Κυριακή 12 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Μπαρούτι «μυρίζει» η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο, στη Νότια Αλβανία και το Μαυροβούνιο και η Ουάσιγκτον φαίνεται πως εξακολουθεί να «παίζει» με τα σπίρτα. Η Αθήνα και τα Σκόπια, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παρακολουθούν με «αμηχανία» το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο, άλλωστε, έχουν πισθάγκωνα προσδεθεί, να «προελαύνει», με στόχο την ολοκλήρωση της ανατροπής του μεταπολεμικού συνοριακού καθεστώτος στα Βαλκάνια (σελίδα 3).

Επιχειρηματίες και κυβέρνηση μιλούν για ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη ως «μητροπολιτικό» κέντρο των Βαλκανίων, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πλουτοκρατία αυξάνει τα κέρδη της, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και η μεταφορά άλλων στα Βαλκάνια αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια για το λαό της περιοχής (σελίδες 24 - 25).

Τσουχτερές είναι οι τιμές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρ» στην αγορά. Ετσι, ενώ οι κυβερνώντες επαίρονται για την πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στην πραγματικότητα, οι ανατιμήσεις είναι σημαντικές, ροκανίζοντας στην πράξη τα λαϊκά εισοδήματα(σελίδα 12).

Τραγική η πραγματικότητα της ελληνικής αλιείας, αποτέλεσμα μιας εικοσαετούς καταστροφικής δικομματικής πολιτικής, άμεσα εξαρτημένης από τα Κοινοτικά Προγράμματα. Μιας πολιτικής, που επιφυλάσσει «μαύρο» μέλλον γι' αυτό το κατ' εξοχήν παραδοσιακό επάγγελμα της Ελλάδας (σελίδες 12 - 13).

Ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, απαιτούν οι πολυεθνικές, για στυγνή εκμετάλλευση, και τους το προσφέρει η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που επεκτείνεται και στα ΑΕΙ. Το παράδειγμα του σχολείου της Αγγλίας, όπου έχει εφαρμοστεί προ πολλού ανάλογη εκπαιδευτική πολιτική, είναι χαρακτηριστικό ως προς τα αποτελέσματα και τις συνέπειες (σελίδες 18 - 19).

Ερευνα για τις βιομηχανικές εργάτριες στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης, μέσα από τις εργασιακές τους σχέσεις και το συνδικαλισμό, αποδεικνύει ότι ένας από τους πιο αναπτυγμένους κλάδους, στο παρελθόν, διαρκώς φθίνει, ρίχνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενες, γυναίκες (σελίδα 22).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ