουσιαστικά καθοδήγησε τους Κούρδους κατά την εξέγερση και την ασφαλή υποχώρησή τους... γεγονός που προκάλεσε τη μήνι του γραφείου του ΟΗΕ.

Παρά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση βρίσκεται παντού. Και κυρίως στο Ισραήλ, προσκεκλημένος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, και μαζί με άλλους 40 απόστρατους, σε επιστολή-απάντηση στην Ιντιφάντα, εξέφρασε το θαυμασμό του για την «αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους τρομοκράτες».

Ανησυχούν; Μα γιατί; Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ