Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Πατριδογνωμόνιο
H ελεφαντίνα και οι αντιλόπες

Την ώρα που η Ευρώπη των «15» αγόραζε σε πανηγυρική τελετή τους λαούς άλλων δέκα χωρών, κάπου 80 εκατομμύρια ψυχές, έναντι 20 ευρώ το κεφάλι και θριάμβευε πασπαλισμένη με αρχαιοελληνική δόξα η πολυδιαφημισμένη «ελίτ» των μεν και των δε, ο μικρός Αλί στο Ιράκ έκλαιγε για πρώτη φορά μετά την εισβολή των νεοταξικών ορδών. Δάκρυα για πρώτη φορά κύλησαν από τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού που έμεινε πεντάρφανος, χωρίς χέρια. Με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο κορμάκι του και ανίδωτα κι ανείπωτα στην ψυχή, φώναζε: Μη με κοροϊδεύετε άλλο!!! Δώστε μου πίσω τα χέρια που μου πήρατε.

Την ώρα που ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός συμβιβαζόταν με τον αμερικάνικο, καλύτερα οπλισμένο είναι η αλήθεια, χάρη στη συμμορία τεσσάρων χωρών και τον μοιραίο κι άβουλο ΓΓ του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΗΕ, με λεία τα κομμένα χέρια του κάθε Αλί, που είχαν την ατυχία να παίξουν με χώματα και να γράψουν γράμματα πανάρχαια και να χαϊδέψουν κορίτσια αφίλητα, σε χώρα της σφαίρας των ευρωαμερικανικών συμφερόντων, των γιαπωνέζικων επενδύσεων, των νεοκαπιταλιστικών οπορτουνισμών και των σιωνιστικών νιτερέσων, οι τάχα μου και δήθεν φιλάνθρωποι άρχιζαν να ξεχνούν το δράμα και να θυμούνται το χρήμα. Οπως πάντα.

Την ώρα που έβγαιναν οι σκιές που μυρίζουν, που βρωμάνε συναλλαγή και ντύνονται με τα άμφια του ρεαλιστικού φόνου, να σουλατσάρουν σαν κατσαρίδες στα μυαλά των υπηκόων τους, βόγκαγαν τα μάρμαρα και σάπιζαν τα κλαδιά ελιάς. Το δέντρο μάλιστα, απ' το οποίο κόπηκε το κλαδί που φόρεσε στο τσεπάκι του χασκογελώντας ο γελωτοποιός του Μάη του '68 ο Σολάνα, λένε πως πέθανε το ίδιο βράδυ ψιθυρίζοντας ένα αφόρητο βββββββ... που ακουγόταν μες την αθηναϊκή νύχτα, όπως τα νεκρά παιδιά λένε Β... ελιγράδι και Β... αγδάτη.

Την ώρα που απολυόταν ο παραγωγός μιας καλής σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ στο αμερικάνικο κανάλι Σι Μπι Ες, επειδή τόλμησε να παρομοιάσει το καθεστώς του Χίτλερ με τις σημερινές ΗΠΑ και τους συνεταίρους τους, ένα ζώο πανάρχαιο, απευθείας απόγονος των μαμούθ, που εμφανίστηκε πριν απ' τον άνθρωπο την εποχή των δεινοσαύρων, δίδασκε στην Αφρική (η είδηση από το σοβαρό γαλλικό πρακτορείο) τι σημαίνει ελευθερία και πώς παλεύει ο ζωντανός οργανισμός τη σκλαβιά της ελεύθερης αγοράς.

Εταιρία που οργανώνει σαφάρι για πλουσίους, στο Εμπαγκένι της Νότιας Αφρικής, αιχμαλώτισε κοπάδι από αντιλόπες στο φυσικό τους περιβάλλον. Περιέφραξε το χώρο γερά και ετοιμαζόταν να εγκαινιάσει πρόγραμμα αναγκαστικής αναπαραγωγής τους.

Ενα κοπάδι από έντεκα ελέφαντες του πάρκου, με επικεφαλής την ελεφαντίνα αρχηγό Νάνα, ήρθε το σούρουπο. Κύκλωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης με τις αντιλόπες και η Νάνα πήγε στην πύλη. Με το μέτωπό της άρχισε να σπρώχνει τα θεόρατα κάγκελα, ώσπου τα γκρέμισε. Επόπτευσε με το κοπάδι της τη φυγή των όμορφων ελαφιών προς την ελευθερία κι ύστερα αποχώρησε περήφανη. Ο ειδικός κ. Μπρέντον Γουίντιγκτον Τζόουνς δήλωσε πως η ...επιχείρηση ελεφάντων είναι επιστημονικώς ανεξήγητη γιατί δεν επιτέθηκαν ούτε για τροφή, ούτε για νερό στο στρατόπεδο με τις αντιλόπες.

Περαστικά σ' όσους επιμένουν να δέχονται την ιστορία ως υπόθεση υπογραφών αφεντικών, ως δούλοι. Και χαιρετίσματα αγωνιστικά σε όλους εκείνους που επιμένουν να παίρνουν την ιστορία στα χέρια τους όπως κι οι ελέφαντες τη μνήμη της ελευθερίας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ