Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εικονική πραγματικότητα» στην Ολυμπία

Δίσκος από τις συλλογές του Μουσείου Ολυμπίας
Δίσκος από τις συλλογές του Μουσείου Ολυμπίας
Στην έγκριση της μελέτης για τη μετατροπή του παλιού μουσείου Ολυμπίας σε Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, προχώρησε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Σε έναν εκθεσιακό χώρο 800 τ.μ. θα εκτεθούν 365 αυθεντικά αντικείμενα, τα περισσότερα από την Ολυμπία και τα υπόλοιπα από 29 μουσεία της χώρας.

Τα εκθέματα θα είναι χωρισμένα σε 10 - 12 θεματικές ενότητες, που θα ενημερώνουν για την προϊστορία της άθλησης, το μυθολογικό της υπόβαθρο, την οργάνωση και προετοιμασία των Aγώνων κ.ά. Μια ειδική ενότητα θα ενημερώνει και για άλλες αρχαίες τελετές με αθλητική διάσταση, όπως τα Νέμεα, τα Πύθεια, τα Ισθμια και τα Παναθήναια. Στο υπόγειο του μουσείου, θα στηθεί ένα «πολυθέαμα» με στοιχεία «εικονικής πραγματικότητας», που θα δίνει μια πιο «απτή» προσέγγιση των αρχαίων Oλυμπιακών Aγώνων.

Το ΚΑΣ ενέκρινε και τη διάσωση του Ναού της Αθηνάς στην Καθαία της Κέας, ενός περίπτερου δωρικού οικοδομήματος που χρονολογείται στο 500 π.Χ. Ο ναός βρίσκεται σε κακή κατάσταση και η συντήρησή του δυσκολεύεται και από την πολυμορφία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και επανένταξη του αρχαίου υλικού, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μερική αποκατάσταση του γωνιακού νοτιανατολικού κίονα με νέο υλικό. Το κιονόκρανο του κίονα θα μεταφερθεί στο μουσείο και θα τοποθετηθεί αντίγραφο. Οι υπόλοιποι κίονες θα συντηρηθούν με το αρχαίο υλικό τους.

Τέλος, το ΚΑΣ ενέκρινε και την προμελέτη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων της Δωδώνης που αφορά στα νέα δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και πυρόσβεσης. Τα παλιά δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Η ύδρευση δεν επαρκεί ούτε για τα WC, ενώ η πυρόσβεση «καλύπτεται» με μερικούς πυροσβεστήρες σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ