Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Βαχλιώτης
Γιώργος Βαχλιώτης
Φωτ.

Ο αγωνιστής ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 30 του Νοέμβρη 2002, γεννήθηκε το 1922 στην ηρωική Τσαριτσάνη. Η οικογένειά του συμμετείχε σύσσωμη στην Εθνική Αντίσταση. Ο ίδιος εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΠΟΝ του χωριού του. Το 1948, ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, δραπέτευσε από τον κυβερνητικό στρατό και εντάχθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφυλίου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε σε εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1982 και εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη.

Ο Λάζαρος Γαλάτης, που ήταν μέλος της ΚΟΒ Τσαριτσάνης, στάθηκε αταλάντευτα στη ζωή του πιστός στην ιδεολογία του και αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ, όπου και αν βρέθηκε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Φανή Γαλάτη

Τα παιδιά του Κώστας, Κούλα, Νίνα

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 27 του Απρίλη, κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελισάβετ Ποζατζίδου και τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ από Δόξα-Παρα Εβρου.

Μενέλαος Μωσαΐδης
Μενέλαος Μωσαΐδης
Στη μνήμη του η γυναίκα του Σοφία Πανταζίδη και η οικογένειά του προσφέρουν 20 ευρώ στην ΚΟΒ Σεπολίων και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αντιστασιακός εκπαιδευτικός ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, που «έφυγε» από κοντά μας το Δεκέμβρη του 1988, από τα φοιτητικά χρόνια του εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και στα ιδανικά του έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από το «χαμό» του η μνήμη του παραμένει ζωντανή σε όλους όσοι τον έζησαν και τον αγάπησαν.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του Βασιλική Ι. Σκανδάλη και Νίκος και Λούλη Παλούμπη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος», 300 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε από γονείς αγρότες και έζησε στο Αλωρο Αριδαίας. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, το 1948 πιάστηκε, πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο και εξορίστηκε για 8 χρόνια στα Γιούρα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος εντάχθηκε στην ΕΔΑ.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε και πάλι. Κρατήθηκε στις φυλακές της Εδεσσας, στο Γεντί Κουλέ και σε συνέχεια στάλθηκε και πάλι στα Γιούρα.

Μετά το 1974, συνδέθηκε με το ΚΚΕ, για να συνεχίσει τον αγώνα του αταλάντευτα έως το τέλος της ζωής του.

Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Τραπεζοϋπαλλήλων, 30 ευρώ στην ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, του αδελφού μου ΘΕΜΗ και του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης, 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Φωτ.

Στις 24 του Γενάρη 2003 «έφυγε» για πάντα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΛΙΟΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Επταχώρι Καστοριάς. Καταγόταν από εργατική πολυμελή οικογένεια δημοκρατικών φρονημάτων. Από μικρός άρχισε να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Στον πόλεμο του 1940 τρία αδέλφια του βρέθηκαν στο μέτωπο. Η μάνα και τέσσερες αδελφές του μετέφεραν πολεμοφόδια στα βουνά της Πίνδου και έπλεκαν φανέλες και κάλτσες για τους στρατιώτες. Ο ίδιος, αν και ήταν μικρός, μετέφερε με τα ζώα πολεμοφόδια. Εφτασε έως την Κορυτσά.

Στην Κατοχή, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Με την Απελευθέρωση, επέστρεψε στο χωριό του.

Το 1946, με την εμφάνιση των πρώτων ομάδων του ΔΣΕ, κατατάσσεται στο συγκρότημα Γιαννούλη. Πήρε μέρος σε μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Με τη λήξη του Εμφυλίου, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου παντρεύτηκε, παρακολούθησε Τεχνική Σχολή Ραδιοτηλεόρασης και δούλεψε σε εργοστάσιο κατασκευής τηλεοράσεων.

Θέμης Μωσαΐδης
Θέμης Μωσαΐδης
Με την οικογένειά του επαναπατρίστηκε το 1964. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου δούλεψε σκληρά για την επιβίωση της οικογένειάς του.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1943 και έμεινε πιστός στο Κόμμα του έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Γλυκερία, τα παιδιά του Νίκος, Δημήτρης, Θωμαή και τα εγγόνια του προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ και 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΡΑΠΤΗ, από την Αρτα, στα 19 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 70 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου-Πατησίων.

Μαρία Ράπτη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ η γυναίκα του και ο γιος του πρόσφεραν στη «Δημοκρατική Μέριμνα» 30 ευρώ και η αδελφή του Φρόσω 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των συγχωριανών μας από τη Θεόπετρα Καλαμπάκας οι οποίοι «έπεσαν» στη διάρκεια του Εμφυλίου, εκτελέστηκαν με αποφάσεις έκτακτων στρατοδικείων ή πέθαναν πολιτικοί πρόσφυγες: Βαγγέλη Αργυρόπουλου, Βαγγέλη Τσουρλή, Νίκου Γάτσια, Κώστα Τσουλιά, Θύμιου Κομποδιέτα. Γιώργου Χαντζιάρα, Γιώργου Γκαραβίλα, Γιάννη και Δημήτρη Ζιώγα, Παναγιώτη, Αχιλλέα, Δημήτρη και Βασίλη Καραμήντσιου, Κώστα Μαντζάνα, Βασίλη και Γιάννη Παπαγάτσια, Βασίλη, Κώστα και Γιάννη Σαμουρέλη, Χρήστου και Αποστόλη Μπακάλη και Θανάση Χαντζιάρα, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Αποστόλης και η Αγγελική Αργυροπούλου πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, 100 ευρώ.

Κυριάκος Πανταζίδης
Κυριάκος Πανταζίδης
***

Φωτ. 9

Ο ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ Δ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ (φωτ.) ενωμοτάρχης της Χωροφυλακής, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αρτας και μαχητής του ΔΣΕ από το 1946, σκοτώθηκε το 1947 σε ενέδρα στο χωριό Παλιοκαριά Τρικάλων.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ (φωτ.) γεννήθηκε το 1906, δάσκαλος, μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στον Αϊ-Στράτη. Στην Κατοχή δραπέτευσε, βγήκε στο βουνό αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Αξιωματικός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας και πέθανε τον Απρίλη του 1994 στο Σιμπίου Ρουμανίας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Γιαν. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ, (φωτ.) μέλος του ΚΚΕ από προπολεμικά, εξορίστηκε από τη Μεταξική δικτατορία στη Φολέγανδρο. Δραπέτευσε, εντάχθηκε στο ΕΑΜ στην Κατοχή, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας. Ηταν στο τμήμα του Παλιούρα.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γιαν. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΣ (φωτ.), ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Τον Οκτώβρη του 1946 χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα Παλιούρα ως σύνδεσμος, αποκόπηκε από την ομάδα, αρρώστησε και πέθανε στις 25 του Νοέμβρη 1947.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο στο τμήμα του Παλιούρα, σκοτώθηκε τον Απρίλη του 1947 στις Μελάτες Αρτας, μαζί με τον Παλιούρα.

Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Ο ΜΑΝΘΟΣ Β. ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.), αδελφός του Αντώνη, μαχητής του ΔΣΕ στο τμήμα του Παλιούρα. Πιάστηκε άρρωστος σε ενέδρα στον δυτικό Κόζιακα Τρικάλων. Αργότερα δολοφονήθηκε.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στ. ΑΓΓΕΛΗΣ (φωτ.) δολοφονήθηκε από τμήμα της Χωροφυλακής Βουλγαρελίου Αρτας στις 17 του Αυγούστου 1947.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Δ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ (φωτ.), μέλος του ΚΚΕ, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στην 1η Θεσσαλική Μεραρχία. Σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1949 στα Αγραφα.

Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Φ. ΜΑΚΑΒΕΛΟΣ, (φωτ.) αντάρτης του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1946 στο χωριό Ανεμοράχη Αρτας.

Ο ΔΗΜΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 19 του Φλεβάρη 1943 στη θέση Καλτσιόνα Αρτας.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 13 του Σεπτέμβρη 1944 στο χωριό Κομπότι Αρτας.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στο χωριό Πέτα Αρτας στις 13 του Σεπτέμβρη 1944.

Τα αδέρφια ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑΣ, αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, στη μάχη της Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου Αττικής σκοτώθηκε ο Αλέκος. Ο Δημήτρης βαριά τραυματισμένος πιάστηκε, μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκε το 1944.

Οι ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ και ΗΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ πιάστηκαν στο χωριό Κυψέλη, καταδικάστηκαν σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων και εκτελέστηκαν το 1946.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΑΠΠΑΣ (Σακκάς) γεννήθηκε το 1920, σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το 1940 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942, στις 20 του Μάρτη του 1947, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1948 ονομάστηκε λοχαγός πολ. επίτροπος. Ηταν πολ. επίτροπος στο 601 Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ του Βίτσι στις 11 του Νοέμβρη 1948. Μετά θάνατο προήχθη σε ταγματάρχη με Διάταγμα της Προσωρινής Κυβέρνησης της 13ης του Δεκέμβρη 1948.

Σάββας Ποζατζίδης
Σάββας Ποζατζίδης
Ο ΔΗΜΟΣ Β. ΠΑΠΑΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ, αρρώστησε βαριά και πέθανε το 1943.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Κυψέλη (Χόσεψη) Αρτας, συγγενείς και φίλοι συγχωριανοί τους πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 280 ευρώ στο ΚΚΕ.

Χρήστος Ι. Νταβαντζής

***

Φωτ.

Εκλεισαν 3 μήνες από τότε που «έφυγες» από κοντά μας, αγαπημένη και αξέχαστη συντρόφισσά μου ΜΑΡΙΚΑ ΣΑΚΕΤΤΑ. Η απουσία σου είναι σκληρή και δυσβάσταχτη. Τα τελευταία χρόνια πάλεψες με την αρρώστια σου, όπως είχες μάθει να αγωνίζεσαι παλικαρίσια για το στήσιμο της οικογένειάς σου.

Πέρασες τους πολέμους, την Κατοχή, την Αντίσταση, τους διωγμούς μετά τον Εμφύλιο, τη χούντα. Κι όμως δε λύγισες, δεν εξαγοράστηκες. Βγήκες στο μεροκάματο με περηφάνια για να κρατήσεις τα παιδιά σου στη ζωή και να τα σπουδάσεις, καθώς και να συμπαρασταθείς σε μένα που ήμουν για 20 χρόνια φυλακή και εξορία.

Αγαπημένη μου Μαρίκα! Θα σε έχουμε πάντα στο νου και στην καρδιά μας όσο ζούμε.

Στη μνήμη σου και αντί για λουλούδια στον τάφο σου προσφέρω στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης 50 ευρώ, στο Παράρτημα Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης '41-'44 Θεσσαλονίκης 30 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ, που μαλώναμε ποιος θα τον πρωτοδιαβάσει.

Βασίλης Σακέττας.

* * *

Φωτ.

Στις 12 του Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στους Γόννους Λάρισας το 1936. Παιδί οικογένειας αγωνιστών, έφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Το 1966 πήγε στη Θεσσαλονίκη για να δουλέψει εκεί, και συνέχισε τον αγώνα από τις τοπικές Οργανώσεις, έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος «χάθηκε» το 1949, η αδελφή τους Βασιλική και η οικογένειά της προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κατερίνης.

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
* * *

Φωτ.

Στις 31 του περασμένου Μάρτη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το «χαμό» του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΛΙΑΗΛΙΑ.

Στη μνήμη του ο γιος του Κυπαρίσσης Παλιαηλιάς και η οικογένειά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Λιτόχωρου.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που «χάσαμε» τον ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΖΑΖΟ. Τον λατρευτό γιο, σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο. «Εχασε» τα ακμαία δημιουργικά νιάτα του, χτυπημένος από την ανίατη αρρώστια και βύθισε όλη την οικογένειά του σε ανείπωτη θλίψη και πόνο. Ηρθαμε, Αποστόλη μας, όλη η οικογένεια, φίλοι και συγγενείς. Σου φέραμε πολλά όμορφα λουλούδια. Σταθήκαμε γύρω στο πέτρινο «σπιτάκι» σου σιωπηλοί και αφήσαμε τα λόγια του ποιητή να μας εκφράσουν. Δημοσιεύουμε το πρώτο τετράστιχο από το ποίημα: Ησυχα και σιγαλά / Και μ' όλα τα φιλιά μας / Γύρισες προς το άγνωστο / Μέσα απ' την αγκαλιά μας...

Στη μνήμη του Αποστόλη Καζάζου προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο, και 30 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

Η οικογένειά του


Γιώργος Σκανδάλης
Γιώργος Σκανδάλης

ΣΑΚΕΤΤΑ ΜΑΡΙΚΑ
ΣΑΚΕΤΤΑ ΜΑΡΙΚΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ