Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σταμάτησε να χτυπά στις 24 του Μάρτη 2003 η ευγενική καρδιά της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, της κομμουνίστριας Σεβαστής (Τούλας) Παπαϊωάννου, γνωστής στα δύσκολα χρόνια με το ψευδώνυμο Νίκη Πασχάλη. Το 40ήμερο μνημόσυνο της Σεβαστής (Τούλας) Παπαϊωάννου γίνεται στο χωριό Κρανιά Γρεβενών στις 19 του Απρίλη 2003.

Η Τούλα Παπαϊωάννου, που γεννήθηκε στο χωριό Τούργια Κρανιά του Νομού Γρεβενών, σε ηλικία μόλις 14 χρόνων, το 1942, βγαίνει στον ΕΛΑΣ. Ως μαχήτρια του ΕΛΑΣ και, αργότερα, του ΔΣΕ, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες. Συμμετείχε στο Θέατρο του Βουνού με τον Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή. Με την ήττα του ΔΣΕ περνάει στην προσφυγιά μαζί με το σύζυγό της Νίκο Ευαγγέλη («Κρόνος» στο ΔΣΕ ή «Αυγερινός» στον ΕΛΑΣ). Επαναπατρίστηκε, με την οικογένειά της, το 1976.

Στη μνήμη της η κόρη της Λίτσα-Χαρίκλεια και ο γιος της Βλαδίμηρος-Αρης, η νύφη της Βιολέτα και τα μικρά εγγονάκια της Σεβαστή-Ιωάννα και Χάρης- Αλέξανδρος προσφέρουν 10 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ που υπηρέτησε έως το τέλος της ζωής της. Στην ΠΕΑΕΑ 10 ευρώ και στην ΠΕΕΠΠ 10 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ